Rapport från en läsplatteskeptiker

Jag älskar böcker, om någon missat det… Jag älskar att läsa, köpa, plocka ut ur bokhyllan, bläddra i och organisera böcker. Jag älskar bibliotek och jag älskar bokhandlar. Ni kanske förstår att läsplattor och e-böcker inte är min kopp te direkt. Men så kom John Ajvide Lindkvist på den där idén att ge ut en bok enbart elektroniskt och plötsligt fann jag mig tvungen att försöka (boken måste ju läsas och ljudböcker har jag aldrig lyckats lära mig att ”läsa”). Alltså fick makens Letto hjälpa mig att ta del av zombieapokalypsen i skärgården (mer om Tjärven på  onsdag när den släpps) .

Så vad tycker jag? Är jag beredd att slänga hela min boksamling och gå elektroniskt nu? Skulle inte tro det… Men det var faktiskt förvånansvärt ok att läsa på plattan. Den var lätthanterad och texten lättläst. Min enda riktiga invändning är att den bläddrar så ofantligt långsamt, efter ett tag utvecklade jag en strategi där jag tryckte på bläddraknappen när jag hade fem rader kvar att läsa för att jag skulle slippa sitta och vänta… Jag skulle gärna använda mig av läsplatta när jag forskar och så men för skönlitteratur kommer det inte att slå igenom här hemma. Jag gillar att kunna bläddra och se hur mycket jag har kvar osv. Dessutom vill jag kunna studera både fram- och baksidan hela tiden. Ett användningsområde ser jag dock nu när jag ska ge mig på Stephen Kings Det, det vore finfint att ha den på plattan när jag ska lämna huset. Att läsa svintjock tegelsten i läsfåtöljen är en sak, att släpa den med sig är en helt annan sak…

Vilken relation har ni till läsplattor och e-böcker? Vilka är för- och nackdelarna i relation till traditionella böcker enligt er?

16 svar på ”Rapport från en läsplatteskeptiker”

 1. Jag bloggade precis om att jag tror att det är lösningen på diverse amningsrelaterade läsproblem, men jag tror ändå en platta blir ett komplemment snarare än ett nytt sätt att läsa!

  Svara
  • Som amningsläsning måste läsplattan definitivt vara en rejäl hit. Jag minns allt bökande med bläddring och tjocka böcker när jag ammade min första (bäbis nummer två var inte så särskilt intresserad av att amma längre än fem minuter och gav alltså inte särskilt mycket lästid 😉 ).

   Svara
 2. Jag är skeptisk, men nu kommer snart min iPad och kanske blir det till att läsa på den också. Tidningar blir det helt klart. Är vansinnig på alla papperstidningar, men böcker är jag fortfarande rätt tveksam till. Lyrik, absolut, kanske noveller, men romaner, nja då blir jag skeptisk.

  Svara
  • Tidningar skulle jag också kunna tänka mig att läsa på läsplatta, inte minst för att jag ofta inte läser hälften av det där monstret som landar i brevlådan varje morgon. Romanläsningen är jag också skeptisk inför på platta, man vill ju ha en riktig bok… Facklitteratur för jobbet skulle jag kunna tänka mig att läsa också om det finns bra möjligheter att markera och stryka under osv.

   Svara
 3. Åh, jag är en sådan stor bakåtsträvare när det gäller läsplattor och e-böcker. Vill ha hela den fysiska, sinnliga upplevelsen med att läsa: sidvändandet, doften av papper, rubbet. Å andra sidan: i princip det enda som skulle kunna få mig att gå ut i det mörka, läskiga e-boksterritoriet är just Tjärven, som jag är så sjukt sugen på att jag nästan är beredd att åsidose min megaaversion mot e-böcker.

  Svara
  • Jag vill också ha allt det där med den fysiska boken. Att läsa en e-bok känns inte riktigt som att läsa en bok för mig. Men vad gör man inte för JAL? Jag tycker att du ska göra en tillfällig utflykt till e-boksland (eller ljudboksland för den finns ju som sån också), ”Tjärven” är värd det (vilket jag ska lägga ut texten om ordentligt imorgon).

