Den ultimata Maria Langkalender

Här kommer den så äntligen, den länge emotsedda Langkalendern. Alla böcker har jag inte lyckats tidsbestämma, vissa gjorda tidsbestämningar är relativt luddiga och visst har säkert blivit helt fel. Tveka inte att hojta till bland kommentarerna så fixar jag kalendern till perfektion efter hand 🙂 Hjälp med kalendern har jag fått från  Helena med det fantastiska komihåget (och med orken att bläddra i böcker), tusen tack! En hel del givande Langinfo finns också på den här sidan.

Januari-februari:

Dubbelsäng i Danmark – Bok 27 i serien, utspelar sig i januari och lämpar sig särskilt till läsning om man har äktenskapliga problem (vilket ju en hel del av böckerna med Christer och Camilla i fokus gör…).

Inga pengar till Vendela – Bok 32, utspelar sig från den 21 februari och en tid framåt.

Staden sover – Bok 23, utspelar sig i kyla och snö.

Ånglok 16 på fel spår – Bok 39, utspelar sig under ca ett halvårs tid men med start vid nyår.

Mars-april:

Camilla vid skiljevägen – Bok 30, utspelar sig i någon sorts vårvinter. Lämpar sig också vid äktenskapliga problem och om man råkar få ett oemotståndligt erbjudande från operan…

Ofärd i huset bor – Bok 11, utspelar sig på våren.

Intrigernas hus – Bok 22, utspelar sig i april

Arvet efter Alberta – Bok 29, utspelar sig i ett regnigt och ett på grund av snösmältningen översvämmat Skoga. Lämplig läsning vid komplicerade arvsskiften.

Docka vit, Docka röd – bok 34, utspelar sig i april.

Maj-juni:

Farligt att förtära – Bok 2, utspelar sig i slutet av maj och lämpar sig som läsning i samband med studentexamination

Se döden på dig väntar – Bok 7, utspelar sig i maj/juni.

Kung liljekonvalje av dungen – Bok 9, utspelar sig i början av juni, strax efter att liljekonvaljerna blommat över. Måsteläsning i samband med bröllop…

Vår sång blir stum – Bok 12, utspelar sig i slutet av maj eller början av juni och är ännu en examensbok

En främmande man – Bok 14, utspelar sig under midsommarhelgen.

Siden sammet – Bok 17, utspelar sig under vår och försommar. Lämpar sig som särskilt fin läsning för den klädintresserade eller den som driver eget modehus (som man ju så ofta gör…)

Ingen returbiljett – Bok 21, på tåg.

Vem väntar på världshuset – Bok 24, utspelar sig under försommaren. Lämpar sig bäst för den som vill lära sig mer om Lasse Maja om jag inte missminner mig.

Vi var tretton i klassen– Bok 25, utspelar sig den 1 juni, perfekt läsning innan du åker på den där klassåterträffen…

Klappa inte katten – bok 37, utspelar sig strax innan äppelträden gått i blom vilket rimligtvis borde vara i maj. Av boken minns jag inget men jag tror inte att den är så antikattisk som det låter…

Tvillingen i spegeln – bok 40, utspelar sig i pingsttid.

Flyttbil försvunnen – bok 41, inleds en helg i maj och avslutas en pingsthelg. Kanske kan passa som uppladdning inför flytt eller för att fira att någon sådan inte behöver företas…

Juli – augusti:

Mördaren ljuger inte ensam – Bok 1, den bästa av böckerna som lämpar sig särskilt bra som semesterläsning, företrädesvis på en ö.

Inte fler mord – Bok 3 utspelar sig i augusti

Rosor kyssar och döden – Bok 5, utspelar sig i juli och passar bra som förberedelseläsning inför förlovningsfester.

Mörkögda augustinatt – Bok 8, utspelar sig i augusti och är traditionell och oumbärlig läsning i smaband med kräftskiva.

Svart sommar – Bok 19

Svar till ensam Eva – Bok 31, tar sin början i vinterkyla men avslutas under en regnig sommar. Om vådan av kontaktannonser och korsord…

Använd aldrig arsenik – Bok 36, här picknickas det och Almi klagar över allergi, här har jag för mig att man också lär sig att inte ta emot en ostsmörgås från vem som helst.

