21 april 2024

Strange & Norell: från inspiration till bokhylla

Det pratas ofta om köpstopp i bokbloggsbranschen. Jag är en av dem som ibland tar ordet i min mun och någon mer sällsynt gång faktiskt genomför en dylik självbegränsning. Men nu tycker jag att vi istället för att fokusera det jobbiga i att ha en hög olästa böcker ska tänka lite över den renodlat lyckliga tilldragelsen som är inköpet av en riktigt snygg och läslockande bok. Från ax till limpa, från inspiration, via inköp till emottagande av ett stycke bokpaket. Hela resan helt enkelt, häng med.

Det börjar här, när Lingonhjärta berättar om och visar bilder av den synnerligen vackra utgåva av Jonathan Strange & Mr Norell hon burit hem från sin favoritbokhandel. Kugghjulen börjar snurra och tankarna går till det faktum att Strange & Norell förvisso är en riktigt tjock bok men att jag ju länge velat läsa den och var det inte den Bokstävlarna utmanade Dark Places att läsa i stora fantasy/deckarutmaningen? Sagt och gjort boken måste införskaffas och när det nu finns en så ofantligt vacker utgåva så borde det ju vara just den som hittar hem till mig.

Nu kan ni läsa kommentarerna till nyss länkade inlägg. Där framgår att jag snokar reda på såväl utgivningsår som förlag och således kan börja min jakt. Och den finns ju att få tag på (även om det är lite svårt att veta om det är just den specifika utgåvan överallt, jag börjar söka på isbn-nummer…) men tvivlen på om jag verkligen ska läsa den på engelska infinner sig, kanske borde jag bara köpa en svensk pocket istället? Kanske borde jag ge upp hela expeditionen? Så jag söker mig tillbaka till Lingonhjärta (för man kan ju inte bara ge upp sådär) och hittar en ny kommentar  där det framgår att det också finns en svensk fin illustrerad upplaga. Hela inhandlingsproceduren (som tar ganska exakt ett dygn) får sitt slut på Bokbörsen där jag slutligen hittar den svenska illustrerade originalutgåvan för 40 ynka kronor…

Några dagar senare sitter jag så här med en näst intill nyskick vacker utgåva av Susanna Clarkes megamagiska roman och dör nästan av älsk till de svärtade sidkanterna, bokmärksbandet och illustrationerna. Det spelar inte ens någon roll om innehållet är skräp för jag är ändå löjligt nöjd med mitt inköp.

Så kan det alltså gå till här när habegäret slår till. Jag är lite för förälskad i de händelserna för att införa ett rejält köpstopp men det hindrar ju inte att jag emellanåt försöker skära ner på konsumtionen för att få möjlighet att faktiskt läsa och se om innehållet i de böcker jag passionsköper lever upp till förväntningarna.

25 tankar på “Strange & Norell: från inspiration till bokhylla

  1. Jag tror också det så jag tror inte att den får allt för många dagar oläst i hyllan faktiskt, någon vecka så jag hinner läsa ut det jag håller på med bara…

 1. Jag älskar och avgudar mina olästa böcker, men det faktum att de är långt över 200 stycken gör att jag vill sluta köpa nytt under ett år, för att hinna älska de böcker jag äger men ännu inte läst. Men det var fint att läsa din berättelse. Och apropå boken så är den en av mina olästa – kanske borde man läsa den snart?

  1. Ett klokt val av dig tycker jag, själv har jag inte vågat räkna hur många olästa jag har. Jag samlade ihop de senast inköpta och de jag allra helst vill läsa på direkten och de fyllde ett hyllplan men det står mycket kvar bland de andra böckerna också… Jag är oförmögen att hålla köpstopp vad det verkar men jag försöker faktiskt vara väldigt restriktiv med inköpen nu efter en helt galen köpperiod (som jag skyller bokmässan för).

