Böcker värda att vänta på

Liksom alla boknördar med självaktning och framförhållning har jag bläddrat i stora mängder förlagskataloger de senaste månaderna. Vårens utgivning är kartlagd och där finns naturligtvis några riktiga guldkorn att se fram emot. Men sen finns det där böckerna som är riktigt, riktigt efterlängtade också. Som Gone girl av Gillian Flynn som enligt angivelsen på Book depository ska komma den 5  juni, där är det bara att hålla tummarna för att den inte flyttas fram igen… Förutom den så ska två rediga längtansböcker släppas i år och det var inte utan att jag fick hjärtklappning när jag igår twittermeddelades av Bokbabbel att uppföljaren till Justin Cronins The Passage, The Twelve, kommer att ges ut den 28 augusti. Min ryggmärgsreaktion, som möjligen skvallrar om min förmåga att se det mesta i svart, var ett stick av besvikelse över att det alltså inte skulle bli någon semesterläsning om Cronins vampyrer i år (om jag inte läser om The Passage förstås och det borde jag kanske göra…). Men sen, uppeldad av stundens bokförväntningar bestämde jag mig för att kolla in hur det står till med en annan längtansbok – uppföljaren till Hilary Mantels inte mindre än mästerliga Wolf Hall. Och gissa om hjärtklappningen stegrades till öronbedövande proportioner när jag upptäckte inte bara att Mantel nu planerar fortsättningen till två böcker istället för en utan också att den första av dessa, Bring up the Bodies, ska komma ut den 10 maj. Ergo, sommarläsningen är tryggad.

Till detta kommer naturligtvis Eld (uppföljaren till Cirkeln) och den nya Sookie Stackhouse-boken som ska komma första maj och säkert hur många riktigt fina böcker som helst som jag ännu inte har en aning om att de är påväg. Vilka är era längtansböcker i år (eller över huvud taget)?

11 svar på ”Böcker värda att vänta på”

 1. Nästa del i Martins A Song of Ice and Fire. Men med tanke på Martins tempo lär det dröja några år. Mycket frustrerande, eftersom en av mina favoriter låg extremt risigt till i slutet.

  Svara
  • Jag förstår din frustration, det är en anledning till att man inte bör läsa serier förrän de är färdigskrivna. Vilket ju är helt omöjligt att göra i realiteten. Jag ämnar dock läsa Martins serie ytterst långsamt 😉

   Svara
 2. Åh, ny Stackhouse, jag har kollat litegrann men inte hittat nån info, så det var trevliga nyheter! Jag väntar även på nya Elizabeth Hand, fortsättningen på Lauren Olivers spännande ”Delirium” (som alltså heter ”Pandemonium”), nya Tana French, nya Åsa Larsson, nya Jo Nesbö…! Är helt vrålpepp över bokåret 2012 faktiskt!

  Svara
  • Nya Elizabeth Hand längtar jag också efter nu när jag läst Generation Loss. Och Tana French förstås, måste bara läsa ikapp serien först 😉 Sookieboken heter ”Deadlocked” och ska vara den näst sista…

   Svara
 3. Men åååh, kommer Gone Girl först i juni? Jag som varit mentalt och känslomässigt inställd på maj…

  Nya Elizabeth Hand? Ni menar ”nya”, som jag redan läst. 😉 Kommer förresten ytterligare en Hand, en YA, senare i år.

  Svara
  • Ja, vi (i alla fall jag) menar ”Available Dark” som än så länge är ny för oss vanliga dödliga 😉 Intressant att det kommer en annan från henne också, som nyväckt fanatiker så vill jag ju nu naturligtvis läsa allt av Hands penna 🙂

   Och det är lite oroväckande att ”Gone Girl” flyttas fram hela tiden men den här gången var ju inte flytten så markant så kanske kan man våga hålla tummarna för att det ska bli det slutgiltiga datumet.

   Svara
 4. Stiefvaters Forever översätts om jag förstått rätt, en varg-serie som jag förälskat mig i totalt.

  Sedan ska Johanna Koljonen ge ut bok, vad den handlar om har jag ingen aning om, men den kvinnan är ju alldeles underbar så det kan inte bli annat än bra!

  Har inte hunnit bläddra i förlagskataloger ännu, vågar inte, söl-läsare vars bokhög växer!

  Svara
   • Är också lite sugen på Koljonens grafiska om Näcken, jag läste också den där artikeln och som jag förstod det har flera delar kommit ut i Finland men att detta är en lite omarbetad variant.

    Stiefvaters avslutande om varulvarna kommer ju också ja, sent i vår om jag inte minns fel.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.