September-oktober:

Farliga drömmar – Bok 10, utspelar sig under en mörk, kall, tröstlös höst

Att vara kvinna – Bok 13, utspelar sig under den mörkare och lite regnigare årstiden och lämpar sig som förberedelselitteratur om man ämnar bevista en kvinnosakskongress.

Tre små gummor – Bok 15, utspelar sig i början av september och är ett måste för den som ska besöka Nora marknad

De röda kattorna – Bok 18, utspelar sig i septembersolen på Mårbacka och andra delar av Värmland.

Mördarens bok – Bok 24, utspelar sig på senhösten. Fungerar fint som influensaläsning då Christer kämpar med denna åkomma boken igenom. Också lämplig för den som är i förlagsbranchen.

Det är ugglor i mossen – Bok 26, mycket regnig, mycket höstig…

Gullregn i oktober – Bok 33, utspelar sig i oktober, och det finns gullregn…

Se Skoga och sedan… – Bok 42 (den sista och inte så särskilt läsvärda), regn och rusk.

November-december:

En skugga blott – Bok 4, utspelar sig i november-december. Läses med fördel innan man disputerar men efter att man lämnat manus till tryck.

Tragedi på en lantkyrkogård – Bok 6, utspelar sig under en julhelg och lämpar sig därför som jullovsläsning.

Vitklädd med ljus i hår – Bok 20 som naturligtvis är en bok om Lucior och höjer några varningens fingrar inför det här med lussande i ottan.

Körsbär i november – Bok 28, utspelar sig lämpligt nog i november och kan tänkas lämplig för alla dem som någonsin funderat på att äta ett körsbär (jag är inte en av dem.).

Fyra fönster mot gården – Bok 35, utspelar sig i december.

Dödligt drama på Dramaten – Bok 38, utspelar sig i mitten av december och lämpar sig särskilt väl för den som vill frottera sig med Dramatens skådespelarelit, det kryllar av verkliga personer.

***

En bok Ögonen (bok 16) består av noveller och kan således inte föras till en enskild årstid här ovan.

Uppdatering: Tusen tack för all hjälp jag fått i kommentarerna, nu har vi lyckats placera in alla utom tre romaner, starkt jobbat hörni – och underbart nördigt 🙂

45 svar på ”Den ultimata Maria Langkalender”

 1. MYCKET imponerande sammanställning! Vilket hästjobb du har lagt ner! Här framgår det ju också med all önskvärd tydlighet att det finns en Maria Lang-bok för varje fas i livet. 🙂

  Av de icke årstidsidentifierade böckerna du nämner sist äger jag Tvillingen i spegeln. Ska bläddra och återkomma! Fem av de andra har jag läst men har inte hemma. Flyttbil försvunnen och Ånglok 16 på fel spår har jag aldrig sett någonstans, de är tydligen riktiga rariteter. Frågan är om de är värda de förmodligen hundratals kronor det lär röra sig om? Möjligen om Puck gör ett bejublat gästspel, men det borde man väl ha hört vid det här laget…

  Svara
  • Rent litterärt är de definitivt inte värda några hundratals kronor iaf, jag har läst dem och förträngt efter bästa förmåga… Som samlingsobjekt (för att äga den kompletta samlingen) skulle de kanske kunna vara värda en del däremot. Det är ju ingen slump direkt att ingen av oss kommer ihåg de där böckerna på slutet särskilt väl men jag har som sagt läst dem och jag misstänker att det var min moster jag lånade dem av då så jag kanske kunde låna igen för en tidsbestämning om ingen annan har koll på dem.

   Kalendern har förvisso tagit lite tid i anspråk men utan din koll och ditt minne så hade det nog inte blivit någon, mycket tid som jag annars fått lägga på bläddring av Langböcker orkar inte ens jag uppbåda (och tyvärr har jag särdeles dåligt minne sen barnen kom…) 🙂

   Svara
 2. Hej!
  Bra jobbat!
  Fyra fönster mot gården utspelar sig framför allt i december. Åtminstone sker upplösningen då men det kan vara en sådan där bok där tiden går rätt fort för att de inte hittar mördaren (eller för att mordet sker relativt sent) men det är en julafton med iaf.

