Le Guin, Butler och lite Auster

Igår satt jag under en tillfälligt lugn stund vid lånedisken och drog mig till minnes att jag väldigt gärna vill bekanta mig lite närmare med två i det närmaste legendariska författarinnor. Genast begav jag mig ut i bibliotekshyllorna för att se vad som kunde återfinnas, lånas och senare konsumeras. Det visade sig att av den ena författaren fanns intet och av den andra allt för mycket för att det ska gå att orientera sig. Alltså insåg jag omgående att jag måste konsultera expertisen. Så alltså, kännare av Ursula K. Le Guin och Octavia Butler – vart ska jag börja? Av Le Guin har jag läst På andra sidan drömmen för många år sen – hur går jag vidare (inte med Sagan om övärlden dock, den är jag inte så sugen på trots att min man äger alla delarna)? När det gäller Octavia Butler så har jag fortfarande inte läst ut Fledgling men den är helt ok och jag hoppas bli inspirerad under sommaren – finns det bättre böcker av henne (såna som är mer än helt ok alltså) och vilka är isåfall det?

Och så en sista fråga som dök upp under dagen – är det någon där ute som läst Paul Austers dystopi I de sista tingens land (In the country of last things)? Jag blev sjukt sugen på att läsa när jag insåg att den fanns, men är den verkligen så bra som den skulle kunna vara?

14 svar på ”Le Guin, Butler och lite Auster”

 1. Jag läste På andra sidan drömmen typ 2003 men minns inte ett skit. jag läste science fiction- och fantasylitteratur på högskolan o vi läste massor. Fick bland annat ett tjockt häfte med noveller som var riktigt bra. Vi läste också en ritkigt bra bok om folk som bodde på mars och så kom det utomjorningar och alla flydde utom en tant. det där mötet mellán den äldre kvinnan och utomjordingarna var väldigt intressant. vad hette den nu igen…

  Svara
 2. Den som alltid rekommenderas av LeGuin (för den som är intresserad av genusaspekter) är ”Mörkrets vänstra hand”. Jag har aldrig riktigt fastnat för LeGuin måste jag erkänna. Octavia Butler har jag svårt att rekommendera något särskilt, jag tycker att allt jag läst är bra, och det var så länge sedan jag läste henne att inget riktigt träder fram.

  Annars vill jag passa på att rekommendera omläsning (eller läsning om man inte läst tidigare) av Joanna Russ som dog häromdagen.

  Svara
  • ”Mörkrets vänstra hand” är nu lånad så får vi se om det är något för mig 🙂 Johanna Russ har jag inte heller läst men det kanske är dags nu.

   Svara
 3. Gillar du noveller borde du börja med samlingen _Röster i vinden_ (_The Wind’s Twelve Quarters_) som är väldigt stark. Annars håller jag med om rekommendationen av _Mörkrets vänstra hand_.

  Svara
  • Jag har egentligen svårt för noveller så jag börjar nog ändå med Mörkrets vänstra hand så får vi se sen. Tack för tipset!

   Svara
 4. När det gäller Butler – Börja med Parable of the Sower och Parable of the Talents, om du är sugen på postapokalyps. Om du är mer sugen på människans möte med en utomjordisk ras, så kan du börja med Lilith’s Brood-trilogin (jag har dock inte läst allt av Butler).

  Le Guin: Jag gillade The Dispossessed väldigt mycket, men varför inte börja med kortromanen The Word for World is Forest (Där världen heter skog)?

  Svara
  • En kortroman låter ju ultimat som ingång till ett författarskap, den ska jag försöka få tag på (tillgången på biblioteket är begränsad men man kan ju alltid köpa själv 😉 ). När det gäller Butler så lutar jag nog mest åt postapokalyps så då får det bli Parable-böckerna. Tack för tipsen!

   Svara
 5. Det var ifs väldigt länge sedan jag läste I de sista tingens land men jag minns den som väldigt bra. Mörkret, hopplösheten… den har allt man kan begära av en dystopi, tycker absolut du ska läsa!:-)

  Svara
  • Det låter ju verkligen alldeles, alldeles underbart. Jag läser ”Vägen” just nu men nästa dystopiska mörkervandring får kanske bli en Auster…

   Svara
 6. jag har läst In the country of last things, och den är… Hm, hur ska jag säga? Den är ju skitbra, men eftersom det är Auster hade jag väntat mig något ännu mer Austrigt. Typ mer som andra delen av New York-trilogin. Den är jättebra, men oväntat ”rakt på sak” för att vara Auster. Rekommenderas varmt ändå!

  Svara
  • Det låter väldigt intressant tycker jag. Bra men inte hundra procent Auster… Måste nog skaffa och läsa, ganska genast…

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.