The End of Mr Y

Det börjar så bra. Med vetenskapsvärld och mystiska, kanske magiska böcker på antikvariat och i dammiga bokhyllor. Jag hade riktigt sjukt höga förväntningar på den här boken (som jag dessutom köpte i London, bara en sån sak…) och till en början verkar de alltså bli infriade. Men sen rasar hela bygget in i någon sorts tjatig trist rytm.

Jag fattar aldrig tycke för Ariel. Hon är förvisso trasig på ett sätt som borde vara intressant och älskansvärt men jag berörs aldrig riktigt av henne, eller någon av de andra karaktärerna heller för den delen. Kanske är det distansen som läggs mellan mig och bokens verklighet när resorna i troposfären tar sin början som stör mig. Eller så är det helt enkelt min irritation över de lite väl långa utvikningarna om metafysik och homeopati som jag har svårt att komma förbi. Jag upplevde ju redan med Franzen att jag har väldigt svårt för långa samtal och utvikningar i berättelser. De ger mig intrycket att författaren vill stila med sina egna kunskaper och det är något jag är synnerligen allergisk mot.

Finns det då något positivt att säga om boken? Det gör det absolut men för egen del så hittade jag de där guldkornen främst i början av boken. Att sen min bok är en synnerligen snygg engelska utgåva med svärtade kanter underlättade naturligtvis också läsningen (köpte också en skitsnygg utgåva av Thomas senaste Our Tragic Universe som jag kommer bli tvungen att läsa bara för att…). Liksom drivkraften att beta av ännu ett namn på min boktolva… Läs andras recensioner (Bokstävlarna, Fantasybloggen, Kulturdelen, Bokmärkt– alla verkar älska den här boken, det är bara jag (och tack och lov Enligt O) i hela världen som inte begriper storheten…) för en mer nyanserad och till och med hyllande helhetsbild. Tack för mig. Over and out.

19 svar på ”The End of Mr Y”

 1. Håller med dig. Tyckte också att den var bra i början, men sedan blev den bara konstig. Kan inte rekommendera någon att läsa den tyvärr. Ser att jag har missat att skriva om den i bloggen, var nog för att jag var besviken på boken tror jag.

  Svara
 2. Usch, den låter inget vidare alltså. Jag gillar inte heller indirekt stilskryt från författarens sida med namedropping och sånt.
  Dessutom är jag så in i norden trött på böcker som handlar om böcker (typ mystiska antikvariat och tillhörande gåtor i überlitterär och mysig miljö). Typ som Carlos Ruiz Zafóns böcker är praktexempel på. Bara för att jag gillar att läsa betyder det inte att jag vill läsa om just själva mediet boken hela tiden (även om jag vet att många därute älskar sådana berättelser).

  Svara
  • Jag har inte läst så väldigt många bokböcker vad jag kan minnas och just den aspekten var nog en av de saker som lockade med denna till en början. Att det sen blir rätt tröttsamt när ett tema återanvänds några gånger för mycket kan jag definitivt hålla med om.

   Svara
 3. Jag kom halvvägs sedan så orkade jag inte med den. Det är inte ofta jag lägger ifrån mig böcker halvvägs, men den här höll på att döda läslusten totalt.

  Svara
  • Jag var faktiskt också nära att ge upp men ren envishet drev mig vidare tillsammans med en förhoppning om att det skulle bli bättre…

   Svara
 4. Åh, har verkligen sett fram emot att läsa den boken efter alla tokhyllningar. Men nu kanske det får vänta lite… Kommer nog läsa den ändå dock, man blir ju nyfiken när recensionerna är så motsatta. Hata-eller-älska-bok, kanske?

  Svara
  • Jag tror definitivt att det kan vara en sån där antingen eller-bok. Nu har ju jag dessutom hjälpt till att skriva ner dina förväntningar lite så du kommer säkert gilla den mer än jag när du väl läser den 🙂

   Svara
 5. De där kanterna, som är svarta på den här boken och på Udda Verklighet, kallas för snitt. Färgat snitt är väldigt snyggt! Jag köpte också The End of Mr Y för att den var snygg, och har fortfarande inte läst den. Kanske inte gör det heller. Fast jag brukar i och för sig gilla konstigheter, och långa utvikningar ifall de handlar om något som fångar mitt intresse. Kanske är jag en sådan som skulle gilla den?

  Tack för recensionen!

  Svara
  • Svart snitt är jättesnyggt (hade ingen aning om att det hette så men har länge undrat vilken den rätta benämningen är – tack för infon!), Styxx har ofta sånt och deras böcker är för det mesta osedvanligt snygga.

   Jag tycker absolut att du ska ge herr Y en chans någon gång, det är ju väldigt många som inte tycker som jag om boken 🙂

   Svara
 6. Jag har läst väldigt många som inte har gillat eller inte fattat boken eller slutat mitt i. Så det är absolut inte bara du och Enligt O!

  Jag tror att man bör vara mycket intresserad av idéhistoria och vetenskapsfilosofi för att gilla boken. Vilket jag är, alltså. 🙂 Men bryr man sig inte om Wittgenstein det minsta så ska man nog hoppa den här boken.

  Svara
  • Jag har förstått på kommentarerna till inlägget att jag är långt ifrån ensamma ja… Jag tror absolut att du har rätt i att boken nog är rena drömmen för en vetenskapsteoretiker, själv är jag bara lagom intresserad av Wittgenstein och co 😉

   Svara
 7. Jag har inte haft något riktigt intresse av idéhistoria/teorier osv innan, men älskade verkligen den boken! Jag tror att med öppet sinne och rätt humör så kan man verkligen uppskatta den ändå 🙂
  -Eller så hade jag nåt sorts omedvetet intresse…
  Gör såhär om ni vill läsa scarlett thomas böcker…(eller så gjorde jag av slump-och har också normalt svårt för långa utvikningar om saker i böcker och kort ’boktålamod’ slutar ofta mitt i!):
  Läs ’Bright young things’ en annan av hennes böcker, irritera er inte på 90-tals referenserna, de känns rätt längre fram i boken 🙂 Läste sedan ’Our tragic universe’ Sen var jag fast, och upplevde ’The end of mr Y’ som en sträckläsare..
  Kort och gott, ge den en chans till? Men livet är för kort för att läsa det man inte gillare så känns den fortfarande fel så skippa 😉 men den är rätt grym ändå..

  Svara
  • Jag är själv väldigt intresserad av såväl vetenskapliga teorier som idehistoria men ”The end of…” var verkligen inte min kopp te. Jag har svårt att tro att jag läser den igen men jag ska absolut läsa Thomas ”Our tragic universe” vid tillfälle

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.