  Intrigernas hus utspelar sig ganska tidigt på våren, april någonstans, för någon befinner sig på en balkong i kostymförrådet på operan och det börjar ljusna vid femtiden på morgonen.

  Noramarken sker numera alltid sista helgen i augusti, men det kan ju ha ändrats sedan boken skrevs. Jag brukar åka dit och lägga ingefärskarameller på Maria Langs grav.

  Dessutom, En skugga blott utspelar sig väl enbart i november? Jag har för mig att Puck kommer hem från Egypten den 5 november. Sedan finns det förstås tillbakablickar men det gör det ju ofta.

  Jag tror att jag ska följa den här kalendern nästa år, det är på tiden att jag läser om dem.

  Svara
  • Tack! Jag har skrivit in dina nytillskott. När det gäller En skugga blott så har du rätt i att den börjar i november men sen tror jag att den avslutas i december om jag inte har helt fel (jag hade skrivit oktober-november), har ändrat och ändrar lite till om också upplösningen sker i november. Noramarken går ju av stapeln i helgen men 1929 var datumet 3 september 🙂

   Jag är också lite sugen att läsa enligt kalendern någon gång men jag måste skaffa alla böcker först och så får jag frigöra mycket tid under perioden maj-augusti…

   Svara
   • Har för mig att disputationen på slutet, där de tidigare mordmisstänkta möts igen, sker på Lucia. Men det är riktigt att En skugga blott inleds den 5 november.

    (Gud, hur underbart nördigt är inte det här samtalet?) 🙂

    Svara
    • Visst är det underbart 🙂

     Disputationen är slutpunkten och jag har också för mig att den äger rum vid lucia.

    • Eller hur! Jag älskar det här samtalet!
     Jag är dessutom glad att detta är ett forum där det inte är ett problem att jag i huvudet, från jobbet, och utan att ha läst boken på säkert två år med tvärsäkerhet kan säga vilket datum en bok inleds. I andra sammanhang hade jag fått konstiga blickar…

     En kompis började läsa Maria Lang i somras och har genomfört ett quizz med mig via sms. Hon har berättat om en person eller en inledning och jag har svarat vilken bok det är och vad personen heter. Jag hade rätt varje gång 😀

    • Visst är det skönt att få vädra sin annars med skepsis betraktade nördighet 🙂 sms quizz låter väldigt kul, något att ta efter!

 3. oj, vilken imponerande sammanställning! Hade som Ina sa här ovan varit roligt att följa kalendern. Jag är ju också Maria Lang- fantast och har läst en del redan men vissa av böckerna är ju så förgjordat svåra att få tag på! Nyutgivning hade varit underbart!

  Svara
  • En nyutgivning vore verkligen på sin plats, vissa av böckerna är alldeles för svåra att få tag på – också på biblioteken.

   Svara
  • Tyvärr hittade jag inget som hjälpte mig att tidsbestämma just de titlarna där men väl några av de andra. En väldigt initierad sida, det finns en länk till den speciella Langdelen av sidan i början av inlägget också.

   Svara
 4. Ånglok 16 på fel spår utspelar sig under vintern. Jag vill minnas en snöstorm. Bläddrar lite i den men hittar ingen närmre tidsangivelse.

  Bläddrar lite i Tvillingen i spegeln också, men den har jag inte läst, hittar inget om årstid.

  Flyttbil försvunnen står i mormors bokhylla, kan bläddra i den vid tillfälle.

  De röda kattorna verkar utspela sig i september. s.27 ”det är fredag den artonde september”.

  Svara
  • Tack för hjälpen! De röda kattorna och Ångloket är vederbörligt ändrade (jag hade verkligen för mig att kattorna utspelade sig på mårbacka under sommaren men det kanske var en ovanligt solig september 🙂 ).

   Svara
 5. Hej!

  Har för mig att jag nämnde ”Ånglok 16 på fel spår” tidigare, men det är ingen fara, jag tar det igen! Den är lite knepig att årstidsbestämma tyvärr. Den börjar strax efter nyår och gör sedan korta nedslag vid olika tillfällen under våren, och upplösningen sker någon gång under sommaren.

  Svara
 6. Och jag glömde skriva: tack för den mycket ambitiösa Lang-kalendern! Den kommer jag säkert att ha nytta av framöver när jag känner för att läsa om någon Lang-deckare.

