16 april 2024

Konsten att äga en bok

Jag älskar Sookie Stackhouse-böckerna. Det är säkert inte någon rationell kärlek och den kan inte försvaras i de mer finkulturella rummen (men i dem befinner jag mig å andra sidan rätt sällan…). Det är helt enkelt en sån där självklar och härlig kärlek utan särskilt höga krav. Jag vill veta hur det går för Sookie och jag vill att det ska vara relativt välskrivet sen är jag nöjd.

Nu har det i alla fall kommit en ny bok – Den elfte (?) i serien. Dead Reckoning heter den och den ligger numera hemma på ett litet bord och sprider glädje omkring sig. För jag har inte börjat läsa än, trots att den dök upp för en vecka sedan. Jag har till och med börjat läsa andra böcker under tiden den legat där. För en Sookie Stackhouse-bok läser man inte bara sådär. Först ska man plocka den ur paketet i vilket den levereras, sen ska man läsa baksidestexten, skärskåda omslaget (som jag aldrig gillar särskilt mycket) och trycka den hårt och ägarlyckligt mot sitt bröst. Därefter följer gå förbi och titta på den då och då – fasen. Den är rätt lång den fasen. Då tittas det, ibland kanske jag plockar upp den och läser några ord, och kollar baksidestexten igen. Under denna uppvaktningsfas funderar jag också lite på hur de ultimata förutsättningarna för en läsning skulle se ut – ska den läsas på balkongen (i så fall måste de rätta väderförhållandena väntas in), skulle vi bli lyckligast tillsammans i läsfåtöljen eller kanske till och med i sängen (det är oerhört sällan vi kommer dit dock, jag somnar för lätt under liggande bokumgänge). Först efter alla dessa faser och förberedelser infaller det ögonblick då vi är nog bekanta för att jag ska känna att nu, precis nu, är den rätta tidpunkten för mig att plocka upp den här boken och faktiskt läsa den. Sen lever vi lyckliga i alla våra dagar, eller i kanske tre dagar i alla fall…

Jag misstänker att detta inte är det gängse bokbeteendet, att jag är på något sätt abnorm och att ingen förstår sig på såna märkligheter. Men jag älskar som sagt Sookie-böckerna, det kommer en per år och de tar några dagar att läsa (om man segar på det alltså för annars skulle man kunna läsa dem på en kväll tror jag, jag segar alltid…). Det gäller att spara lite på godiset helt enkelt. Det är lite som att jag ska läsa Det före Pestens tid för att jag tror att Pestens tid egentligen är bättre. Alltså inte trots att jag tror det utan just för att. Jag har nog alltid varit lite märklig på det sättet… Finns det någon mer som när liknande, eller andra konstiga tendenser?

31 tankar på “Konsten att äga en bok

 1. ”Det” är bättre än ”Pestens tid” om du frågar mig. Men annars känner jag igen mig i det beteendet. Har just nu Douglas Kennedys alldeles nyutkomna roman ”The Moment” hemma och nästan drar mig för att börja läsa – för vips kommer den att vara utläst och så måste jag börja vänta på en ny Douglas Kennedy igen. Bättre då att klämma, baksidesläsa och sukta lite så att karamellen räcker längre. Eh, logiskt? 🙂 Tror att det är ett väldigt allmänmänskligt beteende, lite som att sukta efter fredagsvinet eller lördagsgodiset.

  1. Jag väljer att tro att det är allmänmänskligt snarare än märkligt, det låter trevligare så 😉

   När det gäller det så tror jag, efter en rad kommentarer om det, att jag kommer uppleva slutet som lite av ett antiklimax och därför skriva ner läsupplevelsen som helhet. Å andra sidan tänker jag att detta nedskrivande i förväg ska göra att jag istället tycker att slutet inte alls är så farligt och att jag därmed får en helgjuten lyckoläsningsupplevelse…

 2. Jag är faktiskt på precis samma sätt! Eller med de första två Stackhouse fanns det ingen behärskning i mig inte, nu har jag däremot läst sex av dem och har den sjunde hemma också All together dead. Helt oläst. Det skall bli som en belöning att få läsa den sedan, för även fast det finns fyra till olästa så gills det inte för mig för de äger jag ju inte och kan inte kika på och veta att jag när som helst kan läsa fastän jag låter bli och sparar litet till.

  1. Jag hetsläste alla Sookie-böcker fram till All together dead (tror jag att det var) innan jag kom ikapp och blev tvungen att vänta ett år på varje bok. Det var alldeles underbart att befinna sig i den där hysteribubblan där det alltid fanns minst en bok kvar att läsa. Nu är det mest bara jobbigt det där med att vänta på nästa. Tur att det finns så mycket annat att läsa under tiden, och att man kan läsa om 🙂

 3. Jag har börjat läsa den nästsenaste Sookie och har med flit lämnat den halvläst. Dels måste man ju låta själva läsningen ta sin tid och inte avbrytas (diskuterade det med Emma i Emmas bokhylla för någon månad sedan). Sookie ska inte läsas två sidor i taget utan i stora sjok tycker jag. Det måste absolut vara rätt läge!

