The lake of dead languages

Internatskola, murrighet, mystik, en gammal gåta. Sounds litegrann som DHH om ni frågar mig. Och lite så är det, och lite som Kate Morton. Höstmysfaktorn är alltså hög, även om jag läste när det väl fortfarande kunde kallas sommar.

Handlingen utspelar sig alltså på en internatskola dit Jane återvänder för att undervisa. Hon bär på grumliga och sorgsna minnen från Heart Lake där tre av hennes vänner dog. Sjön har en särskild dragningskraft på flera av karaktärerna och riktigt snart har den tagit an mytiska former och blivit den där extrakaraktären som är så fin i en bok. Det förflutna blandar sig med verkligheten och flickor börjar dö på skolan, i sjön. Vem har hittat Janes dagbok och vilken roll spelar den, hon, det förflutna i det som händer i nuet?

Jag gillar den här boken och jag skulle definitivt kategorisera den som en bladvändare. Men den är inte perfekt. Det finns det där lilla att jag ungefär mitt i boken listar ut några av de huvudsakliga gåtornas lösning. Det vore väl ok om det vore meningen men att sen sitta igenom 200 sidor och bombarderas med ledtrådar till en lösning jag redan har är mindre kul. Det är inte som att jag känner mig särskilt smart snarare sitter jag mot slutet och tvivlar på författarens tilltro till sina läsare… Men jag läser, med välbehag trots att frågan för mig är ”hur ska hon lösa det här, hur ska det uppenbaras” snarare än ”vem har gjort vad med vem och varför”.

Jag gillar Goodmans berättande även om jag inte faller handlöst för The lake of dead languages. Jag kommer definitivt läsa mer och redan i detta nu befinner sig hennes senaste Incubus på sängbordet, väntandes på min fulla uppmärksamhet. Det kommer inte dröja länge…

~Ballantine Books, 2006~

12 svar på ”The lake of dead languages”

  • 🙂 Tack, det är åtgärdat. Den förvirrade historien bakom den felskrivningen innehåller ett styck felstavning följt av för snabb ändring i kombination med dimmiga minnen från en kvällskurs om vampyrer i höstas 😉

   Svara
 1. Kul att du gillade! För mig är själva ”deckargåtan” sekundär hos Goodman: det gör inte så mycket att man listar ut den rätt tidigt när hon är så bra på oändligt viktigare saker som stämning och miljöbeskrivningar.

  PS: Älskade när Jane säger ”it’s hard to be a Goth lumberjack” apropå flickornas klädsel och framtoning i takt med att det blir kallare. Det citatet har fastnat. 🙂

  PS2: ”Incubus” har vissa av de typiska Goodmandragen men är väldigt, väldigt annorlunda. Glöm inte skämskudden (behövs i de många och detaljerade sexscenerna)!

  PS: Goodmans urban fantasy-böcker som Lee Carroll är också himla trevliga.

  Svara
  • I en renodlad deckare utan de där mys och djupkvaliteterna hade jag blivit rejält sur över att lista ut såpass tidigt men här gör det inte så särskilt mycket även om det stör mig på vissa ställen. Jag har läst ca 50 sidor in i Incubus och skämskuddarna har behövts redan, jag misstänkter att jag som är så pryd kommer att återgå till mer typiskt Goodman sen 😉

   Svara
  • Helena, du är medveten att du just sålde in hela boken till mig bara genom att nämna det där citatet?! ”Goth lumberjack” – *såld*.
   Är tydligen väldigt lättfotad när det gäller vissa böcker. 😉

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.