   Svara
 4. Jag var en motståndare tills min sambo köpte en Kindle, då köpte jag en egen och älskar den. Har alltid med mig något att läsa utan att behöva välja om jag har boken i pocket eller om det är en tegelsten eller inte. Och jag myser av tanken på att slipap packa ner böcker i resväskan när man ska åka bort. Däremot läser jag ju vanlig bok hemma.

  Svara
  • Det finns ju onekligen fördelar med plattorna och det där med reselitteratur är onekligen en. Väldigt praktiskt att ha en hög böcker samlade på ett ställe utan att det väger multum…

   Svara
 5. Jag gillar min läsplatta! mer än jag trodde. Den kommer inte att ersätta vanliga böcker utan snarare göra det lättare för mig att ha med böcker när jag vanligen skulle sakna att ha böcker i väskan… (har bloggat om det)
  Min är lätt att läsa på och bläddrar rätt så fort, skärmen bara blinkar till i svart men det stör inte alls så mycket som jag trodde.
  Tjärven ska jag absolut läsa i den när den kommer!

  Svara
  • Kul att höra från en ickeskeptiker 🙂 Det finns som sagt en rad fördelar med plattorna och det där med att kunna bära med sig en massa böcker på ett enkelt sätt är definitivt ett.

   Svara
 6. Jag bor i utlandet och för mig är läsplattan oumbärlig. Nu kan jag låna nya svenska böcker via elib eller köpa dem såklart. Tidigare har jag väntat på pocketupplagan för att de ska bli hanterbara att forsla från Sverige. Men jag förstår såklart att det argumentet inte gäller alla 🙂 Klumpigheten att bläddra runt i boken under läsningen är en stor nackdel – annars ser jag faktiskt mest fördelar. Däremot är jag inte intresserad av en platta där man även kan göra andra saker än att läsa (surfa t ex) – det stör för mycket, en renodlad läsplatta skall det vara för min del.

  Svara
  • För dig låter ju verkligen läsplattan väldigt ultimat. Kul att få inblick för alla olika användningsområden och situationer läsplatteanvändare befinner sig i 🙂

   Svara
 7. Jag är jättesugen på att köpa en läsplatta! Men jag är inte tillräckligt insatt för att veta vilken jag vill ha.. Jag har förstått att det är viktigt att välja en platta som stödjer rätt format (inte t.ex. Kindle, som inte kan hantera biblioteksböcker). Jag tycker hur som helst att det verkar underbart att bara ha en liten platta och inte en massa platskrävande och dammsamlande böcker.

  Svara
  • O hemska mardröm att inte ha de där platskrävande, dammsamlande böckerna! 😉 Jag har ingen egen läsplatta så jag kan inte rekommendera något. Maken har en Letto och den var ju som sagt ok men lite seg. Vill du kunna låna e-böcker så ska du inte ha en Kindle för det är precis som du säger att den inte stödjer de format som bibbloböckerna finns i (vet jag i kraft av min bibliotekariekompetens och alltså inte pga läsplattekunskap…).

   Svara
 8. Störde mig också på läsplattornas långsamma bläddribg. Det beror på e-ink, världens mest överskattade skärmlösning.

  Har nu en androidsurfplatta istället, som är mycket mycket bättre. (Den går dessutom att läsa bloggar och skriva kommentarer med. 😉

  Tänk bara på storleken vad gäller Ipad… vem vill läsa på den morgontidningsplattan? Njäe, jag är androidist. I själ och hjärta.

  Svara
  • Jag är också skeptisk till Ipad och dess storlek, då känns det som att jag lika gärna kan släpa runt på datorn (nästan…). För tillfället är jag nog inte på jakt efter någon platta men suget efter ny teknik brukar slå till plötsligt i det här hemmet så man vet ju aldrig 😉 När det gör det så låter en androidsurfplatta mycket mer lockande än mycket annat.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.