Mordbyn

Lysande! Formidabel! Bravisimo! Esplendido!

Ja, ni fattar kanske…

Det var en trist dag, en dag då jag inte visste vad jag skulle ta mig till och inte ens någon vettig bok hade jag att ta mig an (eller, det hade jag väl kanske men ingen som jag för stunden ville ta mig an i alla fall). Tack och lov är hjälpen aldrig långt bort på twitter. Helena och Bia förespråkade å det bestämdaste en läsning av Mordbyn av Andrea Maria Schenkel och så fick det naturligtvis bli. Det fanns aldrig några motargument – den är kort och behändig (ca 120 sidor) vilket vid tillfället (under den stora Det-läsningen) var ypperligt välkommet. Dessutom passar den in i min sorgligt eftersatta tyska läsning inför bokmässan. En vinnarbok från början alltså, redan innan jag började läsa…

Det är något som är fel redan på första sidan. En person sköter djuren, förvisso med van hand men det står ändå klart att han inte hör till dem. Han hör inte hemma. Hunden skäller, mannen är synligt nervös och det finns något i ladans ena hörn. Något som skrämmer också honom.

Mer berättar jag inte. Det är så förtätat och smart uppbyggt att varje ingående beskrivning av handling och händelseförlopp skulle förstöra för alla er som inte läst boken men nu genast måste resa er upp som en man och trava iväg till biblioteket för att låna den. För det måste ni! Mordbyn är formidabel, och det oavsett om man gillar deckare eller inte (jag hävdar ju patetiskt och ofta lite ihåligt att jag inte gör det). Brottsintrigen är intressant och ger djup åt berättelsen men det här är ingen renodlad deckare, det är inte en renodlad någonting utan något helt eget. Något alldeles för sig.

~Ersatz, 2009~

12 svar på ”Mordbyn”

  • Perfekt! Jag är övertygad om att det var just Mordbyn som skapade den perfekta balansen i din beställning 🙂

   Svara
  • Ja, det är en bok som verkar ha hamnat lite i skymundan av någon anledning. Jag promotar den som sjutton på biblioteket i sommar 🙂 Det kommer att komma en utlottning här om några dagar också så håll utkik…

   Svara
  • Den är ju väldigt speciell och jag kan mycket väl tänka mig att det är en älska eller ”inte förstå något alls”-bok 😉

   Svara
  • Jag har läst ”Fallet Kalteis” nu i sommar och håller på att försöka formulera mig kring den. Jag gillar den också men inte fullt lika mycket som ”Mordbyn” dock.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.