Det historiska

Jag är historiker. Jag älskar och fascineras av det förflutna – allt från gamla husruiner till gamla träd och på gränsen till sönderfallande papper i dammiga arkiv. Också på det planet är jag alltså en nörd kan man säga. Förståelsen för detta från övriga mänskligheten är inte alltid översvallande. Menande blickar och uttryck som mossig och trist är inte ovanliga. Vilket naturligtvis är helt obegripligt för mig…

Själv är jag himlens trött på alla dessa böcker om krigsstrategier, krigsstrateger och annat skittrist (förlåt alla älskare av detta men ni har det ändå ganska bra om man ser till utgivningen inom era favvogenrer). Jag inser naturligtvis vikten av att skildra viktiga händelser i vår historia, som andra världskriget, men jag ser inte riktigt varför så många av dessa skildringar ska handla om ”viktiga” män/ledare… Själv är jag väldigt förtjust i berättelser om människor, om vardag och om sånt som jag kan relatera till (helst inte tanks alltså). I den här artikeln från i augusti talas det bland annat om hur förlaget Historiska Media vill locka fler (kvinnliga) läsare med hjälp av historiska romaner. En fin idé tycker jag, så länge man inte hamnar i ett ”smetiga kärleksromaner som utspelar sig i förgången tid”-träsk (sådana romaner fyller också sin funktion men de ges redan ut i stora antal av Harlequin och co). För att detta inte ska bli fallet tycker jag att vi gemensamt ska tipsa förlagen om vilka historiska romaner de borde ge ut/översätta. Så att fler kan lockas att läsa om historia och så att sådana som jag slipper att kallas mossiga. Och så att sådana som jag också kan få lite fler tips om historiska romaner de inte borde missa…

Själv önskar jag mig sen länge en översättning av Hilary Mantels historiska romaner och då främst fabulöst bra Wolf Hall. Vilka är era favoriter bland historiska romaner, vilka skulle ni vilja se översatta och vad konstituerar den perfekta historiska romanen enligt er?

6 svar på ”Det historiska”

 1. Jag är inte så där jätteförtjust i historiska romaner- verkligheten överträffar ofta dikten- tycker jag- om jag får välja ut något faktabetonat som kan ha ”dragningskraft på kvinnor” blir det Hannah Pakulas fina biografier om Drottning Marie av Rumänien och Victoria av Preussen. Rebecca Wests ”Black Lamb and Grey Falcon” skulle jag gärna läsa på svenska (en resa genom det gamla Jugoslavien). Vera Brittains böcker om hennes erfarenheter av första världskriget är också väldigt fina. Jag håller med dig om alla dessa krigsböcker- det blir för mycket, tycker även jag. Det har vällt fram en massa biografier över t ex tredje rikets män- (jag själv har då ingen lust att läsa om dem alls).

  Svara
  • Ställer mig också, som du förstår, kallsinnig inför biografier om nazistledare osv. I övrigt tycker jag att biografier över historiska personer kan vara intressanta. Jag var till exempel väldigt förtjust i Yvonne Hirdmans bok om sin mamma. Jag tackar för dina tips, flera av dem och särskilt Vera Bittains böcker ska jag genast kolla upp.

   Svara
 2. JJag gillar Rose Tremains historiska romaner, t.ex. Guld, Nåd och onåd samt Musik och tystnad. Det är inte så mycket krig inblandade i dem, tack och lov, och hennes sätt att använda sig av magisk realism är intressant.
  Sedan vet jag inte om Sarah Waters böcker räknas som historiska romaner, men de gillar jag också.

  Hm, den perfekta historiska romanen… Vad svårt! Men som sagt, jag är inte så mycket för det ”manliga” aka politik och krigsstrategier. Men inte heller drypande romantik i för stora doser. Något mellanting är optimalt. Gärna ”drama” med fokus på relationer, karaktärer som känns levande och personliga och olika typer av problem som ska övervinnas.

  Svara
  • Rose Tremain har jag inte läst men det ska jag nog göra. Sara Walters böcker skulle jag definitivt beteckna som historiska och dem vill jag gärna läsa fler av, har en hel hög stående i bokhyllan men har bara läst Främlingen i huset än. Jag gillar också historiska romaner som balanserar på gränsen till många ämnen och genrer. Och så gillar jag närgångna och samhällskritiska böcker som Mäster (Coelho Ahndoril), Nattfjäril och Ut ur skuggan (Kolterjahn), Jag vill inte tjäna (Larsmo).

   Svara
 3. Jag gillar historiska romaner även om min sanna kärlek är Historical Romance och historiska deckare. En bra historisk roman är enligt mig baserad på ordentlig research. Jag är svar för äventyrsberättelser och föredrar böcker som utspelar sig före 1900-talets början.
  Bland mina favoriter finns b.la. Bernard Cornwell, Emmuska Orczy och Rafael Sabatini.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.