Lucka 23: Allmän sentimentalitet (och mellandagstips)

Den här dagen ägnades i min barndom åt att pynta som en tok, tvångstitta (oklart vem som tvingade dock) på en trist balett med Beatrice Potters figurer, finklä mig och vänta på släktingar i en evighet. Sen satt vi till bords tillsammans och provsmakade skinka (som jag inte gillade), godis (som jag verkligen gillade) och hängav oss åt småprat. Det var faktiskt (otroligt nog kan tyckas) min favorit bland juldagar väldigt länge.

Nuförtiden är dagen före dagen för det allra mesta en resdag för mig, i år reser vi till makens familj för att fira julhelgen där. Det må vara ett antal långa mil dit men det slår ändå inte jobbigheten i fjolårets julresa – då vi denna dag flög i snöovädret från London till Köpenhamn och därifrån efter en svettig språngmarch flög vidare mot Göteborg och bilen som genom ett översnöat landskap tog oss hem mot Värmland. Vår insnöning i London och oron för att missa jul med barnen till trots så längtar jag ganska ordentligt efter att få komma tillbaka. Nästa gång blir det nog vår i London eller kanske till och med sommar. I alla fall en tid då snörisken är uppenbart icke överhängande…

Och vad har då detta med tipskalendern att göra? Ingenting alls faktiskt, jag blev bara lite julsentimental. Det är så många känslor i julen, så många möten och längtan, så mycket summering av det där året som lider mot sitt slut. Och där kanske jag kan värka fram ett litet tips för dagen ändå, missa inte att titta in på Fiktiviteter den 29 och 30/12 då jag tänker lista mina favoriter av årets böcker – den ultimata listan helt enkelt.

5 svar på ”Lucka 23: Allmän sentimentalitet (och mellandagstips)”

  1. Men är inte sentimenatliet den juligaste av alla känslor? Jag blir också otroligt sentimental och nostalgis till jul. Var i London innan jul för flera år sedan nu o det måste vara det vackraste jag varit medo m. Började lipa inne på Fortnum & Mason när det stod ett gäng carolers där och sjöng i trappan.;)

    Svara
  2. Men det är också intressant att läsa andras bästalistor och jämföra, vilka böcker tyckte jag var bäst och vilka tyckte andra? Ett nytt decennium är det ju trots allt också bara vart tionde år, så det är ett perfekt tillfälle att lista de tio bästa böckerna de senaste tio åren. En idé jag för övrigt fick från Bokhora . Det är bara det senaste året jag verkligen har börjat lista alla böcker jag läser, så många är tyvärr därifrån. En del var det flera år sedan jag läste, som Flickan från ovan. Dock så minns jag den så tydligt som om jag läste den igår.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.