Tithe mfl

Det där med att skriva om älvor utan att det blir fånigt är väldigt, väldigt svårt. Melissa Marr har inte lyckats särskilt bra (enligt mig alltså) och Charlaine Harris kommer undan med sina älvor men bara med med blotta förskräckelsen. Länge trodde jag att det helt enkelt var omöjligt att skriva bra om fefolk. Tills jag tog Saras råd och läste Holly Blacks älvserie. Och upptäckte vilket mirakel av fånighet den inte är…

Såhär är det – Kaye är människa, hon kan se fefolket och hon springer på en sårad älvriddare som hon räddar livet på. Sen blir det komplicerat och Kaye befinner sig snart insnärjd i fefolkets blodiga maktkamp där ingen tvekar inför att använda människor som brickor i spelet. Visst, det låter fortfarande fånigt men det är det inte. Holly Black har skapat en värld som man vill gå vilse i, det är bokstavligt talat smärtsamt att lägga undan böckerna när man måste göra tråkiga vardagssaker som exempelvis laga mat till sina barn och sova… Jag tror att hemligheten är att Black tar ämnet och världen på allvar samtidigt som hon ger utrymme åt såväl vildsinta fantasier som humor. Och så finns det inga mesiga brudar som måste räddas… Och inga ojämlika kärleksrelationer mellan en kille och en tjej som behöver räddas… Bara en sån sak, genial, undrar hur hon kom på det?

Allt det här med hur det känns och hur man gillar och inte vill lägga bort fungerar som beskrivning på hela serien. Jag älskar Tithe, gillar Valiant och älskar Ironside. Jag tror att jag hade lite svårare att ta till mig Valiant just för att den i så stor grad utspelar sig i staden, som även om den är närmare älvvärlden än man kan tro, känns trist vardaglig i jämförelse. Det är hur som helst underbart att få försjunka i Blacks värld för en stund, jag hoppas att något svenskt förlag snart förstår att de måste översätta serien så att fler får uppleva det.

Uppdatering: Jag har nu blivit upplyst om att Tithe faktiskt finns utgiven på svenska (se kommentarerna) men det kan väl vara på plats med en nyutgivning och en översättning av resten av serien också…

18 svar på ”Tithe mfl”

 1. Den första boken finns faktiskt redan översatt, under titeln ”Mörkrets Tjänare”. Håller med om att det är en riktigt bra serie, definitivt en av de bästa urban fantasy-serier jag läst. 🙂

  Svara
  • Jamen just det, när jag googlade och såg omslaget så känner jag ju igen den, visste bara inte att det var Tithe… Tror det börjar bli dags för en nyutgåva dock (den verkar vara slut från förlaget) och en översättning av resten av serien + ett nytt omslag som får den att se lite vuxnare ut…

   Svara
 2. Jag har inte läst mycket böcker med älvor, kansle för att – som du säger – det lätt blir fånigt. Men det känns som om jag måste läsa *något* av Holly Black snart…

  Svara
  • Jag försöker också undvika sådana böcker så gott det går faktiskt. Du måste absolut läsa Holly Black, börja gärna med Tithe – jag är övertygad om att du skulle gilla den.

   Svara
 3. Så länge sedan jag läste denna bok. Tror att det var den första boken jag läste på engelska efter Harry Potter, så det var ett tag sedan. Visste knappt att den ingick i en serie. Borde nog läsa om Tithe och sedan läsa de andra.

  Svara
  • Det borde du! Jag tror (om jag inte minns helt fel nu) att Tithe skrevs ganska långt (iaf flera år) före de följande i serien.

   Svara
 4. Åh, vad glad jag är att du gillade! ”Valiant” är faktiskt min favorit, för att den är mörkare än första och tredje boken. Jag skulle nog ranka dem Valiant, Ironside, Tithe. Men jag älskar hela serien.
  För övrigt har jag tjatat lite på Rabén och nyutgivning och utgivning av resten … 😉

  Svara
   • Bra tjatat! Hoppas de tar sitt förnuft till fånga 😉 Tack för tipset om serien och tack för vidareläsningstipset, The Poison Eaters kommer troligen vara på väg till min brevlåda om en väldigt liten stund…

    Svara
 5. Har inte läst de här än, men just läst ut blacks nya urban fantasy ”Den vita katten” som är helt ok om kanske nine det bästa jag läst i genren. Tillräkligt bra för att ge mersmak dock. Den ligger lite mellan fantasy och senaste trenden med Vampire Academy mm. Inga vampyrer, men ungdomar i speciella förhållanden. Intrigen gillade jag verkligen. Ska ta och skriva om den också någon dag..:)

  Svara
  • Jag tyckte också att Den vita katten var helt ok (min recension finns här, kolla gärna kommentarerna där bland annat bokens översättare deltar). Men Tithe, Valiant och Ironside är mycket bättre så jag kan verkligen rekommendera att du läser dem också. Ser fram emot att läsa vad du har att säga om Den vita katten.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.