Gardellhelgen i backspegeln

Oj så fint det blev alltihop! Jag hade förväntat mig intressant läsning men jag hade nog inte förstått att jag skulle få läsa så många berörande inlägg som fick mig att bli riktigt rörd och nästan gråtmild. Men det är nog så med vissa författarskap att de talar till de där innersta, djupaste känslorna och i vissa fall minnena vi bär med oss. Jag kan bara konstatera att vi är ett gäng för vilka Jonas Gardell betytt väldigt mycket och glädjande nog förde Gardellördagen också med sig att flera upplevde Gardellböcker för allra första gången och berördes av dem, något som gör mig alldeles särskilt glad.

Pocketlover inledde Gardelldagen med att skriva om sitt första möte med författaren Jonas Gardell i och med den nyliga läsningen av En komikers uppväxt. Mötet blev lyckat och lockade till såväl skratt som tårar. Också Bokföring enligt Monika läste första boken om Juha inför Gardellördagen och överraskades över hur mycket hon tyckte om den och hur den samtidigt som den lockade till skratt lämnade kvar en tagg av sorg i hjärtat efteråt. Västmanländskan upptäckte vis sin omläsning av En komikers uppväxt att ångesten och det mörka ökat sedan hon själv blev förälder och tankarna kring mobbing blev mer påtagliga. Mirthful´s bookblog fastnade också för skildringen av mobbingen och det komplexa i att den som mobbas kan vara den som mobbar i nästa situation.

Sagan om sagorna skrev om hur läsningen av bok nummer två om Juha och hans värld, Ett ufo gör entré, var en befrielse att läsa i en tid av utanförskap, något som kopplar an till mitt eget inlägg om vad Jonas Gardell och hans böcker betydde för mig under en synnerligen ensam tid i mitt liv. Enligt O bidrog också med en fin text om sin väg genom Gardells författarskap och utnämnde honom till en sann balanskonstnär. Enligt O bjöd också på ett inlägg till Jennys ära – lilla Jenny som väl är Juhas vän men som aldrig blir riktigt sedd, älskad eller uppskattad. Och Jenny var också den som fick ett inlägg hos Beroende av böcker som skrev oerhört fint om henne och om sina egna skolupplevelser.

Boklandskap skrev om Så går en dag från vårt liv… och konstaterade att det är en typisk Gardellbok i tonen och i sitt sätt att beskriva det vardagliga. Jessica som skrev ett gästblogginlägg om sin läsning av Frestelsernas berg slogs också av tonen och hur väl Gardell beskriver känslor och situationer, men hon upplevde också sin första bok av författaren som tung. Butter tar ordet skrev om sin favoritbok av Jonas Gardell, Vill gå hem, som hamnat i skuggan av En komikers uppväxt men som behandlar delvis samma tematik men med en gnutta mer hopp.

Om ni inte redan läst alla inläggen så rekommenderar jag er varmt att göra det, alla är synnerligen välskrivna och intressanta. Förhoppningsvis blir ni lite läspeppade också, det blev i alla fall jag.

Tusen tack till er som ville vara med och göra den här Gardelldagen till den fina tillställning som det blev, tack för att ni ville dela era upplevelser med mig!

 

6 svar på ”Gardellhelgen i backspegeln”

 1. Det blev helt galet fint! 🙂 Jag satt på fotbollsmatch under dagen och försökte följa det som kom upp via mobilen men det var inte riktigt samma sak som att läsa det hemma vid datorn. Längtade hem stor del av tiden, så att jag skulle kunna läsa det ordentligt.

  Jättetack för att du anordnade detta. Hur roligt som helst.

  Svara
  • Jättetack för att du ville vara med och för din fina text! Det blev verkligen en dag full av texter som man vill krypa upp i soffhörnet och läsa i lugn och ro.

   Svara
 2. Tack för Gardellhelgen! Väldigt intressant att läsa alla inlägg under lördagen – det är tydligt att Jonas Gardell är en författare som berör!

  Svara
  • Så är det absolut, Gardell verkar beröra många med sina böcker och det känns just därför väldigt kul att vi uppmärksammar honom lite, också därför att hans romaner hamnat lite i skymundan.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.