16 april 2024

Nu måste vi prata om Sookie

Jag har skrivit en hel del om Sookie Stackhouse på den här bloggen, säkert allt för mycket enligt vissa. Jag har skrivit om min kärlek till bokserien, min skepsis inför True Blood (som jag naturligtvis ändå kommer se den tredje säsongen av när den drar igång på svt om en vecka) och min förväntan inför att läsa en ny bok i serien (för dem av er som missat allt detta men vill läsa mer rekommenderas en titt i Vampyrsamlingen).

Jag har skrivit översvallande. Jag har varit läsförväntansfull och passionerad. Men nu… Det har helt omärkligt hänt något och jag undrar lite förvirrat om det är mig eller Sookie det är fel på. Den senaste boken Dead Reckoning kom ut i maj och jag köpte den förstås genast, jag längtade efter att läsa, jag åtrådde den rent utav sådär som man bara gör med ett utvalt fåtal av sina böcker. Jag planerade in ostörd läsning i hammocken, jag skulle ge den den tid som förtjänades och behövdes. Jag skulle ge mig tillåtelse att riktigt sjunka in i den. Men det funkade aldrig. Läsningen hackade. Nu är jag fortfarande futtiga 50 sidor in i boken och har inte fastnat alls (eller det är väl det jag gjort…), efter en hel sommars försök. Jag tvingas inse att även om jag läser ut den här boken (och det kommer jag förstås att göra) så kommer jag inte älska den lika mycket som de föregående (förutom Dead until Dark då som jag nästan avskyr litegrann). Och det gör mig sorgsen. Som att jag håller på att förlora en vän. Det har jag förvisso förväntat mig men inte förrän Harris avslutar serien. Den förra boken var också lite långsam men jag gillade det ändå, det fanns ett lugn där som var fint. Men nu förstår vi inte längre varandra jag och Sookie, eller rättare sagt jag bryr mig inte längre om henne eller Eric eller Sam eller någon nog mycket för att orka förstå. Kanske blir det bättre när jag kämpar mig vidare, kanske återfår vi kontakten. Men kanske, kanske håller jag på att förlora Sookie och det gör mig som sagt lite ledsen på riktigt.

18 tankar på “Nu måste vi prata om Sookie

 1. Calliope tyckte ju lite lika som du, själv gillade jag att det var lite lugnare emellanåt men det kan förvisso också ha berott lite på att det var den första boken jag läste på Kindle 🙂 Tycker dock att det kanske börjar bli dags för Charlaine Harris att så småningom börja avsluta den där serien…

  1. Jag gillade att det var (till stora delar) lite lugnare i Dead in the Family men i Dead Reckoning känns det som att jag behövt lite action för att hänga med på riktigt. Det är möjligt att det är mig det är fel på men jag väljer att skylla allt på Sookie (och Charlaine) 😉 Det är definitivt dags att skriva slutet snart, är det någon som vet hur många böcker till som är planerade?

 2. Åh vilken sorg att förlora Sookie, hoppas ni kommer igen…
  Jag har köpt de nyaste böckerna men inte börjat läsa dom än, trots att det var planerat som sommarläsning. Däremot har jag sett på True Blood… säsong 1 ,2 och håller nu på med säsong 3, jo – jag fuskar och ser den redan nu! Kan inte tåla mig och det är ju så trevligt att se en stund före läggdags…. just därför jag läst ovanligt lite på sista tiden, lästiden har blivit True Blood tid…

  1. Ja, det känns lite sorgligt men jag hoppas fortfarande på att vi ska hitta tillbaka till varandra om jag kämpar vidare med boken. Det kan ju vara en blockering hos mig som släpper om jag bara ger mig hän 😉 Jag önskar att jag gillat True Blood så mycket som du verkar göra. Jag hade sjukt höga förväntningar på serien men sen blev jag faktiskt ganska besviken, men jag kämpar vidare där också och på onsdag är det jag som sitter klistrad framför tvn för att se säsong 3 🙂

 3. Åh min kärlek för Sookie höll i sig i alla de elva böckerna men samtidigt känner jag att det är dags för Charlaine att avsluta serien nu. Blir lite för mycket av det goda tillslut och historien lite för invecklad. Fast efter trettonde boken så finns inte Sookie mer har jag förstått. Så hoppas du får suget tillbaka så du kan avnjuta de två sista.

