13 april 2024

Pojken som slutade gråta

Jag gillade Ninni Schulmans deckardebut, Flickan med snö i håret. Jag gillade den trots att den utspelade sig i min uppväxtstad. Trots alltså, jag hade svårt med alla detaljerna som stämmer så bra och som gjorde hela läsupplevelsen alldeles för påtaglig för mig. Jag började fundera kring om den karaktären kunde motsvara den personen i verkligheten och jag kände ett tvång att hela tiden hänga med i geografin (och jag är annars också allergisk mot kartor och liknande i romaner, tittar i princip aldrig på dem). Det kombinerat med att jag tycker synnerligen illa om den stad som utgör bakgrund till båda Schulmans deckare gjorde Flickan med snö i håret till en utmaning för mig.

Nu har bok två i serien om journalisten Magdalena Hansson och poliserna i Hagfors polishus kommit. Den heter Pojken som slutade gråta och rör sig kring en pyromanintrig som är minst sagt spännande. Min oro inför läsningen av boken handlade inte om ifall jag skulle köpa intrigen eller ej, utan gällde snarare om jag skulle kunna släppa tanken på ”mitt” Hagfors och låta det bli Magdalena Hanssons Hagfors. Det kunde jag faktiskt, delvis tack vare att våra bilder av staden på i alla fall några plan är densamma, inte minst symboliserade av Ninni Schulmans skarpa och säkert för utsocknes läsare obemärkta instick i dagsaktuella debatter – storskoledebatten, kärleksrelationerna i kommunhuset osv.

Men framförallt faller jag för Pojken som slutade gråta av den anledningen att jag gillar de här personerna och deras relationer. Jag bryr mig om hur det går för Christer Berglund och hans flamma. Hur Petra klarar relationen till barnen och hur Magdalena och Petter egentligen ska hitta balansen mellan nuet och det förgångna. Alla känns väldigt jordnära och bekanta, som om de vore jag eller någon jag känner. Ett extra plus till boken också för att Schulman lyckades få mig att gråta över upplösningen, så himla sorgligt!

~Forum, 2012 / Recensionsexemplar~

4 tankar på “Pojken som slutade gråta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.