  1. Jag håller verkligen med, det är en anledning till att jag inte kommer läsa Dead Reckoning än på ett tag, jag har alldeles för mycket annat att göra för att kunna ge den den lästid den förtjänar. De ska helt klart läsas i sjok, gärna över en väldigt ledig helg…

 4. Jag ÄLSKAR Sookie Stackhouse serien också. Älskar Charlain Harris fantastiska humor och fantasi. Cirklar också runt varje bok ett tag innan jag känner mig redo för dem. De behöver avnjutas vid rätt tillfälle då man kan få vara ifred och inte känner sig stressad. Så håller helt med 🙂

  1. Skönt att det finns så många som verkar fungera på samma sätt som jag. Trevligt att träffa fellow Sookie-nördar också 😉 Har du läst Charlaine Harris andra serier också? Jag har inte gjort det än men skulle vilja pröva dem någon gång.

   1. Nej jag visste inte ens att de fanns förrän igår när jag helt plötsligt befann mig framför en av hennes andra böcker. Har/Är så uppslukad av Sookie att jag inte ens tänkt på att hon kan skriva annat också. Men jag är minst sagt sugen på att utforska dem. Fast efter 11 boken är avklarad kanske 🙂
    Verkligen roligt att du gillar dem så mycket som jag!!

 5. uppvaktningsfasen brukar för min del ske i bokhandeln. jag ser en vacker bok. jag drar försiktigt ett finger längs dess rygg. kollar lite på böckerna runtomkring för att vara säker på att den skulle må bättre hemma hos mig. plockar ut den ur hyllan. känner. läser baksidan. tittar på omslaget. känner lite till. kramar den lite försiktigt. om den ligger bra i min hand så lämnar den inte handen förrän jag är hemma (fast kassören måste ju hålla i den, usch, smutsiga kassörer).

  1. Ha, ha – jag kan känna igen det där också men eftersom jag bor i en bokhandelsfri bygd så sker mina inköp sällan på det sättet, jag önskar mig dock mer sånt 🙂

 6. Haha, låter som mig och Harry Potter-böckerna. Fast nu är ju den tiden förbi iof. Jag känner igen det mesta förutom det där att låta boken ligga någon dag. Det kunde jag inte. Men sega lite, det gjorde jag allt.
  Väldigt roligt och igenkännande inlägg, tackar för det 🙂
  / hälsar en sjukling som fick sig några leenden trots fetond hals 😉

  1. Kul att jag kunde lätta upp en av de vidrigaste åkommorna – fetond hals, hoppas du kryar på dig snart! Harry Potter har jag själv aldrig riktigt fastnat för men jag har förstått att andra också har den relationen till de böckerna 🙂

 7. Jag bara älskar Sookie Stackhouse serien, så när jag skulle köpa 10.onde boken dead in the family så slutade det med att jag köpte hela boxen. (så jag har dubbletter av en del…) Dom står på hyllan och frestas, och väntar på att få sällskap av Dead reckoning.
  längtar efter att läsa dom, men håller mig än så länge, tror jag ska vänta tills jag har dead reckoning också så de får stå fina och frestande i hyllan allihopa ett tag 🙂

  1. O ja, att invänta så man har fler att läsa är också en fin strategi som jag använde mig av tidigare i serien. Själv vill jag köpa hela serien inbunden (har alla utom de sista fyra som pocket) så det kan nog bli några dubbletter här också så småningom.

 8. Ha ha! Helt underbart! Olika faser innan läsning, fin fint. Innan jag började läsa Fagers Samlade svenska kulter hade jag väldig hjärtklappning för när jag nu skulle hinna läsa den! Men jag kom i minst sagt skräck mode med kalla kårar och ångest när jag tog upp boken 😀 Det gör liksom att faserna pluggläs pluggläs pluggskriv halvstädning handling gärna går en aning snabbare eller skjuts över på sambon när det finns något att längta efter. Och ja, trycka mot bröstet – fasen känns igen, en liten puss kanske om det längtats extra mycket!

  Tack för all intressant läsning, det förgyller RSS-korgen!

  1. 🙂 Självklart en puss också 😉 Jag förstår att du kände så för Fagers bok, den är ockås en sån där inbjudande längtbok.

 9. Jag har inte läst böckerna om Sookie Stackhouse, men känner igen mig i hur du beskriver konsten med ägandet, att vissa böcker vill man sukta efter länge innan man läser. På något sätt vill man börja men ändå inte, för då tar det underbara snart slut 🙂 Fint skrivet!

  1. Det finns helt klart massor av dubbla känslor förknippade med läsning av favoritböcker…

 10. Fin kärlekshistoria ni har! Den där känslan att bli riktigt sur när en bok är slut i stället för lycklig över upplevelsen man har haft, eller än värre, att känna riktig avundsjuka för att någon annan har läsupplevelsen framför sig kan jag tycka är märklig…

  1. Oerhört märklig men tyvärr allt för vanlig men tack och lov brukar den där besvikelsen blekna ganska snabbt ändå 🙂

 11. Jag haller fullstandigt med dig, jag gor precis likadant nar det kommer en bok som jag har vantat pa! det hander ju itne sa ofta, sa man maste se till att suga pa karamellen!

 12. Jag älskar också böckerna om Sookie Stackhouse. Inhandlar den, riktigt längtar efter att få läsa den, men sen blir den endå liggande ett tag för att jag väntar på rätt tillfälle. Det måste kännas rätt. (Lika dant med twilight böckern, den sista i serien har legat länge nu och i sommar på semestern är det nog äntligen dags för den)

  1. Det är ju det där med det rätta tillfället också… Själv tror jag att jag måste spara Dead Reckoning ända till midsommar eftersom min enda sammanhängande ledighet infaller då. Om jag kan hålla mig…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.