13 april 2024

Austenälsk

Jag tycker väldigt, väldigt mycket om Jane Austen. Jag tycker att hennes böcker ger underbar avslappning, ofta elak samhällsanalys och alltid ett spännande persongalleri. Jag gillar flera av hennes hjältinnor skarpt och skulle nog faktiskt kunna tänka mig att leva resten av mitt liv med Mr Knightley (om jag slapp ta hand om min pappa på daglig basis och dessutom inte behövde leva instängd i ett stort dragigt hus).

Jag tror att mitt första möte med Austen var den där numera klassiska BBC-versionen av Stolthet och Fördom, den med Colin Firth ni vet (klart ni vet). Därefter föll jag handlöst för boken. Sen läste jag Förnuft och känsla, blev besviken och kände en aversion (som tyvärr finns kvar än idag) mot boken och många av dess karaktärer. Emma var å andra sidan en riktigt stor läsupplevelse och den där känslan att ägna flera sommardagar och kvällar åt att besöka Hartfield är en av de oförglömliga. Mansfield Park läste jag för första gången i samma veva och också den vann mitt gillande. När det gäller Northanger Abbey och Övertalning (den senare är för övrigt min Austenfavorit, mycket tack vare den elakt genomskådande tonen och att jag tycker så himla mycket om Anne Elliot) är jag osäker på om jag såg någon filmatisering innan jag läste böckerna eller inte.

Gemensamt för alla böckerna är att jag sett dem filmatiserade och att jag är i det närmaste beroende av att se om olika varianter av dessa filmatiseringar med jämna mellanrum. Jag äger exempelvis tre versioner av Emma, två Övertalning, en Northanger Abbey, en Mansfield Park (men är också på jakt efter en tidigare som iofs inte är lika bra men som jag ändå gärna vill ha), två Stolthet och fördom och en Förnuft och känsla (trots allt, men det är ju den med Alan Rickman…). De riktigt tidiga versionerna (80-talet och dessförinnan) har jag hållit mig borta ifrån eftersom jag är lite rädd för hur jag ska uppleva dem – lite för kostymigt, lite för uppenbart daterat?

Vilka är era favoritfilmatiseringar? Hur har ni mött Jane Austen, i filmformat eller i bok?

23 tankar på “Austenälsk

 1. Förutom den klassiska BBC-filmatiseringen av ”Stolthet och fördom” – min mamma, syster och jag satt bänkade och oohade och aahade på bästa sändningstid, därefter såg vi vhs-inspelningarna – så är jag mycket svag för Ang Lees ”Förnuft och känsla”. Den är lite kyligare i tonen, vilket jag gillar. Och så är i synnerhet Kate Winslet helt strålande.

  På tal om Austen så är jag mer än lovligt sugen på P.D. James alldeles nyutkomna Death Comes to Pemberley, en deckare i Jane Austen-miljö som utspelar sig på Pemberley ett antal år efter att Lizzie och Mr Darcy gift sig. Tror den kan vara riktigt kul, och utan att avslöja något kan jag säga att mordoffret är rätt väntat…

  1. Jag tolererar Ang Lees Förnuft och känsla trots att romanen är min ickefavorit, jag gillar också det återhållna och kyliga. Kate Winslet är bra och så är jag alltid svag för Alan Rickman…

   Jag är egentligen väldigt skeptisk till uppföljare skrivna av andra författare än originalet men P.D James deckare känns som något annat och lite mer förtroendeingivande så jag vill nog också gärna läsa den.

   1. Jag har knappt gjort annat än att slänga kärlek på Alan Rickman det senaste dygnet så jag fortsätter väl bara: han är underbar! 🙂

 2. Tror att BBC’s filmatisering av Stolthet och fördom har snärjt många. 🙂 Jag har den på dvd, mamma har den på dvd, moster har den på dvd… Ligger jag hemma med lite feber är den given.

  Jag gillar även boken medan mamma hela tiden propsar på att Övertalning är den absolut bästa (och så har hon en handfull filmatiseringar av den också).

  1. Förkylning utan Stolthet och fördom och Colin Firth är ju egentligen ingen förkylning 😉 Jag är också väldigt förtjust i boken men jag måste nog annars hålla med din mamma i den frågan 🙂

 3. Jag har sett både Förnuft och känsla och Stolthet och fördom som serie av BBC.

  Förnuft och känsla såg jag enbart först i våras när vi hade i uppgift att uppmuntra till läsning via en ”nya” medieform. Vi valde youtube…. Här kommer våran presentation.

  http://www.youtube.com/watch?v=4NvfUuEVfKc&fb_source=message

  Jag fastnade för serien, men har inte läst några av Austens böcker än. Har inte haft lusten till det helt enkelt 😉

   1. Spännande att testa nya medieformer också för att tillgängliggöra gammal litteratur 🙂 Jag ska kolla er presentation för inspiration så snart jag får möjlighet. När andan faller på så tror jag garanterat att du kommer gilla också böckerna.

 4. Vad härligt med fler som älskar Jane Austens verk! Min favorit är Övertalning, men jag tycker om dem allihop. Skrev min c-uppsats i engelska om Northanger Abbey, så den har också en speciell plats i mitt hjärta. Förutom att ständigt läsa om böckerna ser jag alla filmatiseringar jag kan komma över. Min favorit är Övertalning från 1995 med Amanda Root som Anne Elliot och Ciàran Hinds som Frederick Wentworth. Jag ser gärna äldre filmatiseringar också och exempelvis Emma från 1972 med Doran Godwin som Emma och John Carson som Mr Knightly är riktigt bra.

