Lang som medicin

Det har nog inte undgått någon trogen läsare av Fiktiviteter att jag legat sjuk några veckor (men jag ska snart sluta gnälla över det eftersom jag numera är frisk!) utan att kunna ta mig särskilt långt från sängen… Min första sjukläsning var en skitläskig zombiebok som nästan skrämde slag på mig men i takt med att febern steg sjönk min ork att över huvud taget läsa och ta till mig ord och information. Det fick till slut bli några serieromaner (som jag snart ska skriva mer om), Elin Grelssons Du hasar av trygghet (föredömligt korta kapitel) och sen och mest av allt en hel massa Maria Langomläsning. Jag lyckades dessutom kombinera insjuknande med leverans av bokbörsenfyndade Langklassiker vilket var väldigt trevligt.

Så vad läste jag då? Jag drog igång med De röda kattorna eftersom jag, trots att den utspelar sig i mina värmländska hemtrakter, bara läst den ett fåtal gånger. Dessutom ville jag se om det finns någon möjlighet att genomföra någon form av guidad tur i Annelies fotspår med Helena nästa sommar (och det gör det förstås även om vi nog inte bör köra rutten Uddeholm-Mårbacka-Alster-Uddeholm-Rämmen rakt av…) . Boken är inte någon av Langs allra, allra bästa men ändå helt ok, minus dock för att jag listade ut/kom ihåg mördaren redan på de första sidorna…

De övriga böckerna jag läst kan jag tyvärr inte redogöra i läsordning eftersom minnena flyter ihop en aning. Jag har ju lyckats slarva bort mitt ex av Langs debut, Mördaren ljuger inte ensam, men efter att jag accepterat faktum och köpt en ny fick jag nu chansen att återigen konstatera att den nog är den bästa boken i serien – Puck och Eje är så kära, stämningen så tät och obehaglig och ön så himla inbjudande och samtidigt frånstötande. Del två Farligt att förtära, som jag inte läst på länge, levde också upp till mina förväntningar medan Inga flera mord visade sig vara ganska trist och trött, seg. Se döden på dig väntar hör till det där mittensjoket av böcker som inte är fantastiska men ändå läsvärda medan Rosor, kyssar och döden hör till de allra bästa. Hela boken sjuder av återhållen lidelse och sorg och det är så outsägligt synd om Christer där. Roligt med den var också att jag trots att jag ändå läst den förut blev förvånad när hela gåtan nystades upp och mördaren avslöjades.

Sex böcker blev det allt som allt, när jag sen försökte ge mig på Tragedi på en lantkyrkogård (som är en av mina absoluta favoriter) så tog det stopp och längtet efter andra böcker blev för starkt. Jag väljer att se det som en friskförklaring 🙂

Avslutningsvis kan jag meddela att jag har uppdaterat Maria Lang-kalendern ytterligare tack vare Marie på En och annan bok som var snäll nog att ge mig ett ex av Dödligt drama på dramaten när vi träffades på bokmässan. Tack snälla!

Har ni några böcker/författare ni återvänder till när ni är sjuka eller för trötta för att läsa annat och nytt?

3 svar på ”Lang som medicin”

 1. Det är Lang som gäller för mig också när livet känns skört och/eller det är si och så med hälsan och läsorken. Kan läsa om i synnerhet Puckböckerna hur många gånger som helst, fast jag oftast vet vem som är mördaren. Just i Rosor, kyssar och döden glömde jag också bort vem det var senaste gången jag läste. Samma sak med Vitklädd med ljus i hår.

  Annan bra trösläsning för mig är Merri Viks Lottaböcker. Vansinnigt roliga!

  Värmlandsguidning i Langs fotspår nästa sommar låter som ett måste! 🙂

  Svara
  • Det finns något paradoxalt mysigt och tryggt i Maria Langs mordiska värld. Och Puckböckerna är ju bäst äve om det finns några höjdpunkter bland de andra också.

   Jag har faktiskt aldrig läst Lottaböckerna (inte ens i den åldern då man ska läsa dem 😉 ) men det vore kanske idé att läsa för att se om de är något att introducera för barnen när de kommer i rätt ålder?

   Svara
   • Möjligen är Lottaböckerna för daterade för dagens unga. Eller så blir det en del av charmen, jag vet inte. Men prova när de är tillräckligt gamla, sådär i elvaårsåldern! De är otroligt mysiga och roliga.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.