Förlorad ängel

Så har det kommit en uppföljare till Fallen ängel från förra året (det kommer en sista del på engelska i sommar). Jag har läst den och förhåller mig rätt så kluven till läsupplevelsen. Först och främst fastnar jag på titeln, Förlorad ängel, jag kan helt enkelt inte komma förbi den. Det är troligen mig det är fel på men jag tänker på förlorade ägg varje gång jag ser titeln på boken. Det är inte bra. Förlorad är ett vackert ord och ängel är det väl också men det är något med kopplingen till romanen som gör kombinationen superkonstig. I original heter den Crescendo och jag tycker nog att man kunde ha lämnat ”ängel i titel”-spåret och hittat på något annat…

Om vi tar oss förbi titeln och in i boken så är det än en gång Nora som är huvudperson. Hon går i skolan och försöker hantera allt det här med kompisar och en mamma som är borta väldigt mycket. Relationen med Patch mår väl sådär. Hon är förstås oerhört förälskad men också lika oerhört osäker på sig själv. Hon tvivlar och analyserar och vrider och vänder på sig själv och dem och honom tills hon, dem och jag är totalt intrasslade. Och så finns det onda änglar också, som förföljer allt och alla.

Egentligen är det samma berättelse en gång till (vad är det med vissa författare av paranormala ungdomsromanser egentligen, varför kan de inte hitta på något nytt till varje bok, Maggie Stiefvater gjorde samma tråksak i Feber). Det är missförstånd och det är Noras sorg efter den döda pappan och väninnan Vees irriterande sätt och en märklig massa funderingar över bilar. På ett plan är det inte alls bra men på ett annat, mycket ytligt plan, faller jag ändå för det. Jag vill läsa det här trots att jag vet hur det ska sluta och trots att jag relativt snabbt har listat ut vem som är bad guy och vem som inte är den h*n utger sig för att vara. Jag kan bortse från det mesta
faktiskt men inte från Nora. Hennes märkliga sätt att tänka, den överanalytiska personligheten (inte så olik min egen som jag skulle vilja kanske…) och de totala felslutsatser stör mig, och det är väldigt besvärande i en bok där hon ska vara den jag bör identifiera mig med och känna för.

Men jag dras ändå till boken, trots titeln och alla andra men. När jag väl börjat läsa vill jag inte sluta och boken blir snabbt till ett trevligt sällskap för några timmar. Att jag trots allt faller för detta är ingenting jag är särskilt stolt över, men det är heller inget skambelagt. Jag kommer läsa den avslutande delen också och ser litegrann fram emot det till och med. Man måste få ha sin guilty pleasure-läsning och jag skyller min i alla fall partiella förtjusning på den harlequin-gen jag trodde hade somnat in för flera år sen 🙂

Har ni läst och gillar Fallen ängel och vill läsa uppföljaren? Håll i så fall ögonen öppna här i eftermiddag för det kommer en utlottning!

~B. Wahlströms, 2011 / Recensionsexemplar~

7 svar på ”Förlorad ängel”

 1. Jag råkade köpa de två första delarna i Beautiful Dead-serien av Eden Maguire, och efter att ha lidit mig igenom den första ångrar jag mig djupt. Sämsta jävla trams jag någonsin läst! Ingen substans överhuvudtaget! Som värsta sortens Harlequin, fast maskerat som övernaturlig ungdomsbok. Dåligt språk, ytlig handling, rent pinsamt.

  Har du någon kännedom om denna serie?

  Svara
  • Jag har sett de där böckerna på biblioteket och varit lite sugen på att testa att läsa dem men jag har aldrig varit såpass lockad att jag lånat och läst. Nu blir jag ännu mindre sugen…

   Svara
 2. Ja! Guilty pleasures ftw! Klart man måste få ha det också.=) vad gäller titeln håller jag med. Man kunde ju gjort som man gör med många andra serier att man helt enkelt döpt den till Fallen ängel: Crescendo.

  Svara
 3. Jag läste första delen på engelska nyligen och är lite ambivalent ifall jag vill fortsätta läsa serien eller inte. Jag störde mig på ungefär samma saker som du gjorde, men det fanns även något som lockade…! Hursomhelst, det finns ju så många andra böcker jag vill läsa, så att läsa ”samma” bok igen vore ju lite onödigt…

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.