Bokbloggarnas tio budord

Häromdagen publicerade Linda och jag varsitt inlägg innehållande bokbloggsordspråk. Detta ledde på oklara vägar till att vi började spåna kring att samla ihop några ordspråk på våra respektive bloggar. Det resulterade i sin tur i några budord också. Den första delen i detta unika sambloggsprojekt ser ni nu, inlägget publiceras samtidigt på Fiktiviteter och Enligt O.

Dagens inlägg innehåller tio ultimata budord som alla bokbloggare bör känna till, och naturligtvis också följa. Då börjar vi…

Du skall ha många litterära gudar, och en av dem bör vara Gillian Flynn

Att bokbloggare ägnar stor del av sin energi åt att på olika sätt stalka sina favoritförfattare är naturligtvis bekant. Det handlar ibland om författarmöten och signeringar men än vanligare är de desperata googlingar efter nya böcker från gamla favoriter. Den enkla regeln: här lyder desto fler författarhjältar desto större chans för en efterlängtad googleträff. Gillian Flynn har inpräntats i bloggars medvetande i och med att fler och fler läst och gillat (läs: älskat) hennes två tidigare böcker. Nu går det samlade intresset mestadels ut på att följa den senaste utvecklingen kring hennes kommande roman Gone Girl (det senaste budet är att den ska komma i april 2012).

Du skall icke bära falsk vittnesbörd mot en bok du inte har läst, det är dock möjligt att få dispens för förutfattade meningar och envishet om du är beredd att lyssna till de som är klokare än du

Det här är lite knivigt. Att bära runt på fördomar och omotiverad avsky inför vissa böcker är ju fullt normalt. Det kan gälla böcker man tror att man inte kommer gilla, böcker som kramats ihjäl eller sånt som skrivs i genrer man ogillar. Det som bör undvikas är rena elakheter mot sådana böcker, att en eller två gånger lufta sina illvilliga tankar är dock helt ok – inte minst för att man då ger de klokare chansen att ge en goda argument för att ändra uppfattning.

Du skall underhålla din vill läsa-lista så att den må överstiga antalet böcker på närmaste bibliotek

Det här är ett av de enklaste buden att hålla. Läser man bokbloggar så kommer man oundvikligen få en massa boktips att föra till listan. Som bokbloggare besöker man dessutom gärna bibliotek och bokhandlar i såväl fysisk som nätbaserad form och där bombarderas man av snygga omslag, lockande baksidestexter och nya författarskap. För att inte tala om SvB:s Höstens böcker (som förresten ska dyka upp på fredag) – bokbloggarnas officiella bibel med alla dess boknyhetsgodis…

Du bör hava begärelse till din nästas bokhylla och underhålla din lust att utöka din egen samling även om din knökfulla bokhylla signalerar motsatsen

En sann bokbloggare kan inte gå in i ett nytt hem utan att söka sig mot bokhyllan, och dess innevånare döms lämpligen utifrån dess innehåll (detta kan kopplas till Nick Hornbys skivnörd som på lika fullt allvar dömer sina medmänniskor utifrån deras skivsamling i High Fidelity). Man bör också notera de böcker man själv vill läsa på en liten (mental eller verklig) lista för framtida bruk. Jämför också föregående bud.

Du skall framhäva din katt mer än dig själv

Bokbloggskatter kan med fördel studeras här, här, här, här, här och naturligtvis också här där den fiktiva katten visade upp sig förra veckan. I övrigt anses kommentarer vara överflödiga.

Tänk på vilodagen och helga den medelst läsande dina favoritböcker

Med vilodagen skall då inte enbart förstås den bibliska vilodagen Söndagen (då man självklart bör försjunka i läsningen) utan också all annan ledig tid som kan uppbådas. Läsning sker med fördel i vilostunden på bussen, tåget, tunnelbanan och bilen om man inte är lagd åt det åksjuka hållet. Toalettbesöket är också en stund för läsning liksom eventuellt bolibompasittande med barnen.

Du skall hedra dina favoritförfattare med all den kärlek de förtjänar

En favoritförfattare bör man tala väl om, och en sådan måste också skriva en särdeles usel bok för att förlora i anseende. När en favoritförfattare kommer till bokmässan/på signering/håller en föreläsning bör du genast ta ledigt från jobbet och boka en resa till den aktuella orten. Få undanflykter godtas (förlossning och böldpest är i stort sett de enda).

Du skall icke svika dina favoritförfattare eller ersätta dem med andra

Den författare som väljs in i favoritskaran blir invald på livstid. För att följa det första budet är det också viktigt att fylla på efterhand. Jonas Gardell, Margit Sandemo, Maria Lang, Margaret Atwood, Paul Auster och Pija Lindenbaum är ett exempel på en fin blandning.

Saliga äro de som planerar sin läsning (i god tid)

En bokbloggare och läsnörd bör inleda året med att planera sin sommarläsning. I juni anländer, som nämnts bokbloggarnas bibel SvB:s Höstens böcker som skall lusläsas från pärm till pärm. Därefter följer planeringen av läshösten medelst förfrågningar om recensionsexemplar och/eller inköpsförslag och påföljande reservationer på lämpligt bibliotek.

Du skall icke bära dåliga skor på bokmässan

Låt oss säga så här, det här är ett bud du bara kommer att bryta mot en gång. Att traska bokmässan runt i dåliga skor en hel dag är helt enkelt förödande inte bara för fötterna i fråga. Det ökar också risken för att man ska missa någon favoritförfattare eller ett mässfynd, detta i sin tur gör att man riskerar att bryta mot snart sagt alla andra bud. Och så kan vi ju inte ha det.

Inlägget finns också att läsa på Enligt O. Imorgon kommer del två…

20 svar på ”Bokbloggarnas tio budord”

 1. LOL:issimo! well done, Enligt O och Fiktiviteter!
  budorden talar förståsäven till mig, särskilt de om katten, knökfulla bokhyllan etc. och särskilt idag uppskattar jag uppmaningen att helga vilodagen medelst bokläsning.

  Svara
  • Härligt att du känner igen dig 🙂 Själv kunde jag tyvärr inte riktigt följa mitt eget bud eftersom jag var tvungen att jobbläsa igår (men det är ju också läsning förstås…). Men idag ämnar jag helga den här vilodagen i alla fall med lite romanläsning framåt kvällen 🙂

   Svara
  • I den världen som har två fina romaner kvar att läsa kanske 😉 Kolla gärna bland mina recensioner såp hittar du mina reccar av hennes båda böcker och sen förstår du att du måste läsa dem 🙂

   Svara
  • Precis, det sista budet föddes ur dåliga skoupplevelser på förra årets mässa så i år ska det göras noggrannare 🙂

   Svara
  • O ja, dessa borde naturligtvis pryda alla boktokars kylskåp 😉 Fortsättningen kommer alldeles strax hos både mig och Linda.

   Svara
  • Viss är det trevligt med rättesnören 😉 Gillian Flynn har skrivit oerhört starka romanerna Sharp objects och Dark Places, vill du har mer info innan du slänger dig över dem så kan du hitta mina recensioner av dem under fliken ”recenserat” här ovan.

   Svara
 2. Dagens skratt, tack för det ;-D
  Men det första budordet innehåller en oklarhet i form av namnet Gillian Flynn då jag icke råkar känna till denna ”gud”.

  Svara
  • Då måste du naturligtvis genast bekanta dig med henne 🙂 Hon har hittills skrivit två riktigt bra böcker som heter Sharp objects/Vass egg och Dark Places.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.