Tre vampyrfavoriter

Den här veckan är Lyrans tematrio en vampyrtrio och gissa om jag måste hänga på då… Som mina trogna läsare vet så läser jag ju en hel del vampyrböcker, såväl sådana som skrivits för vuxna (Låt den rätte komma in, The Strain och The Passage för att nämna några) som sådana som riktar sig till ungdomar (Twilight-böckerna förstås men ännu hellre Vampire Academy eller Glashuset). För den som vill grotta ner sig i mina vampyrläsningar (och tittningar) ordentligt så finns vampyrsamlingen att botanisera i. Dagens trio består av en ungdomsbok, en än så länge outläst och en lite (sorgligt) bortglömd klassiker:

 • Skuggorna i spegeln av Inger Edelfeldt är en ungdomsbok som skiljer sig ganska mycket från gängse ungdomsvampyrskildringar. Där finns inga blodiga slagsmål eller kärleksrelationer mellan väldigt unga flickor och väldigt gamla män. Skuggorna i spegeln är istället en skildring av depressiv tonårstillvaro och smärta, där vampyrerna spelar en roll men aldrig är huvudsaken.
 • Fledgling av Octavia Butler är den bok i trion som jag ännu inte läst ut. Inledningen och de första kapitlen är dock hur lovande som helst. Så långt som jag kommit ägnar Butler sin energi åt att genom vampyrtemat skildra allmänmänskliga teman som utanförskap, ensamhet och problematisering av vad mänsklighet egentligen är. Titta in hos Snowflake om ni vill veta mer från en som kommit längre i sin läsning.
 • Carmilla av Joseph Sheridan Le Fanu är en lite undanskuffad klassiker (skrevs 1872) som i alla fall jag hade större nöje av att läsa än till exempel Dracula. Jag gillar förstås mörkret, spöklikheten och stämningen i Carmilla. Dessutom tycker jag mycket om att där finns två kvinnor i huvudrollen varav den ena till och med får vara ”den onda”, den homoerotiska laddningen mellan de två är också svårförglömlig inte minst med tanke på när texten skrevs…

13 svar på ”Tre vampyrfavoriter”

 1. Jag tänkte också skriva om Skuggorna i spegeln först 🙂 Däremot har jag inte läst varken Carmilla eller Fledgling, men båda står på min läslista!

  Svara
  • Jag tror att du kommer gilla dem båda (med reservation för att jag inte läst ut Fledgling än då), och Skuggorna i spegeln är en bok man bär med sig tror jag (trots att ajg inte älskade den när jag läste den första gången). Great minds osv 😉

   Svara
 2. Carmilla tillhör också mina favoritvampyrer.
  Även om den kanske är lite undanskymd jämfört med Dracula så har den betytt mycket för genren. Och det finns flera filmatiseringar.

  Svara
  • Carmilla har definitivt betytt mycket för genren, skulle önska att hon fick påverka ännu mer av dagens vampyrfiktion också.

   Svara
 3. Hurra för att du läser Fledgling! Och roligt att du tycker om den, vi har ju tyckt olika om andra vampyrböcker (Fangland, The Strain, The Passage). Men Butler skriver om så mycket mer och mänskligare, djupa teman — vampyrtemat är bara ett sätt att diskutera de frågor hon alltid diskuterar: makt, kön, ras, sexualitet. relationer.

  Svara
  • Ja, vi har ju skilt oss åt tidigare när det gäller vampyrerna men i Fledgling kan vi nog slutligen vara överens (med reservation för att jag inte är färdig med den än men jag har svårt att tro att den ska barka åt skogen totalt mot slutet). 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.