Whedonhelg: We aim to misbehave – Whedons skurkar

När man ser och förälskar sig i en tv-serie så är det relativt normalt att fastna också för huvudkaraktärerna. Och visst älskar jag Buffy och Mal Reynolds och Zoe och Willow och Giles och… Men det märkliga är hur jag också tycker så fenomenalt mycket om Whedons mer ondskefulla karaktärer. Hans förkärlek för att utsätta de goda för andras och egen ondska och tvinga dem hantera det har jag alltid gillat – Buffys möte med Faith och senare hennes kamp för att komma tillbaka till livet där hon guidas av en desillusionerad Spike… Det är klassiskt. Liksom Mal Reynolds cyniska godhet som befinner sig så långt från det politiskt korrekta man kan komma. En annan favorit som definitivt befinner sig i ett gränsland mellan godhet och total befrielse från moraliska dubier är Jayne i Firefly/Serenity vilket inte minst illustreras i den oerhört roliga episoden Jaynestown.

Men sen finns ju också  de riktigt onda som placeras i berättelsen för att förfölja, skada och döda. Det är de underbart vidriga herrarna i Hush (Buffy, säsong 4), de likaledes skitläskiga männen med blå handskar i Ariel (Firefly) och den nästan ständigt leende yrkesmördaren i filmen Serenity. Såna som man älskar att hata. Här följer nu en liten lista över några av mina favoritskurkar i Whedons verk, utan inbördes ordning (spoilervarning utfärdas):

Nördtrion: Denna skurkkonstellation vinner väldigt mycket på sin långsamma framväxt. Redan i början av serien finns Jonathan där som ständigt undanskuffad och osynligt offer. Andrew är någons lillebror och Warren är ju själva tillverkaren av oförglömliga Buffybot! I seriens sjätte säsong intar nördarna äntligen sin plats som huvudsakligt men oerhört misslyckat hot mot Buffy. Det hela slutar naturligtvis inte som de tänkt sig men blodigt blir det… De gör i sanning fasansfulla saker de här grabbarna och ändå kan man inte annat än ömka dem, och älska varje sekund de är i bild. Deras inre splittring är naturligtvis rolig men också intressant och talande. Och att de sen utvecklas under den sista säsongen är också ett plus. Och det är nog ingen tvekan om att Whedon och stora delar av hans tittare identifierar sig med det nördiga och det är väl därför jag också älskar dem så mycket.

Drusilla: Drusilla förde med sig Spike (som jag kommer skriva ett helt monsterlångt inlägg om på söndag eftermiddag) in i Buffy-serien och för det är vi förstås evigt tacksamma. Drusilla är från allra första början lika härligt galen som hon är blodtörstig. Man kan inte annat än älska en karaktär som slaktar människor, leker med dockor och dumpar mesiga pojkvänner (till förmån för slemdemoner) med samma passion. Drusilla är helt enkelt själva definitionen av uttrycket ”Larger than life”, och dessutom mycket, mycket obehaglig…

Caleb: I Buffys sista säsong är det ju egentligen Den första ondskan (The First) som är ”skurken” men det krävs ibland en människa (eller vad man nu ska säga) också och vad passar då bättre än en kvinnohatande predikant från den amerikanska södern? Och vem passar bättre än Nathan Fillion (som ju samtidigt också spelade Captain Malcolm Reynolds i Whedons serie Firefly) att porträttera honom? Ingen skulle jag tro för det är ett väldigt fint porträtt av total och fantastisk galenskap. Det ligger en nästan jobbig njutning i att se honom, efter att ha trashat hela kvinnligheten i allmänhet och Buffy i synnerhet få rejält med stryk av vampyrdräparen själv. Caleb är alltså ingen ”älska att hatälska”-skurk utan en renodlad ”älska att hata och se det gå illa för”-karaktär…

Alpha: I den stundtals fenomenala men ofta stressade serien Dollhouse finns en riktigt oförglömlig skapelse och det är superskurken, Alpha (som dessutom spelas mycket bra av Firefly/Serenitybekantingen Alan Tudyk). Alpha är den första dockan, den som naturligtvis aldrig borde ha hamnat inom programmet eftersom hans skruvar var mer än lovligt lösa redan innan man började flytta runt hans minnen. Alpha som är helt besatt av Echo och som verkligen gör allt för att förstöra dockhuset. Men han är också den som säger alla sanningar och som får alla de roliga replikerna. Egentligen är det väl först när han dyker upp i mitten av första säsongen som det blir riktigt bra. Och vad är det egentligen som hänt honom i det allra sista avsnittet? Damn you Fox för att jag aldrig får veta det!

Det är några av mina favoritskurkar, vilka är era?

Whedonhelg: Lördag 10:00 Fiktiviteter 11:00 Butter tar ordet 12:00 Boktimmen 13:00 Beroende av böcker 14:00 Kulturdelen 15:00 Fiktiviteter 16:00 Sammanfattning av dag 1 Söndag 09:00 Fiktiviteter 10:00 Unga böcker 11:00 Bara en sida till 12:00 Any moment called now 13:00 Vildvittra 14:00 Wait a minute and think 15:00 Fiktiviteter 16:00 Sammanfattning av dag 2

14 svar på ”Whedonhelg: We aim to misbehave – Whedons skurkar”

 1. Det stämmer, BRA skurkar är viktiga för att en kamp skall bli intressant. En riktig skurk är förstås inte bara ute efter att förstöra för ”de goda”, utan har egna mål och motiveringar.

