Generation Loss

Elizabeth Hands bok om Cassandra Neary och hennes ”öden och äventyr” är en bok jag plockade fram ur bokhyllan med oerhörda förväntningar. Jag har hört så mycket positivt om den från tipsare jag verkligen litar på (Helena, Bokstävlarna och Glory box exempelvis) och Cass Neary har blivit ett begrepp när diskussioner om trasiga hjältinnor (hos exempelvis Gillian Flynn) förs. Upplagt för möjlig besvikelse alltså men, vilket det mycket snart visade sig ännu mer upplagt för stor förälskelse och stor läsglädje i läsfåtöljen.

Cassandra Neary är en stjärna som brann och falnade för ganska många år sedan. Hon var den toppfotograf som dokumenterade punkscenen och dess bakgård när det begav sig. Hon höjdes till skyarna av kritiker men sålde aldrig nog för att bli rik eller orka fortsätta inspireras. I nutid arbetar hon i lagret på en bokhandel och orkar inte ens drömma några större drömmar än dem om hur hon ska få tag på nog mycket sprit och nog många piller av allehanda sort. Mitt i detta oerhört sorgliga vardagslunkande skickad Cass ut på ett uppdrag – att intervjua den fotograf som var hennes största inspiration en gång i tiden. En fotograf som, ska det visa sig, inte är helt olik henne själv.

Generation Loss är en sån där bok som är väldigt bra men där jag inte riktigt kan förklara vad som är så himla bra, troligen är det alla pusselbitarna tillsammans – Cass Neary i all sin frånstötande älskvärdhet, det oinbjudande svinkalla men ändå lockande ölandskapet, de stickiga men ändå varma bikaraktärerna, gåtan som aldrig är huvudsaken, fotografierna, allt det där vi gör med våra liv utan att tänka särskilt mycket över det, alla de där valen, allt det där man kan känna igen i det oupplevda och allt det som är främmande. Tillsammans bildar det en helt oemotståndlig historia som är lite thrillerartad, bär på en skräckstämning och handlar om allt möjligt på en och samma gång. Och samtidigt är allt så lugnt och tillbakalutat. Det finns ingen brådska hos Cass, allt sker i sin egen tid. Det gillar jag också mycket.

Så nu har jag alltså initierats i Handklanen – vad ska jag läsa nu? Avaliable Dark (uppföljaren till Generation Loss) kommer ju om ca en månad men jag tänker att jag kanske hinner läsa något innan dess också, några tips?

~Harcourt, 2008~

11 svar på ”Generation Loss”

 1. Hurra! Jag VISSTE väl att du skulle komma bra överens med Cass! 🙂

  Tips på fortsättning: Waking the Moon (som tyvärr är svår att få tag på, jag fick mitt ex skickat via English Bookshop från ett amerikanskt antikvariat men det var väl värt mödan), Saffron and Brimstone (novellsamling), och så är Available Dark klart värd att vänta på, kan jag meddela. 😀 Jag har faktiskt ytterligare ett par Handböcker stående i bokhyllan som kom med samma sändning som Waking the Moon, men jag har liksom medvetet sparat dem för att inte ha läst ut allt på en gång. Hon är väldigt spretig genremässigt, flirtar med skräck, SF, dystopier, fantasy och kriminalromaner, men den gemensamma nämnaren är att hon alltid är sagolikt bra och att kvinnoporträtten är precis sådär komplexa och dubbla som man vill ha dem.

  Svara
  • Tack för tipsen, ska kolla upp dem redan i helgen. Jag gillar att Hand spretar genremässigt, Generation Loss är ju också svår att stoppa i ett fack. Men himlans bra är den i alla fall, kanske delvis just därför.

   Svara
   • Min allra första Elizabet Hand; Walking the moon damp ner i brevlådan under bröllopsresan. Är väldigt sugen på att läsa den nu och sen ta tag i Generation loss. Betterworldbooks.com har de flesta av henne. Begagnade de flesta men min Walking the moon kom som föstautgåva, hardback och befunnit sig på ett bibliotek någonstans i USA innan den kom till mig. Har klappat på den i två dagar nu 🙂

    Svara
    • Det är mysigt att få klappa lite på en efterlängtad bok innan man läser den 🙂 Ska ge mig ut i bokshoppingsdjungeln nu och se om jag kan hitta något att klappa på, Walking the Moon är ett hett tips 🙂

 2. Svårfångad bok att skriva om, men åh så jag längtar efter fortsättningen! Klickade hem ”Saffron and Brimstone” efter Bokstävlarnas lyriska recension, kanske ska klämma den såhär under vintern ännu?

  Svara
  • Väldigt svårfångad och svårdefinierad. Är också sugen på Saffron and Brimstone men klickade idag hem ett ex av Walking the Moon istället. Innan dagen är slut har jag troligen beställ Available Dark och Mortal Love också…

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.