Augustenbad en sommar

Jag förväntar mig inte kärlek vid första ögonkastet när jag läser Anneli Jordahls böcker. Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) minns jag exempelvis som rätt så seg i början men när den grep tag så grep den tag ordentlig. Mitt problem med Jordahls senaste – Augustenbad en sommar – är att den ytterst sällan griper tag i mig över huvud taget.

Det kan ha med huvudkaraktären att göra för medan Ellen Key förvisso inte är enkel att ha att göra med så är hon ändå förståelig och älskansvärd i all sin svärta. Poeten Andreas upplever jag å andra sidan som gnällig och osympatisk. Sådana karaktärer kan förvisso också berika en läsupplevelse men Andreas har ingenting som riktigt lockar mig nära, jag känner aldrig det där suget efter att förstå honom eller att få följa honom vidare.

Handlingen är förlagd till kurorten Augustenbad där doktorns regim är odiskutabel. Det gäller att följa ”reglorna” med kalla bad och inpackningar om man inte vill bestraffas med böter till fattigkassan. För Andreas som befinner sig på Augustenbad utan ett öre på fickan för att på order från sin rika hustru göra sig kvitt sitt alkoholberoende blir vistelsen svår. Att han sen faller för två utsatta kvinnor gör inte saken lättare.

Även om jag tycker att Andreas är ett ganska oinspirerande sällskap så finns det dock andra bekantskaper som gör Augustenbad en sommar till en klart läsvärd bok. Amandas historia till exempel, om maken och sjukdomen och döden. Att få sitta några sommarkvällar på Amandas veranda är väl värt sällskapet med den självömkande poeten. Och Maria. Skildringen av Maria och hennes mor Anna är enligt mig bokens starkaste och intressantaste delar och jag skulle gärna vilja ha mer. Jag hade väldigt gärna sett att Jordahl lämnat Andreas åt sitt öde och låtit honom spela  birollen i en roman om Maria istället. För Maria är såväl obegriplig som begriplig, hjälplös och stark, hon är hård och mjuk och jag brinner litegrann av längtan att lära känna henne bättre. Nästa gång kanske, från början?

~Norstedt, 2011~

Andra om Augustenbad en sommar: Enligt O, Kulturdelen, Dagens Nyheter

1 svar på ”Augustenbad en sommar”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.