Mina mässor

Min allra första bokmässa bevistade jag för kanske 15 år sen. Jag gick skrivarlinje på folkhögskola och vi samåkte till mässan i skolans minibuss. Vi smög oss in på fackdagarna som vi väl egentligen inte hade tillträde till (eller i alla fall inte trodde oss ha tillträde till) och njöt sen av att gå omkring och insupa allt det litterära. Den där känslan av att vara i sitt rätta element, att tillsammans utforska det där oerhört kulturella som man får vara en del av på en skrivarkurs, att få vara annorlunda och höra till på samma gång. Bokmässan var den ultimata skolresan för oss, och så med det där elementet av edge efter att vår lärare nervöst förklarat att vi egentligen inte fick vara på fackdagarna. Det var en bokmässa på the wild side helt enkelt 🙂 Och jag sprang nästan ihop med Jan Guillou vid ett tillfälle och jag fick en bok signerad av min störste litterära idol på den tiden – Jonas Gardell. Och så såg jag Björn Hellberg signera deckare vid en monter.

En annan bokmässa genomled jag med maken. Vi sprang, eller föstes genom mässhallen en lördag. Sjuk stress och press från människor överallt. Det var året när Noam Chomsky höll storföreläsning och vi fick sitta där och känna oss vänster och progg när Stefan Sundström och Lars Demian agerade förband. Och så minns jag att jag åt en dyr bulle, fyndade några kokböcker och såg Björn Hellberg signera böcker i en monter.

Förra året ägnade jag mässan en torsdag. Mina fötter var sönderklämda redan från start och den delen av upplevelsen var i ärlighetens namn rätt hemsk. Bloggfikat var dock trevligt och den där känslan av att ströva (inte fösas) runt bland mässmontrar och program. Jag är också rätt säker att jag såg Björn Hellberg i en monter…

Sammantaget kan sägas att mässan för mig varit trevligast på torsdagar, att skodon är en viktighet att överväga och att Björn Hellberg troligen bor på svenska mässan. I år ska jag dit torsdag-fredag, jag bor i huset och planerar att besöka orimligt många seminarier och träffa oerhörda mängder trevliga bokbloggare och andra. Missa inte bokbloggsrummet på mässan förresten! Jag hoppas att vi ses där – kommer ni?

Detta är ett inlägg i en bloggstafett tillägnad Bok- och biblioteksmässan i Göteborg där följande bloggar deltar:
Enligt OPocketloverBöcker x 3BokmalenFiktiviteterSkrivarmammaoch dagarna går…Boktok 73BokbabbelMarias BoklivLyrans NoblesserBokbarenthe Book PondUnga VuxnaPaperback LoverOlika sidorVägen till utgivning ,  *malins bokblogg*,  Dantes Bibliotek,  En full bokhylla är en rikedomI min bokhyllaHannas HörnaWord up, AnjoOm böcker som jag hunnit läsaYou’re no different to me

19 svar på ”Mina mässor”

 1. ÅH jag vill så gärna gå, har aldrig varit på någon bokmässa 🙁
  Men kan inte den helgen…och bor i Lund så det är så himla dyrt och långt att åka till Göteborg 🙁

  Hoppas jag kan åka nästa år!

  Svara
 2. Ja, jag kan bara instämma med Maria. Inte kan det räknas som att man besökt en bokmässa om man bara sett Hellberg på ETT ställe. I var och varannan monter sitter han. Men alltid har jag sett långa köer framför honom, så om han satt och väntade på att nån ville ha en bok signerad så hade han antagligen påbjuden paus 😉

  Svara
  • Jag skulle bli orolig om jag inte såg honom i år också, han ÄR ju bokmässan för mig. Skönt att höra att du sett honom med långa köer, det känns ju alltid lite sorgligt med övergivna författare men jag lyckades säkert passera mitt i lagstadgad rast 🙂

   Svara
   • Jag känner till och med flera människor som har flera signerade böcker var av honom i bokhyllan. De tycker dessutom att titeln Funny Fanny är jättekul.

    En person som jag däremot ALLTID ser sitta ensam i en fåtölj i en mässmonter med röda väggar är Lars Gustafsson.

    Svara
 3. jag är från Halmstad från början och där satt han alltid i bokhandeln och signerade böcker, den där Hellberg. Han bor nog där med då 🙂 Såg honom för övrigt förra året, i just det, en monter!

  Svara
  • Kanske bor han i någon sorts buss som kör runt honom till olika ställen där han kan signera för när jag tänker efter så har jag sett honom övergiven och signeringsberedd på en bokhandel i Borås också 😉

   Svara
 4. Björn Hellberg är signeringskungen. Jag har sett honom i Norrköping vid minst två tillfällen också. Han är faktiskt hemskt rar 🙂

  Svara
  • Han verkar ju oerhört snäll och mysig så det känns skönt att fler har vittnat om att han faktiskt får signera lite också 🙂

   Svara
 5. I år ska jag till mässan första gången. Ser fram emot att träffa Björn Hellberg 🙂 Har också insett vikten av rätt sorts skor!

  Svara
  • Det tycker jag absolut att du måste 🙂 Själv är jag lite sur över att jag pga min efterhängsna sjukdom inte kommer orka så mycket som jag vill i år, men dit ska jag, om jag så ska köras runt i rullstol 😉

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.