 2. Underbart! Jag har också den utgåvan, det var nästan lika roligt att hålla i den, bläddra och titta på bilderna som att läsa 🙂

  1. Det är lite som att vara barn på nytt att få bläddra runt i sån fin utgåva med bilder och allt, får en att tänka över hur tråkiga många bokutgåvor är…

   1. Ja eller hur, man känner sig lite som ett barn på julafton. Tänk vad roligt det hade blivit om alla lade ner så mycket omsorg på omslag och utformning!

 3. Jag fick också en släng av ha-begär när Bokstävlarna valde den boken till Helena på Dark places. Men jag kommer nog sikta in mig på pocketversionen. Brukar vara enklast och mer praktiskt på den sättet 🙂

 4. Jag har just den boken stående i bokhyllan oläst. Det hade inte varit så illa om den inte varit oläst sedan 2008… Egentligen har jag inget emot tjocka böcker, men jag måste läsa den då jag är ledig eftersom jag inte orkar släpa tegelstenar på bussen.

  1. Det är det allra sämsta med tjocka böcker, att man inte kan släpa runt på dem. När jag läste ”Det” i somras köpte jag den som e-bok och läste den när jag var utanför hemmet och sen hade jag min fysiska bok i läsfåtöljen. Funkade bra men det känns ju lite onödigt att köpa två versioner av samma bok…

 5. Det här ett jättebra och roligt inlägg! Det är ju precis så här det fungerar för mig också. När ha-begäret slår in så börjar efterforskningarna, hehe 🙂 Är också väldigt glad över att ha kunnat inspirera till ett riktigt fint köp och roligt att du hittade den så billigt på Bokbörsen. Själv köpte jag in den pga både Dark Places och Bokstävlarnas påverkan. Är nästan lite sur över att vara mitt i bröllopsveckan för att jag är så sugen på att börja läsa den fina upplagan. Går här och klappar lite på den lite emellanåt. Den är ju SÅ fin!!!

  Själva jakten och inköpet är ibland nästan lika tillfredsställande som läsningen i sig.
  😀

  1. Jakten kan helt klart vara minst lika tillfredställande som läsningen i sig 🙂 Roligt och lite oroväckande att du är lite sur över att bröllopet hindrar dig från läsningen, jag vet precis hur det känns 😉 Lycka till med bröllopandet och med att hitta lite lästid sedan! Och tack för inspirationen!

 6. Det verkar vara många som har den oläst hemma i hyllan (så även jag!). Egentligen skulle man starta igång en Jonathan Strange & Mr Norell-utmaning för alla oss som fortfarande inte har tagit oss i kragen ännu! 😀

 7. Åh, ’passionsköp’ är ett väldigt vackert ord! Jag har en hel hög med sådana!

  Jag funderar för egen del på om inte 2012 ska bli ett återhållsammare år än 2011 som verkligen inte vetat några gänser. Jag borde läsa de där tusen passionsköpen och jag har en lista på omläsningar jag vill göra också … Ack! Dessa kval!

  1. Borde bli lite mer återhållsam själv, funderar på någon sorts system där jag får köpa x antal böcker när jag läst lika många böcker från den där hyllan där jag ställer allt ”nyinkommet” som ska läsas. För ett regelrätt löpstopp klarar jag nog inte av…

 8. Åh, jag minns att jag var lite extra lycklig när jag lästa den boken. Jag har den där fina utgåva jag också och det kändes lyxigt på något vis, att bläddra i den. Låt den inte stå i bokhyllan för länge!

  1. Jag blir mer och mer sugen på att läsa den ju fler entusiastiska kommentarer jag får här, dessutom har jag just läst ut en fin bok (Shades of milk and honey) som i baksidestexten beskrivs som en blandning mellan Stolthet och fördom och Jonathan Strange & Mr Norell

 9. Jag har den där dösnygga svenska utgåvan, men tyvärr har min läslust hämmats av dess fysiska otymplighet. Nu fick jag ju originalet i Kindle-version av snälla Böcker x3, så nu SKA den läsas! Hoppas bara det funkar med fotnoterna på Kindle..!

  1. Ja, dess tyngd är minst sagt avskräckande så jag har också lekt med tanken att skaffa den som e-bok också och parallelläsa lite som jag gjorde med Det. Vi får se hur det slutar men läsas ska den i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.