Lystring alla Maria Lang-nördar!

Efter midsommarhelgens debacle när jag missade att En främmande man utspelade sig under just midsommar har idén fötts att bygga bort möjligheten till liknande händelser i framtiden. Det känns lämpligt att utforma en Maria Lang-kalender helt enkelt och därigenom bevisa eller motbevisa min tes om att det finns en Lang-deckare för varje tid i livet. Det kommer ta mig ett tag att få ihop det men kanske, kanske vill ni vara mig behjälpliga? Jag skickar med en lista över böckerna här nedan med några tidsmarkeringar så får ni gärna fylla på i kommentarerna eller via mail – fiktivahelena[at]gmail.com . Sen återkommer jag med uppdatering efter bokkoll under sommaren.

 • Mördaren ljuger inte ensam (1949) – sommar
 • Farligt att förtära (1950)
 • Inte flera mord (1951)
 • En skugga blott (1952) – senhöst: oktober – november
 • Rosor, kyssar och döden (1953)
 • Tragedi på en lantkyrkogård (1954) – jul
 • Se döden på dig väntar (1955)
 • Mörkögda augustinatt (1956) – augusti, kräftpremiär
 • Kung Liljekonvalje av dungen (1957) – vår (april/maj?)
 • Farliga drömmar (1958)
 • Ofärd i huset bor (1959)
 • Vår sång blir stum (1960) – skolavslutning/student
 • Att vara kvinna (1961)
 • En främmande man (1962) – midsommar
 • Tre små gummor (1963) – marknad = höst?
 • Ögonen (1964)
 • Siden sammet (1964)
 • De röda kattorna (1965)
 • Svart sommar (1966)
 • Vitklädd med ljus i hår (1967) – lucia
 • Ingen returbiljett (1968)
 • Intrigernas hus (1969)
 • Staden sover (1970)
 • Mördarens bok (1971)
 • Vem väntar på värdshuset? (1972)
 • Vi var tretton i klassen (1973)
 • Det är ugglor i mossen (1974)
 • Dubbelsäng i Danmark (1975)
 • Körsbär i november (1976) – november
 • Arvet efter Alberta (1977)
 • Camilla vid skiljevägen (1978)
 • Svar till Ensam Eva (1979)
 • Inga pengar till Vendela (1980)
 • Gullregn i oktober (1981) – oktober…
 • Docka vit, Docka röd (1982)
 • Fyra fönster mot gården (1983)
 • Använd aldrig arsenik (1984)
 • Klappa inte katten (1985)
 • Dödligt drama på Dramaten (1986)
 • Ånglok 16 på fel spår (1987)
 • Tvillingen i spegeln (1988)
 • Flyttbil försvunnen (1989)
 • Se Skoga och sedan… (1990)

17 svar på ”Lystring alla Maria Lang-nördar!”

  • Jag är djupt imponerad! Jag har läst dem alla men de sista är inte direkt omistliga och jag minns ingenting av dem, tyvärr…

   Svara
 1. Haha, vad roligt! Jag har ju delvis läst en hel del Lang det senaste året just på det temat. Håller helt med. Finns alltid en Lang man kan plocka fram. Nyss var det ”Kung liljekonvalje” som passar utmärkt när man ska stå brud. Kanske bäst i juni…:)

  Svara
  • Det var länge sen jag läste ”Kung liljekonvalje” nu men den är en av mina favoriter. Som en sann Langfantast borde jag naturligtvis ha planerat in mitt bröllop i juni istället för oktober…

   Svara
 2. Vilken härligt nördig idé som jag inte alls kan delta i ety har inte läst en enda Maria Lang (ähum, kanske fel ställe att börja med sådana bekännelser :P) MEN, tänkte att ni skulle kunna hjälpa mig och berätta vilken jag ska börja med? Och om de bör läsas i rätt ordning?

  Svara
  • Du har en hel dammig värld att upptäcka 😉 Man måste inte läsa dem i ordning men det ger en extra dimension om man gör det i alla fall i början av serien. Mördaren ljuger inte ensam är första boken och dessutom en av de allra bästa, börja med den!

   Svara
    • Håller med: Mördaren ljuger inte ensam är både bäst och först. Win-win!

     Och hörni, ni andra Langnördar: exakt hur gärna hade man inte velat läsa Mordet på observatoriekullen, den ej avslutade deckaren där Maria Lang introducerade Christer Wijk som senare blev Ejes deckardebut i Mördaren ljuger inte ensam?! Undrar om det går att hitta manusutkast någonstans…

    • Någonstans borde det ju finnas, och jag skulle för min del vara beredd att lägga ut en större summa pengar (och energi) för att få läsa den. Så mitt svar på frågan hur gärna jag skulle vilja läsa Mordet på observatoriekullen är således: Hur mycket som helst 🙂

 3. Mitt minne är alldeles för dåligt för att jag ska kunna vara behjälplig och jag har nog bara läst de första på listan (dvs de från 50- och tidigt 60-tal) Bäst minns jag ”Tragedi på lantkyrkogård” och ”Farligt att förtära”. Min väninna och jag ville helst läsa ”de som hade flest mord” (I ”Farligt att förtära” vill jag minnas att det var fyra stycken- den låg högt på vår lista :-). Jag läser gärna om fram till sidådär 1975….

  Svara
 4. ”Ånglok 16…” läste jag nyligen och den utspelas under kanske ett halvår, med början efter nyår och sedan med korta nedslag lite då och då under de följande månaderna. Tror att den slutar på sommaren.

  För ”Kung Liljekonvalje av dungen” kan du lägga till att den utspelas inför ett bröllop, för att få med det där med ”varje tid i livet”. 🙂

  ”Ingen returbiljett” vet jag inte vilken årstid den utspelas, men handlingen är i alla fall till stor del förlagd till ett tåg mellan Stockholm och Örebro (eller var det Hallsberg?). Exakta bansträckningen har förändrats lite sedan 1968 och tågen norr om Mälaren mellan Stockholm och Örebro går inte längre via Frövi, men på det stora hela stämmer det i alla fall. Boken rekommenderas alltså för en tågresa längs den linjen!

  Svara
  • Tack för hjälpen! Jag tänker försöka göra någon sorts förteckning över särskilda händelser i livet (bröllop osv) kopplat till Langdeckarna också så all hjälp välkomnas 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.