Mytläsning

Jag har inte riktigt insett förrän nyligen att det där mytprojektet måste vara skapat mest för mig. Jag gillar myter och existentiella spörsmål. Jag tycker om att fundera kring vad som är sanning och hur en berättelse byggs upp. Jag har mer än gärna en insamlare som tipsar mig om böcker med just sådant innehåll. Därför är mytprojektet just nu min främsta boktipsare. Det märkliga är egentligen hur lång tid det tog mig att fatta – det var först efter att jag läst och älskat Philip Pullmans Den godhjärtade Jesus och Kristus bedragaren som jag förstod att det fanns ett mytprojekt över huvud taget. Nu när jag också läst Margaret Atwoods Penelopiaden (recenseras snart…) så ser jag dessutom sambandet dem emellan och nyttan jag kan ha av samlandet som pågår. Förhoppningsvis får mytprojektet en rejäl bredd (regional, temamässig osv) framöver så att det kan behålla sin plats som läscoach också efter det första läsracet som inletts.

Så här långt så har jag Ali Smiths mytbidrag – Flicka möter pojke i bokhyllan och böcker av McCall Smith, Winterson och Grossman är påväg hem från biblioteket. Dessutom är jag rejält nyfiken på det senaste tillskottet till listan – A.S Byatts (som ju också finns med på min boktolva) Ragnarok.

Hur har ni det med mytläsningen – vilka böcker i serien har ni läst, vilka är riktigt bra och vilka kan man hoppa över?

11 svar på ”Mytläsning”

 1. Baba Jaga tyckte jag om. Spännande med en häxa från en berättartradition som jag inte känner till så bra.

  Du påminner mig också om att jag har Klas Östergren hemma.

  ps Incubus av Carol Goodman kom hem till mig igår. Är dte en bra börja-bok för Goodman-noviser?

  Svara
  • Baba jaga vill jag också läsa (vad vill jag inte läsa på den där listan?).

   När det gäller ”Incubus” så skiljer den sig lite från övrigt Goodman har skrivit. Det är väldigt mycket övernaturligt i ”Incubus” och dessutom väldigt mycket sex (lite väl mycket för mig emellanåt måste jag erkänna). ”Incubus” kan nog vara en bra Goodman-början men läs också någon av hennes andra böcker, jag gillar själv stämningen i ”The lake of Dead Languages” mycket mer än den i ”Incubus”.

   Svara
   • Aha. Ja, Incubus känns som att den vill ställa in sig dels i Daphne DuMaurier — Mary Stewart-traditionen med en rejäl dos Sookie Stackhouse, jag var inte riktigt beredd på det men det passar rätt bra ändå just nu. Jag hade kanske inte läst nån fler om alla var såna här, med beställde ju The Lake of Dead languages också, vad bra!

    Svara
 2. Åh, jag tänkte ju också läsa Mytserien! Jag kom bara så långt som att läsa Penelopiaden och införskaffa Pullman till bokhyllan. Jag känner att det är dags att spinna vidare på det projektet nu 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.