21 april 2024

Min mässa

Jag står inför ett dilemma. Å ena sidan lovade jag Bokbabbel att skriva en nedtonad och småsur rapport från årets bokmässa i Göteborg för att motverka den avundsjuka hon naturligtvis drabbas av när hon förvägrades egen mässresa, å andra sidan har jag haft en väldigt, väldigt rolig helg… Men vi tar det väl från början.

Torsdagen bjöd på resa från Värmland till Göteborg och sen ett jobbmöte på universitetet innan jag äntligen fick komma till hotellet. Där körde det ihop sig lite eftersom vi tvingades byta rum pga noll internetuppkoppling på rummet, det fortsatte att vara dåligt med internetåtkomsten under hela besöket vilket definitivt får ses som en nackdel för två uppkopplingsfreaks som mig och maken… Vid tretiden fick jag dock äntligen äntra mässgolvet och det var sådär trevligt som en torsdag där ofta är, lagom med folk, bubblande förväntan och alldeles för många inköp och tygkassar… Jag hann inte med några seminarier på torsdagen men lyckades i alla fall se Fredrik Strage två gånger och det kändes rätt stort för mig som slänger mig över hans krönikor i DN varje fredag.

Fredagen var, efter en supertrevlig bokfrukost med Christoffer Carlsson, en seminariedag med skilda ämnen som fantasy för unga, barns delaktighet på bibliotek och tillgängliggörande av ljud och bild på kb. Och så Jonathan Franzen förstås… Jag har inte läst ett ord av karln men föll ändå pladask för hans sarkasmer, frispråkighet och engagemang. Naturligtvis gick jag raka vägen från seminariet till English Bookshop och köpte Freedom (och några till eftersom de som vanligt hade 3 till priset av 2 i montern…). På kvällen gick jag och maken på bio och såg formidabla nyfilmatiseringen av Jane Eyre (mer om den senare i veckan). Någonstans under fredagen hann jag också med att bege mig ut på stan för att använda det där presentkortet på SF-bokhandeln som jag fick av min institution som disputationspresent. Det var nästan en ångestladdad upplevelse att stå där med alla de där pengarna och noll idéer om vad de ska användas till, men det löste sig fint till slut (det blev några romaner jag inte alls har koll på men som verkar spännande, en Sookie Stackhouse companion, andra säsongen av Dollhouse och Torchwood som jag egentligen inte vet någonting om men ändå är sugen på att se).

Lördagen inleddes med ett kort mässbesök och inköp av presenter till barnen innan det var dags för möte med avhandlingsförlaget. Därefter gick jag runt lite på mässan med en kollega och här kommer årets andra negativa punkt. Sällskapet var väldigt trevligt men bokmässan på lördag eftermiddag är ju olidlig. Ångestframkallande. Klaustrofobisk. Hemsk. Så efter vår runda satte jag mig på hotellrummet en stund och pustade innan jag gick ut i vimlet igen, sprang på Lyran och drog mig tillbaka till bokbloggsrummet med henne och ett gäng trevliga bokbloggare. Eftermiddagens bokbloggsmingel var synnerligen välbesökt och jag tror att vi alla hade trevligt (några bilder finns på och dagarna går…). Själv uppskattade jag särskilt att äntligen träffa människorna bakom favoritbloggar som Glory Box, Bokstävlarna och Feuerzeug.

Söndagen gick i hemresans tecken. Jag hann bara med en förvirrad och kort sista tur på mässgolvet innan utcheck och bilresa. Dagen avslutades med att vi fick hämta hem ett lyckligt barn och ett febersjukt dito.

Mina absoluta höjdpunkter under mässan är helt klart bokfrukosten på torsdag, Jonathan Franzen-seminariet, bokbloggsrummet och bokbloggsminglet. Jag har redan börjat planera inför nästa år (det är faktiskt sant) och leker lite med tanken att boka hotellrum redan i veckan… Så alltså, min bokmässa har varit precis så spännande och rolig som jag hoppades i förväg och det har inte gått så bra med att skriva ner upplevelsen för att trösta dem som inte kunde komma. Men å andra sidan är det ju slut nu och alltså ingenting att längta efter längre. Och nästa år hoppas jag vi blir ännu fler som möts på mässan och i bokbloggsrummet (som jag hoppas blir en återkommande företeelse)!

10 tankar på “Min mässa

 1. ”Nedtonad och småsur” var väl att ta i, men du skulle skriva att du fått skavsår i alla fall 😉 Men åh vad roligt det låter! Läser mässrapporter på allas bloggar, och peppar redan för nästa år, då SKA jag åka dit igen! Wihii!

  1. Nu bode jag ju på Gothia towers och kunde släpa med mig en hel kasse skor att byta med så jag slapp skavsåren, men lite ont i ryggen av allt gående fick jag i alla fall 😉 Hoppas vi ses nästa år!

  1. Köpstopp och bokmässa är knappast kompatibelt, jag har nog iofs gått runt där någon gång utan att köpa något men det är svååårt – särskilt om man är där i fyra dagar… Hoppas du kan komma nästa år istället, kanske utan köpstopp.

  1. Det var det! Förhoppningsvis blir bokbloggsrummet en återkommande företeelse och då har vi ju dessutom en tydlig samlingsplats att träffas på.

 2. Mässrapporterna är den bleka tröst vi som stannat hemma får, men de är en tröst. Det är fasligt roligt att läsa hur olika folk har lagt upp sina dagar och vad som var höjdpunkterna. Det stöder min teori om att det inte spelar någon roll hur välplanerad jag är under mitt besök – jag kommer alltid att missa något väsentligt i alla fall.

  Torchwood tar lite tid att komma in i, mindre tid om man ser Doctor Who regelbundet och mer om man inte förväntat sig en episodisk alien encounter-serie, men den är jättebra!

  (och jag darrar lite i sockarna över att du skaffat min bok)

  1. Jag upplever det som att mässplanering är något man har mest roligt med innan man åker dit, sen bara händer saker i alla fall. Jag hade seminarier som jag kände i förväg att jag bara måste gå på men som sen föll bort och en av mina höjdpunkter, Franzen-seminariet, var en sån där grej som min man föreslog en halvtimme innan men som jag själv inte haft en tanke på.

   Jag har egentligen inga som helst begrepp när det gäller Torchwood utan gick lite på känsla (och känslan är att jag hört många säga att den är bra) när jag skulle göra slut på det där presentkortet (hade nog aldrig vågat köpa om jag skulle betala själv 😉 ), förvirringen är således större än förväntningarna vilket torde vara en bra utgångspunkt 🙂

   Jag har velat ha din bok jättelänge men nu fick den bli mässans allra första inköp i SF-bokhandelns monter. Jag kan förvarna dig innan jag recenserar (ska ju hinna läsa först också förstås…), men jag har svårt att tro att jag kommer annat än gilla 🙂

 3. men så himla roligt att läsa om din mässa och vad galet mycket du shoppat.=) fast i ärlighetens namn blev dte rätt mycket för mig också, fast det oftast är lite dyrare på mässan än i andra sammanhang..:) Massav böckerna i din fångst som jag själv är lite sugen på också och tyvärr flera som står i hyllan olästa redan…hrm..=)

  1. Jag får försvara mina inköp med att 1) mycket av det fick jag på mitt presentkort på SF-bokhandeln och 2) min man var med och var med på en del köp (men, hm, vissa av de mer jobbrelaterade och fackmässiga böckerna vi köpte har jag inte ens fotat…). Roligt var det hur som helst och nya böcker är ju alltid kul 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.