Titlar, titlar, titlar

Det är mycket boktitlar just nu bland bokbloggarna. What You  Readin? drog igång en utmaning där man ska fota en boktitel som på något sätt reflekterar ens dag. Sen dess har det kryllat av litterära speglingar av vardag i bokbloggosfären. Själv har jag inte kommit mig för att hänga på men det har onekligen varit kul att få en inblick i så många sorters vardagar och bokhyllor.

Och så är det förstås den där enkäten som besvaras med hjälp av boktitlar ur den egna bokhyllan, som jag inte heller kommit mig för att besvara förrän här och nu:

Hej! Godmorgon midnatt
Vem är du? Jag, robot
Hur önskar du att du kunde vara? En liten smula underbar
Vad gör du helst en ledig dag? Guilty Pleasures
Beskriv ditt favoritdjur? Om katter
Hur ser du ut? Pretty Monsters
Beskriv ditt humör i dag. Mot ljuset
Vad är viktigast i ditt liv? En gåtfull vänskap
Vad är helt oviktigt för dig? Nemesis
Beskriv en plats du trivs på. Nära hem
Beskriv något du tycker är vackert. Sorgesång
Vad längtar du mest efter just nu? Vinteräpplen
Vad längtar du inte alls efter? Zombie Apocalypse

Titlar, titlar, titlar alltså. Detta har fått mig att fundera lite över titlarnas betydelse för oss läsare. Själv kan jag säga att jag oerhört sällan valt en bok enbart utifrån dess titel men samtidigt så känns det lite extra fint att läsa en bok med en titel jag gillar. Ett exempel på titelns makt att knuffa i alla fall mig över tveksamhetskanten är Chuck Hogan och Guillermo Del Torros strainologi som nu kommit ut med sin tredje och avslutande del. Den första boken som hette The Strain (som är en titel jag tycker är väldigt snygg men som jag inte riktigt har koll på vad den betyder…) var makalöst läskig ungefär halvvägs innan den spårade ur en smula. Del två, The Fall var väl mest sisådär. Jag har varit minst sagt osäker på om jag verkligen ska orka läsa vidare i serien, men så kommer del tre och så heter den något så fantastiskt fint som The Night Eternal och då är det ju liksom packat och klart…

Jag kan omöjligt servera någon standardlösning för vilken sorts titlar jag gillar men jag är nog lite svag för de korta (Kattöga, Persuasion, Aniara, Skymningsinferno, Tithe) och så tycker jag om när man mixtrar med ordföljd som i The Night Eternal. Lite svårare har jag för titlar som känns långa och lite intetsägande som nyligen utlästa boken Shades of Milk and Honey (som dock är en finfin bok om man ser till innehållet vilket jag ska berätta mer om i en recension om några dagar).

Vilket är ditt förhållande till titlar? Är de viktiga eller helt sekundära för ditt val av böcker och din läsning? Har du någon favorittitel eller någon du verkligen inte gillar (trots att du kanske gillar boken)?

12 svar på ”Titlar, titlar, titlar”

 1. Min grej är omslag, är så otroligt jävla töntigt ytlig när det gäller böcker. Köper första boken i en bokserie som jag tycker är fin för att jag så hemskt gärna vill samla på dem 😛
  Sedan kollar jag på om jag tycker omslagen passar med innehållet av boken, det är också intressant.

  Men titlar.. det slår de mig nu att jag knappt tänker på alls. De bara är. Bryr mig inte om de inte passar med boken eller om de är fina eller ”fula”. Ibland händer det väl men inte så ofta. Är iallafall inget jag lägger större vikt på när jag funderar på om jag ska köpa en bok eller inte.

  Svara
  • Jag har faktiskt inte tänkt så mycket över titlar själv tidigare men inser nu att jag är påverkbar även på det området. Omslag har definitivt en mycket större betydelse för mig också. Jag väljer förstås utgåva efter omslag när jag ska köpa en viss bok och jag kan välja att läsa en bok enbart baserat på omslaget. Däremot låter jag inte bli att läsa en lockande bok bara för att den har ett fult omslag, men det tar ofta emot lite extra att läsa sådana böcker…

   Svara
 2. Åh, titlar. Jag gillar dem. Finaste i min boksamling måste vara ”Dö inte före din död”.

  När jag var liten låg jag ofta i vårt bibliotek/vardagsrum och stirrade upp bland pappas böcker. Kunde fastna totalt för olika titlar, även om jag inte hade en aning om vad det var för böcker. Gillade speciellt ”Haren är rik” och ”Salka Valka” minns jag. Har än idag inte läst någon av böckerna (nästa läsprojekt?), men titlarna har fastnat.

  Svara
  • Det är intressant med de där titlarna som fastnar för att man sett dem så ofta och för att de är lite speciella. Har också en del sådana titlar (Salka Valka är en av dem) som jag nog ska ta tag i någon gång så att de blir lästa också.

   Svara
  • Nu när du nämner det så minns jag att du hade ”De vackra titlarnas helg” men jag tror att jag missade att läsa det då det begav sig, ska genast titta förbi.

   Svara
 3. Det är ju något med bokens titel, den lockar lika mycket som framsidan eller baksidetexten… Eller författarnamnet. Jag kan liksom iurritera mig om det inte finns någon sammankoppling mellan titel och bok! Den sammankopplingen kan vara långdragen, finurlig, bokstavligt lätt att knäcka, men den ska finnas där, eller man ska kunna ana varför titeln finns i boksammanhanget.

  Jag testade ju för övrigt att Poetry-slama med boktitlar. (:

  Svara
 4. Jag bryr mig nog om titlar ganska mycket, ord är det bästa jag vet 🙂 En av mina favoriter är en riktigt gammal bok jag läste på 80-talet någongång: Gå sakta kom tillbaka fort.

  Svara
  • Jag gillar också ord och gillar när man vrider lite på sammansättningar osv. Jag tror inte att en ”dålig” titel skrämmer bort mig från en bok men en bra titel kan definitivt få mig att läsa något jag annars inte tänkt på att läsa.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.