  Svara
  • Vilken tur att det nu finns en kalender du kan följa 😉 Skämt å sido så tycker jag inte att man nödvändigtvis måste läsa dem i ordning (det gjorde inte jag när jag läste dem första gången och jag har aldrig lyckats få till en kronologisk läsning senare heller…) men generellt kan man väl säga att de första böckerna (de med Puck som huvudperson och berättare) är de bästa. Jag råder dig att börja med den första boken ”mördaren ljuger inte ensam” för att den helt enkelt är en av de allra bästa och för att den ger en bra bild av vad en Langdeckare är. Lycka till med dina Langutforskningar om du bestämmer dig för att ge dig på det (vilket jag förstås hoppas att du gör :)).

   Svara
   • Då ska jag genast skaffa fram den. Men om den blir läst direkt återstår att se – har sjukt många böcker på att läsa listan.

    (Kommer för övrigt bokmärka kalendern så att jag kan botanisera hej vilt, när som helst!)

    Svara
 7. Jag har ”Klappa inte katten” i bokhyllan, men har inte läst den än. Vid en snabb genombläddring verkar den utspela sig under våren/försommaren i alla fall. /…”de klev ner bland gräs och gullvivor och styvmorsvioler och andades in den svala och berusande friska luften.”/ /…”över skogsåsar som skiftade i alla nyanser mellan ljusaste vårgrönt och mörkaste barrskogsblått och svart. Förvildade äppelträd, vilka ännu inte gått i blom…”/
  Jag är inte så insatt i botanik att jag kan tidsbestämma mer exakt – men det kanske någon annan kan?!

  Svara
  • Det låter som slutet av maj tycker jag, jag skriver in den där så länge så får de mer botanikkunniga som har något att invända göra det här så ändrar jag i så fall 🙂 Tack för hjälpen, nu har vi snart täckt in alla!

   Svara
 8. Började precis läsa om Svar till ensam Eva, där jag så tydligt mindes den där regniga sommaren – men det tycks vara en av de där Langböckerna som tar flera årstider i anspråk, för i bokens början är det 23 grader kallt! För övrigt en av de bästa sena Langdeckarna; fastän den kom så sent som 1979 tycker jag att deckargåtan är bra och stämningen lite trivsamt småputtrig. Fast därefter är det svårt att hitta mer än okej böcker, tyvärr.

  Svara
  • Man tycker ju att Maria L borde ha tänkt lite på framtida kalendermakare och inte spritt ut sin intrig över hela halvår… Gör en liten anmärkning men visst sker själva upplysningen ändå i sommarregnet? Svar till ensam Eva är en av de Langdeckare jag bara läst en gång men jag minns att jag inte förde den till de där inte så bra sena böckerna.

   Svara
 9. Fantastisk kalender! Tack för den! Jag ska genast skriva ut den och lägga den i en av mina Langböcker, en samling som för övrigt verkligen behöver utökas. Och i detta mitt letande får jag säkert god hjälp av ditt arbete. Jag blir så glad att läsa om andra Maria Lang-läsare. Och om Nora!
  Kram!

  Svara
  • Kul att du gillar den! Eftersom jag själv är begåvad med ett inte helt perfekt fungerande minne så har jag också stor hjälp av den när jag utökar min samling – vilket förstås är ett ständigt pågående arbete 🙂

   Svara
  • Den första, Mördaren ljuger inte ensam är nog den allra bästa men det finns några till i början av serien som är riktigt bra också.

   Svara
 10. Även om kalendern har några år på nacken nu, tänker jag att Maria Lang aldrig blir inaktuell, så här kommer mitt bidrag:

  Docka vit, Docka röd: april
  Tvillingen i spegeln: pingst

  Jag har inte läst någon Maria Lang-bok på ett bra tag, men nu tänkte jag göra slag i saken och läsa i enlighet med kalendern – tack för den!

  Svara
  • Stort tack för kompletteringen av kalendern, det känns ju jättebra att vi tillsammans nu fått med alla böcker 🙂 Jag är så glad över att kalendern fortfarande används och engagerar. Jag använder den själv med jämna mellanrum för att hitta rätt bok i rätt tid.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.