Ich bin ein Bibliothekar

Christer Hermanssons expose över bibliotekarieyrket är naturligtvis obligatorisk måsteläsning för alla bibliotekarier. Att följa Oliver Cromwell Johansson är att få en helt ny blick för sitt yrke, och sig själv…

Oliver är sinnebilden och fördomen för en bibliotekarie. Han är förvisso inte en kvinna med hårknut och kofta som man kan ropa bibliotekstant efter (been there, done that, i alla fall bibliotekstantsgrejen) men i övrigt är han nördig, världsfrånvänd och bildad – precis som vi ju ska vara vi som bevistat bibliotekshögskolan i Borås. Och det är just det här med att han uppfyller alla fördomarna som gör honom till den bästa och mest avslöjande betraktaren och berättaren. Han förstår ingenting av spelet som pågår runt honom (eller?) och han vill tro dem alla om gott. En bibliotekarie, människa, kan ju inte ha onda avsikter eller baktankar…

För mig är det igenkänning (historiestudier i Göteborg, Boråsåren, biblioteksälsket, och framförallt informationsdiskfrågorna) på jordnära nivå samtidigt som det är så härligt absurt att jag måste skratta högt för mig själv flera gånger, fnissar inombords gör jag mest hela tiden.

Att boken borde roa alla bibliotekarier har jag redan slagit fast men kan det vara något för normala människor också? Ja, det tror jag faktiskt – alla som gillar det absurda, hyser någon fördom om bibliotekarier, älskar eller hatar bibliotek skulle kunna hitta något att gilla i den här boken.

Förresten lånade jag Ich bin ein Bibliothekar som e-bok till min mobil som ett första prov och det gick hur bra som helst att läsa med hjälp av ett läsprogram (Aldiko). Vem behöver en läsplatta liksom…

~Tusculum, 2010~

7 svar på ”Ich bin ein Bibliothekar”

    • Great minds som sagt 😉 Efter att ha läst din recension så måste jag naturligtvis kasta mig över ”Kulturchefen”, kanske redan i kväll 🙂 Jag visste faktiskt inte ens att det fanns en fortsättning…

      Svara
    • Jag tycker verkligen att du ska testa, jag var också skeptisk innan jag provade men nu är jag rätt så såld på det faktiskt. Läsprogrammen (jag har Kindle och Aldiko, båda är bra men jag är lite mer vän med Aldiko…) är riktigt bra och det går att ställa in teckensnitt och marginaler + bakgrundsfärger osv så att det funkar för de flesta. Just nu håller jag på och läser ”Det” av Stephen King och det är en lisa att slipa släpa 1300-sidorsklumpen med sig var man går 🙂

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.