  1. Jag kanske borde testa de lite äldre filmatiseringarna också, för att bredda mig lite… Är också väldigt förtjust i just den versionen av Övertalning.

  2. Jag älskar också den versionen men har den inte.
   Har nyss varit i Bath och sett platserna från filmen. Vet någon var man kan få tag på filmen?

   1. Någon gång ska jag minsann göra en Austenresa genom England… Filmen finn bla på cdon men säkert på andra ställen också.

 5. Jag älskar också Austen och har alltid läst böckerna innan jag har sett filmatiseringarna. Tänker ta itu med Northanger Abbey i jul när jag kommer hem och väntar med glädje till julafton då jag tror att en jättesnygg utgåva av ”Persuasion” kommer att hittas under julgranen.

  Jag har sett ”Stolthet och fördom” i två versioner, BBCs och filmen med Keira Knightley, samt Bollywood-versionen. Av dessa så är BBCs helt klart den bästa, fast jag har vissa aversioner mot Jane i den versionen.

  ”Emma” har jag sett i tre versioner också (fyra om man räknar med Clueless); den med Gwyneth Paltrow, den med Kate Beckingsale och den med Romola Garai. Minns inte så mycket av den med Gwyneth, men gillade de två andra.

  ”Förnuft och känsla” har jag också sett i tre versioner; filmen med Emma, Alan, Hugh och Kate, en gammal version som var jättedålig samt den nyaste BBC-versionen som var helt okej. Gillar ändå filmen bäst.

  1. Avundas dig lite som får ge dig hän i Northanger Abbey i jul. Och visst är det härligt när man ”vet” att det ligger något fint under granen 🙂

 6. Jag älskar precis som många andra Stolthet och Fördom med Colin Firth i rollen som Mr. Darcy versionen från 2005 med Keira Knightley vill jag dock helst glömma bort.

  1. Jag tycker faktiskt att filmversionen med Kiera Knightley är helt ok men jag har förstått att många känner annorlunda, den är naturligtvis inte lika bra som serien men den har ju å andra sidan inte samma tidsmässiga möjligheter att få med allt. Helt ok tycker jag dock.

 7. Jag älskar också Austen, läser just nu en distanskurs om hennes värld på Högskolan Halmstad. Fastnade i min ungdom för ”Stolthet & fördom” med Colin Firth (såklart). Mina andra favoriter är Northanger Abbey och Övertalning. Jag gillar verkligen inte Förnuft och känsla – varken film eller bok. Mansfield park har jag tyvärr inte riktigt fastnat för och Emma har jag bara sett filmad och ogillar starkt. Ska strax läsa boken dock och får se om den är bättre.

  Jag älskar spinoffs på Austen – filmen Lost in Austen tycker jag är underbar! Boken och filmen ”The Jane Austen book club” är min absoluta favoritfilm, ser om den hela tiden.

  1. Äntligen en frände när det gäller Förnuft och känsla! Har känt mig lite ensam i min avsky här i Austenland… När det gäller Emma så älskade jag ju som sagt boken som tonåring och jag har faktiskt inte vågat läsa om den sen dess men jag ska nog göra det om ett tag när den senast sedda filmatiseringen/serien fallit lite i glömska. När det gäller spinoffsen så gillade jag inte alls ”The Jane Austen book club” men däremot ”Lost in Austen”.

 8. Åh vad härligt med lite Austenälsk! Jag har precis läst om Pride and Prejudice, som är en av mina absoluta favoritböcker alla kategorier. Jag har alltid läst böckerna innan jag sett filmatiseringarna och älsklingsböcker överförda till film brukar ju vara ett känsligt kapitel, men när det gäller Austen finns ju verkligen jättebra filmatiseringar. BBCs stolthet och fördom är ju absolut den bästa, men även Persuasion och Sense and Sensibility (som jag för övrigt inte heller är jättesvag för som bok, borde kanske testa att läsa om) är ju jättebra filmer. Och jag gillar faktiskt också den helknasiga bollywoodfilmen Bride and Prejudice…

  1. Bollywoodvarianten har jag faktiskt aldrig sett men jag borde nog ge den en chans, bara för att… 🙂 Och jag vill också läsa om Pride and Prejudice snart men jag tror att Persuasion ändå står först på tur.

 9. Har rätt nyligen läst min första Austen-bok (pinsamt nog!). Blev inte så berörd… Eftersom jag har flera olästa Austen i bokhyllan (både svenska och engelska versioner), så drar jag lite av en lättnadens suck när det verkar som om jag inte är den enda som inte älskade ”Förnuft och känsla”! Var rädd att Austen helt enkelt inte var något för mig. Nu vågar jag nog ta mig an de övriga också – kanske skulle börja med ”Övertalning”/”Persuasion”…?!

  1. Jag tycker absolut att du ska ge Austen en ny chans, Övertalning är ju en av mina favoriter men det är först på senare år som jag fallit i total förälskelse med den, jag gillar främst det rätt elaka sättet att beskriva Annes familj och den penninghungriga omgivningen. Andra heta tips för dig är förstås Stolthet och fördom och Emma som båda är två väldigt engagerande böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.