Janusstenen

Ruth Galloway igen, älskade fina Ruth Galloway…

Det hittas en kropp vid en utgrävning i samband med en ombyggnad av en gammal skola. Nelson och Ruth inleder en utredning som leder långt bort från där man vill vara. Det handlar, än en gång om barn som råkar illa ut och upplösningen på mordgåtan är faktiskt riktigt vidrig. Än en gång gissar jag rätt på vem mördaren är lite för tidigt men än en gång spelar det inte så stor roll eftersom huvudsaken i de här böckerna inte är gåtorna utan relationerna.

Vad är då så speciellt med Ruth Galloway? Att hon är överviktig? Att hon är alldaglig? Att hon bor ensam med sina katter vilket vi väl alla önskar att vi gjorde riktigt vidriga vardagar när barnen vägrar allt och maken inte vill se samma dvd som man själv? Att hon försöker acceptera sig själv så som hon är även om det är svårt? Att hon går emot alla våra fördomar om hur en hjältinna bör se ut? Troligen allt det där, och så den självironiska humorn. Jag skulle önska mig lite mindre tjat om hennes vikt dock, vi fattar nu att Ruth är rund, vi begriper och behöver inte få det skrivet på våra imperfekta näsor. En önskan inför fortsättningen bara… En kanske ännu större gåta är varför Nelson är så älskansvärd – vare sig hans inte sällan förekommande bufflighet eller hans sätt att hantera sitt äktenskap lär ju tala för honom. För min del är det där som finns under ytan – kärleken han översköljs av när han tänker på sina truliga tonårsdöttrar, ömheten för hustrun som han inte förstår och så den oförställbara glädjen när Ruth avslöjar sig… Hon kan verkligen skriva fina människor Elly Griffiths.

Sist vill jag bara säga att Cathbad är min nye hjälte, jag hoppas på mer från honom i framtida böcker 🙂

~Månpocket, 2011/recensionsexemplar~

7 svar på ”Janusstenen”

 1. Cathbad är med mycket även i nästa bok!

  Ang vikttjatet: jo, nog blir det lite för mycket. Visserligen är det befriande att Ruth inte följer normen för hur hjältinnor bör se ut, men lite nässkrivning blir det. Enough, liksom!

  Grejen med Nelson är ju att han har ett hjärta av guld bakom den yttre fasaden. Men hjälp vad de krånglar till det!

  Svara
  • Härligt att Cathbad finns med framöver! Och jag håller definitivt med om Nelson, ett hjärta av guld men en sorglig oförmåga att skippa onödigt krångel…

   Svara
 2. Jag önskar så att bokcirkeln väljer den här boken till nästa månad. Har försökt två gånger att få den vald, men hela tiden tar de något annat. Annars får jag väl läsa den ändå, den står ju här i hyllan och tittar bedjande på mig.

  Svara
  • Lycka till med lobbyarbetet 🙂 Om inte bokcirkelkompisarna förstår sitt eget bästa så tycker jag definitivt att du bör göra slag i saken själv dock.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.