21 april 2024

Min boktolva

Enligt o har kört med sin boktolva i ett år nu och dessutom lyckats läsa tolv av sina listade författare. Inspirerad av detta har jag också knåpat ihop en lista över författare som jag gärna vill läsa, som inte sällan redan befinner sig i min bokhylla men som jag av någon anledning ofta flyttar ner i väntelistan. En läsutmaning kan vara den spark i baken jag behöver. Så tolv av de tjugo författarna nedan ska alltså läsas på ett år. Och eftersom jag inte har någon lust alls att vänta på årsskiftet så börjar året för tolvan nu (1/11 2011-31/10 2012).

Ali Smith – läste Flicka möter pojke i april 2012 och älskade passionerat.

Scarlett Thomas – läste The End of Mr Y/Slutet på Mr Y i november/december 2011, blev inte imponerad.

Octavia E. Butler – läste Fledgling i november/december 2011, en riktigt fenomenalt bra bok.

Nicole Krauss – läste Det stora huset i december -11/januari -12, totalt uppslukande och riktigt, riktigt bra.

Curtis Sittenfeld

A.S Byatt – läste Ragnarok – The End of the Gods i januari 2012, blev inte imponerad…

Jonathan Franzen – läste Frihet i november 2011, lite bra men också överlastad och oerhört seeeeg.

Nawal El Saadawi

Assia Djebar

Sofie Oxanen

Shirley Jackson – läste The Haunting of Hill House i november 2011, riktigt, riktigt läskig.

Neil Gaiman  – läste Amerikanska gudar i oktober 2012, inte så fantastisk som jag hoppats…

Cora Sandel

Virginia Woolf

Doris Lessing

Moa Martinsson – läste Kvinnor och äppelträd i juli 2012 och blev mycket förtjust, kommer läsa allt av Moa, i sinom tid…

Susanna Clarke

Dan Simmons

Elizabeth Hand – läste megahyllade Generation Loss vid årsskiftet 2011/2012 och den var precis så bra som alla säger.

Berätta gärna för mig vilka jag bör prioritera, vilka som är svårlästa och vilka böcker jag ska välja av respektive författare.

19 tankar på “Min boktolva

  1. Spännande, själv har jag drabbats av någon form av osäkerhet inför om jag ska gilla Oksanen (det var nog därför jag tvingade in henne på listan 😉 ), jag får för mig att hon är för deprimerande och mörk och allt vad det nu är jag diktar ihop att jag ska tycka om henne. Egentligen är det nog en reaktion på hur mycket alla andra verkar gilla hennes böcker (jag är ju sådär barnsligt ibland) 😉

   Vilken av hennes böcker bör jag börja med tycker du?

   1. Gillade inte Stalins kossor, men ska ge Utrensning en chans. Jag tipsar om Ali Smith och Assia Djebar. Bra damer, där den senare kräver lite mer koncentration. Annars står en del av författarna även på min lista.

 1. Neil Gaiman är, skulle jag säga, en av vår tids bästa författare. Han brukar själv rekommendera nya läsare att börja med ”Neverwhere”, som är baserad på BBC-serien med samma namn. I övrigt skulle jag säga att hans viktigaste verk är ”American gods”, ”Coraline”, ”Stardust” och förstås ”Sandman”. Han är lättläst, även på engelska.

  Susanna Clarke är också lysande, men betydligt tyngre att ta sig igenom. Jag har inte läst lika mycket av henne: en novell som jag inte kommer ihåg namnet på och genombrottet ”Jonathan Strange and Mr. Norrell”. Den tog mig ett halvår att läsa, mest för att jag stannade upp och läste annat emellan. Väldigt engelsk, väldigt 1800-tal, väldigt bra, men som sagt – tung.

  1. Det är så irriterande med min Gaimanläsning eftersom jag börjat på så mycket (”Neverwhere”, ”American Gods”, ”Fragile Things”, ”Sandman”) men jag läser aldrig klart av någon anledning. Men eftersom den anledningen inte är att jag inte gillar så har jag nu bestämt mig för att jag måste ge böckerna en chans på riktigt. Jag tror att mitt första läsaklartprojekt kommer att bli ”American Gods” eftersom den står i bokhyllan här hemma och väntar på mig. Sen jag övat mig på att läsa serier i höst så ska jag nog också ge ”Sandman” en ny chans 🙂

   När det gäller Clarke är det just supertunga (på alla sätt då) ”Jonathan Strange…” jag tänkt mig. Måste nog planera in en period när jag har mycket lästid dock.

   1. ”Sandman” är fantastisk, men man behöver inte börja från början. Hoppa in på ”Seasons of Mist” i stället skulle jag säga, speciellt om du tycker om ”American Gods”. Annars är ”The Doll’s House” eller ”A Game Of You” bra startpunkter också.

    Det är egentligen först med del 7, ”Brief Lives” som man måste börja läsa kronologiskt.

 2. Åh jag röstar för Virginia Woolf, hennes ”to the lighthouse” är fantastisk, och Ursula K. LeGuinn 🙂

 3. Vilket sammanträffande att du har Sandel på din lista! Jag har velat läsa henne sedan flera år tillbaka, och i förrgår börjde jag med ”Albetre och Jakob”. Blev påmind om den av Radoteaterns uppsättning som gick på p1 i somras. Jag hörde nog så mycket som två halva avsnitt… Just nu är boken lånad från ditt jobb hem till min gula villa, men jag kan ju vinka lite när den lämnas tillbaka!:)

  1. Jag har faktiskt hela serien i bokhyllan hemma och min egentliga plan var att läsa dem i sommar men det blev inte av. Hoppas på att få tid med dem i höst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.