  Som jag nyss har berättat så hatar jag dock The Nerd Trio litet extra för att de var så ynkliga och ändå så elaka. ”They say the greatest coward can hurt the most ferociously.” Men jag håller med dig om att Drusilla och Alpha är riktigt, riktigt läckra. Man skulle nästan lika gärna kunna vända på hela upplägget och se en serie med dem i huvudpersonen. Jag gillade också Adam i säsong fyra av BtVS, när han fick ett eget medvetande och fylldes av sin kraft.

  Men mannen som jag ser som den mest spännande motståndaren i BtVS är förstås Borgmästaren! Lysande spelad, käck som en figur ur en familjefilm på 50-talet, men fullständigt hänsynslös vad gäller att nå sina mål. Och det fina faderliga samspelet med Faith inte att förglömma. Sådana motståndare gör fighten till något mer än bara svart mot vitt.

  Svara
  • Borgmästaren är förstås helt fantastisk – samspelet med Faith och alla underbara oneliners… Käck, kärleksfull och totalt hänsynslös – borde ju förstås ha platsat in på min lista men man kan ju inte få med dem alla 😉 Jag håller verkligen med dig om att en riktigt bra skurk är en person som skulle kunna bära en serie med alla sina olika personlighetsdrag och drivkrafter. Alpha, Drusilla och Borgmästaren är definitivt såna karaktärer allihop. Och nördtrion (som jag hyser klart varmare känslor för än vad du gör 😉 ) förstås, jag törs nästan inte tillstå hur mycket jag gillar deras existens i Buffyversat…

   Svara
 2. Jag köpte ”Buffy the Vampire Slayer säsong 1” i min sommarkurs… Innan hade jag siktet inställt på att se två filmer jag tycker om i helgen… Men jag tror att jag kanske ska kolla på de sista avsnitten jag har kvar i boxen som ett tillägg… (:

  Svara
 3. Oh, det här är intressant. 🙂 Ofta tycker jag att skurkarna väcker starkare känslor än hjältarna. Just de tyst svävande herrarna i Hush var nog de enda bad guys som faktiskt skrämde mig på riktigt i Buffy, hela avsnittet är otroligt obehagligt. Annars så är nog de flesta skurkarna i Buffy mer eller mindre fantastiska, jag älskar att älska att hata dem.

  Svara
 4. Jag kan inte annat än att hålla med Jenny om att The Mayor är en helt fantastisk Whedon-skurk! Han känns som en ganska typisk kristen konservativ amerikansk politiker (förutom det där med att han förvandlas till en gigantisk mask då) – vilket är vad som gör honom så fantastiskt läskig.

  Serien Angel har ju samma Big Bad i alla säsonger: den demoniska och mäktiga advokatbyrån Wolfram & Hart som tycks vara inblandade i precis allt övernaturligt som händer på hela västkusten. Ett stort plus för den paranoida känslan av att byråns agenter finns överallt – och att vem som helst kan vara köpt av dem. Jag gillar också att de är väldigt opersonliga/proffsiga i alla situationer. ”Evil is back – and this time it’s NOT personal” ungefär. 🙂

  Vill också slå ett slag för den mystiska Big Bad-karaktären i Buffy säsong 8 (seriealbumen): Twilight. Jag har läst 6 album och har fortfarande bara vaga gissningar om vad/vem Twilight är och vad som är hens egentliga agenda…

  Svara
  • Angel har jag ju inte sett och seriealbumen har jag inte läst men jag känner att det börjar bli dags för båda delarna. Och den där Twilight-skurken verkar väldigt spännande (dessutom är det liiite kul att han/hon/det heter Twilight med tanke på Meyers böcker).

   När det gäller borgmästaren så håller jag med om att det är det där med hans ”normalitet” med den där lilla, nästan osynliga sprickan i fasaden som gör honom så himla läskig.

   Svara
   • Hehe, jag misstänker också att namnet Twilight syftar på just de böckerna. Jag menar Edward och Angel skulle ju praktiskt taget kunna vara tvillingar! 😉

    Jag tänker att jag borde läsa vidare i säsong 8. Jag tröttnade där efter album 6 när det hände för mycket bisarra saker på för kort tid – allt sånt som aldrig skulle ha gått att göra i tv-serien pga budgetskäl ville de väl passa på att leva ut när det blev serietidningsformat. Men vill ju ändå veta hur det går, så får väl ta tag i de två återstående albumen snart.

    Svara
    • Ja man vill ju det, veta hur det går alltså. Och det är ju därför jag länge velat läsa den åttonde säsongen och det är ju dessutom därför jag inser att jag måste se Angel – eftersom det också är bitar i Buffypusslet.

    • Vi har väl diskuterat det här förut, men om du lessnade efter album 6 så kan jag inte rekommendera album 7. Där spårar det VERKLIGEN. Hehe. Men jag kommer nog ändå läsa Last Gleaming. Och kanske t.o.m. säsong nio. Ack ja.

 5. För övrigt så finns det en ”bad guy” i Angel som är så extremt irriterande, men jag kan inte skriva ut hens namn där för det är en stor spoiler för någon som inte har sett serien. Jag återkommer när du har gjort det. 😉

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.