Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag

Nu blir jag sådär till mig som bibliotekarie igen. Jag är ständigt på jakt efter böcker att sätta i händerna på alla dessa ungdomar som kommer in på något av alla de bibliotek (nåja, det är väl bara två) jag jobbar och vill ha ”något bra” att läsa. Och det finns så fantastiskt mycket att upptäcka just nu. Sara Ohlssons Jag är tyvärr död… är en sån där bok jag gärna ger till alla. Den är oerhört bra helt enkelt, och härligt icketillrättalagd.

Olivia blir dumpad på det där först lite långsamma och smygande sättet och sedan på det väldigt plötsliga och vidriga sättet av den där äldre killen som vet hur allting är. Hon bryter ihop och faller samman på bara några timmar. Det vi får läsa om i boken är hur sammanbrottet och den efterföljande vardagen ser ut. Hur hon försöker överleva och leva och hur hon fyller sin tid när hon inte längre orkar älta.

Jag gillar skarpt att Olivia får vara sådär som tjejer traditionellt sett sällan är i böcker utan att få ett sedelärande och sjuhelsikes straff (oönskad graviditet, våldtäkt, misshandel…). Hon får vara utlevande, hon får ligga runt och hon får leta efter sin egen kropp och lust. Hon får sina tillsägelser och förmaningar men de är aldrig tillintetgörande utan författaren låter henne försöka hitta sin egen väg. Bristen på pekpinnar är undergörande för berättelsen och på något sätt rogivande för mig som läsare. Det är vardagligt om vardagliga händelser och människor som är som folk är mest. Och mitt där i finns en tjej som är som tjejer kan vara. Utan att hon behöver ursäktas. Sen gillar jag också att John framstår som mer och mer av ett svin ju längre historien lider, ju längre bort från honom Olivia kommer. Jag önskar att jag hade fått läsa mycket sånt här när jag var i den åldern och olyckligt kär…

~Gilla böcker, 2011 / Recensionsexemplar~

6 svar på ”Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag”

  1. Åh, alltså jag vågar ju nästan inte läsa ditt inlägg eftersom jag inte har läst den ännu. Men om jag säger såhär: det läslängtar ju i hela mig!

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.