  Säsong 3 som går här borta redan tänker jag inte spoila 😉

  1. Jag tänker definitivt hålla ut om det bara är 13 böcker planerade. Jag hoppas att min ovänskap med Sookie ska vara tillfällig (jag har ju som sagt inte ens kommit särskilt långt i Dead reckoning) och även om vi inte riktigt kommer överens just nu så skulle jag aldrig ge upp…

   1. Den är lite seg i början men får fart sen tycker jag. För mig kändes det som om Dead reckoning är lite av en övergångsfas till slutet av hela serien. För att vända saker och ting åt rätt håll. Tror och hoppas på att det kommer braka loss i nästa bok. Maj 2012 känns just nu helt otroligt långt borta 🙂

 4. Tråkigt, tråkigt. Men så går det nog till sist för alla. Hoppas bara att avslutningen ändå blir bra och att det inte drar ut allt för mycket och bara blir dåligt till sist. Jag har inte läst den sista ännu och kommer nog att läsa alla som kommer bara för att 🙂

  1. Vad jag än kommer att tycka så kommer jag också att läsa alla bara för att 🙂 Jag hoppas på en dramatisk och kanske till och med oväntad avslutning. Jag blir faktiskt riktigt peppad av alla era kommentarer och ska nog ge Dead reckoning en ny chans snart igen…

 5. Jag gillade också att det var lugnt och extra mörkt i förra boken, men Dead Reckoning kändes seg. En massa trådar som aldrig tog fart.

  1. Precis så känns det, men jag ska ta mig igenom den och hoppas på belöning i de avslutande böckerna.

 6. Åh, vad tråkigt att ditt förhållande med Sookie vacklar!
  Själv har hon och jag aldrig haft den där himlastormande kärleken. Visst gillar jag henne och har roligt i hennes sällskap, men jag blir ganska fort less om vi umgås för mycket.

  Kanske behöver ni en paus? Du kanske behöver läsa lite andra böcker? Och vem vet, någon dag kanske du och Sookie finner varandra igen och kan plåstra om den där trasiga relationen tillsammans.

  1. Det här är väl egentligen vår första ordentliga svacka (sen vi tog oss igenom den första boken vill säga) men jag tror att det kan repareras med lite tid. Låter boken ligga till sig lite och hoppas på ny pepp när nästa bok kommer 🙂

 7. Jag känner igen mig.I den senaste boken var det något som fattades för mig..Jag fastnade inte riktigt den här gången.Kanske är dags att avsluta den här serien snart ja.Men jag hoppas att Sookies och min ”vänskap” ska bli bra igen!:)Jag älskade ”Dead in the family” så det kändes tråkigt att ”Dead reckoning” föll rätt platt för mig.:/

 8. Jag har också funderat över det här och det jag har kommit fram till är att det är balansen i berättandet som fallerar. Att hon köper mjölk ges lika stort utrymme på sidorna som hennes relation till Eric. Det håller inte för läsning. Även om jag anser att vardagslivet behövs och att ett vardagsliv i Södern är så pass främmande från det svenska dito att det är intressant att läsa om så är det inte SÅ intressant.

  Jag och Sookie kommer att vara vänner till slutet (det är inte långt kvar nu, CH lär ha sagt 13 böcker totalt), men om inte vampyrvärlden blir viktigare i de kommande så kommer jag att vara en missnöjd vän. Missnöjdare än nu.

  1. Jag tror att du har rätt där – jag har alltid gillat de där inslagen där Sookie går till biblioteket/köper kläder/handlar mat just för att de ger en bild av vardagslivet bakom attacker och vampyraction men nu har det slutat vara inslag och istället blivit lika viktigt som, precis som du säger, hennes relation med framförallt Eric. Jag kommer ju förstås också fortsätta vara Sookies vän men jag hoppas att jag kan pusta ut efter nästa bok och konstatera att vi hade en liten svacka här mot slutet… Och jag är ju väldigt sugen på upplösningen som jag hoppas blir grandios.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.