Julklappsbytesfrågor, och svar

Jag är, tillsammans med 64 andra bloggare med i En bok om dagens stora julklappsbyte. För att underlätta för min hemliga bokvän kommer här ett inlägg med all möjlig information om mig och mina egenheter:

Vilken genre håller du dig helst till då du läser? Jag är öppen för det mesta och läser allt från skräck till Jane Austen. Det blir inte särskilt många deckare längre dock. Det finns väl en genre som jag oftare återvänder till och det är vampyrböcker av alla de slag – men det kanske inte är en genre?
Favoritförfattare? (Har du alla titlar eller har du läst alla titlar; alltså, är det idé att skicka något av just den författaren..?) Jag älskar Margaret Atwood (äger Alias Grace, Tjänarinnans berättelse, Leva i synd, Oryx & Crake, Kattöga och Robber Bride) och Jane Austen (äger alla böcker). Annars har jag nog inte så många egentliga favoritförfattare utan är ganska ”otrogen” i min läsning, precis som när det gäller genre.
Läser du på andra språk än svenska? Vilka? Jag läser gärna på engelska men längre än så sträcker sig inte mina förmågor (norska och danska skulle gå om jag måste men helst inte – har närmast traumatiska minnen från vissa kurser där litteraturen varit på dessa språk 😉 )
Lyssnar du på böcker?  Nej, det har jag inte lärt mig än.
Samlar du på böcker av någon särskild författare? Målsättningen är att äga allt av Maria Lang och där har jag kommit ganska långt även om några av de senare böckerna fattas i samlingen. Det vore roligt att äga alla av Margaret Atwood också och så samlar jag förstås hela serien om Sookie Stackhouse. Annars samlar jag mest på böcker i största allmänhet…
Har du någonstans publicerat en lista över böcker som du har läst eller som du äger? Det bästa är nog att kolla på min recensionslista här på bloggen, jag har ju läst en del innan den startade men någon heltäckande lista finns inte.
Vad är du ute efter, då du läser? (Bildning, äventyr, romantik, hjärngymnastik, nya erfarenheter..? Försök att berätta!) Jag vill bli uppslukad på något sätt, ointressant vilket. Och så vill jag gärna läsa böcker som stannar kvar och ger mig något att tänka på länge. Jag är dock inte helt främmande för underhållningsläsning (typ Charlaine Harris) heller förstås 🙂
Finns det någon genre eller författare som du undviker? Vilken? Jag har som sagt lite svårt för deckare, läste mycket sådant för några år sedan och då föredrog jag Minette Walters och Elisabeth George. Min antideckarkänsla hindrar dock inte att jag älskar Maria Lang och gärna läser exempelvis Elly Griffiths med stor behållning. Jag tror att en deckare måste ha ett mått av mysighet för att locka mig. Och så ska de helst inte handla om barn som råkar illa ut.
Finns det någon genre eller författare som du gärna vill prova på, men inte kommit dig för? Vilken? Jag skulle vilja testa någon av Charlaine Harris serier som inte handlar om Sookie (Lily Bard eller Aurora Teagarden). Kolla också min boktolva för tips, det finns ju sjukt många författare jag inte läst.
Finns det några särskilda titlar som du letar efter och som du skulle bli riktigt glad över att få? Nej, inga jag kan komma på nu, jag blir gärna överraskad och kanske lite utmanad.

***

Vad gör du helst på fritiden? Läser, kramar mina barn, promenerar i skogen och kollar dvd-boxar (just nu Torchwood Children of Earth)
Samlar du på något? Nej, inte utöver Maria Langböcker
Favoritfärg? Turkos
Teve-serier som du uppskattar? Buffy, Firefly, Torchwood, BBC-serier baserade på Jane Austen-böcker – finns det en röd tråd?
Favoritfilm? Eller: vilken slags film gillar du bäst? Har drabbats av tv-serieboxsjukan som gör mig inkapabel att se en hel film utan att bli uttråkad (att se tre avsnitt av en tv-serie på rad går dock bra…). Austenfilmatiseringar går alltid att se dock liksom sådant baserat på Brontëklassiker (äger två versioner av Jane Eyre redan).
Föredrar du te eller kaffe? Vilken smak? Mörkt kaffe eller te, min absoluta tefavorit är blåbär och lingon.
Vilket slags godis tycker du bäst om? Choklad i de flesta former, helst mörk (ca 70%), gärna mintsmak men är också kapabel att vräka i mig stora kvantiteter av non stop 🙂
Stjärntecken? Jungfru/lejon (född i skarven)
Något som du verkligen skulle avsky att få i ett paket till jul? Sill vore inte så roligt eftersom jag inte gillar det och eftersom det troligen skulle lukta en del…
Något som du verkligen skulle bli glad över att få i ett paket till jul? En överraskning som visar att min hemliga bokvän lärt känna mig lite genom bloggen.
Eventuella allergier eller födoämnesval (vegan, t.ex.)? Ingenting.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.