Yttersta offret

Det här är inte bara recensionen av en bok utan av en hel serie och som sådan har Vampire Academy varit svajig men bra. De första böckerna i serien är superba och annorlunda (på ett mycket bra sätt) för den genre de befinner sig i (ungdomsvampyrgenren alltså). De senare delarna i serien har varit oförlåtligt sega och långsamma med en transportsträcka på flera hundra sidor vilket är allt annat än ok.*

I Yttersta offret befinner sig Rose i en knivig och ovan sits, inspärrad och utan möjlighet att styra upp situationen. Hon måste lita till Lissa och sina närmaste för att överleva. Samtidigt ger hon sig själv ett uppdrag att hitta en saknad länk i maktkedjan vid moroihovet.

Handlingen garanterar action från början till slut och trots, eller kanske snarare på grund av, att Rose befinner sig så långt från hovet och händelsernas centrum lyckas Mead göra det hela väldigt påtagligt. Genom det band de delar kan Rose vara hos Lissa och i drömmarna möter hon andra mer eller mindre oväntade gäster från det förflutna. Och äntligen får jag en bok som är spännande från första till sista sidan. Äntligen slipper jag de allt för långa transportsträckorna och äntligen får jag det bevisat att Mead aldrig ville skriva någon traditionell hjärta smärtahistoria med enkla lösningar. Det får skava i tonårshjärtan också och ibland får det vara för sent och över. Jag gillar, mycket. Synd att det var så saggigt på mitten av serien bara.

* Recensioner av andra böcker i serien: Vampire academyFrostbite, Shadow Kiss och Löftet (Spirit Bound har jag inte kommit mig för att skriva om men den är också seeeg ganska länge för att sedan ta fart mot slutet)

10 svar på ”Yttersta offret”

  • Finns det en bok till alltså? Jag trodde att Yttersta offret (Last Sacrifice var den sista (i den här serien iaf), den kändes väldigt avslutad…

   Svara
   • Åh! Du har helt rätt! Blev lite snurrig där i översättningen.Läste alla på engelska och även om titlarna inte skiljer sig jättemycket i översättningen blev jag ändå lite snurrig. Det är Spirit bound (Andens kraft) som är nummer fem och som jag älskade efter en alldeles jätteseg Blood promise (Löftet).
    Yttersta offret är självklart sista och riktigt bra. Nu stämmer det i mitt huvud igen 🙂

    Spin-off serien heter Bloodlines om jag inte har fel…

    Svara
    • Ja, men då är jag med 🙂 Håller med om att förvirringen är total – på min ”Yttersta offret” står det dessutom en annan svensk titel på baksidan… Har du läst första boken i Bloodlines än så du vet om det är något att orka försöka sig på?

    • Haha, visst är det snurrigt!
     Nej har inte läst den än men har läst lite recensioner. Som jag förstått så håller den samma klass som VA. Så jag ska nog läsa den även om den inte ligger längst upp på listan just nu. Sen gillar jag den här alkemistkaraktären som Bloodlines handlar om. Kommer inte ihåg vad hon heter….Sydney kanske?

     Har du läst något annat av Mead? Har Succubus Blues första liggande här men inte läst än.

    • Jag har inte läst något annat av Mead faktiskt så jag vet inte om hon håller lika hög klass där som i delar av VA-serien. Blir lite sugen på Bloodlines men den får definitivt vänta på sin tur iaf 🙂

 1. Mead har kommit ut med första boken i en spin-off serie till ”Vampire Academy”.Den ska fokusera på Lissas halvsyster och den kvinnliga akademikern vi träffade på i ”Yttersta offret.”:)

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.