Besatta

Jag är inte så mycket för baksidestextsrecensioner (sådana som enbart innehåller baksidestexten och sen ett betyg från läsaren), de fyller säkert en funktion men lockar mig sällan till egen läsning. Men ibland händer det att man dyker på en bok som känns totalt omöjlig att sammanfatta men där förlaget lyckats desto bättre och Besatta av Elif Batuman är definitivt en sådan bok. Baksidestexten lyder:

Om du bara ska läsa en bok om konferensplanering, Isaac Babel, Leb Tolstoj, pojkbenstävlingar, jätteapor, uzbekisk poesi, det intellektuella livet och själens uppgivenhet – DET HÄR ÄR BOKEN FÖR DIG!!!

Så sant som det är skrivet… Besatta är en sanslös och absurd berättelse, eller flera berättelser egentligen, om en litteraturforskare som blir besatt av den ryska litteraturen, som reser på en påtvingad semester i Samarkand, som ständigt är fel eller lite sen – hon bevistar en Tolstojkonferens i fyra dagar utan att byta skjorta eller flip flops – som vet mycket, älskar mycket och har en sann förmåga att återge sin upplevelser och tillkortakommanden på ett synnerligen humorsitiskt sätt. Så jag säger som baksidestexten, vill du läsa en bok om en massa dråpliga situationer, om ryska författare och om klassiker – då är det här boken för dig!

~Natur & Kultur, 2012 / Recensionsexemplar~

3 svar på ”Besatta”

  1. Jag hörde först om den här av Yukiko Duke i morgonsoffan och blev nyfiken. Den verkar speciell och rolig. En bok som åker in på vill läsa-listan, men den får mig också att vilja ta upp någon rysk klassiker innan jag läser den. Går man miste om en massa om man inte läst?

    Svara
    • Jag har knappt läst något av ryssarna, bara Brott och straff, och jag tror att jag säkert går miste om en del men det känns inte som att det är särskilt viktigt när jag läser. En noviser kan uppskatta boken (men man bör nog gilla böcker i allmänhet för att förstå besattheten) men en rysslittkännare får säkert ut ännu mer.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.