16 april 2024

Hej bokkonsument

Dags för den där enkäten som snurrar runt just nu, jag såg den först på Bokhora för någon vecka sedan men många andra har också svarat.

Senast lästa: P.D. James Death Comes to Pemberly var den senaste bok jag läste ut och den var inte särskilt fantastisk

Senast köpta bok: Jag gjorde en rätt stor beställning på The Book depository för ett tag sen innehållande bland annat Ali Smiths senaste The man who rained.

Senast lånade bok: Hus är gott sa Oskar till barnen och en bok om sociala medier till jobbet.

Senast fådda bok: Räknas recensionsexemplar? I såfall var det Blå skymning och De hatade från Atlas förlag. Annars minns jag inte – det är ingen som vågar ge mig böcker av någon märklig anledning…

Favoritbokhandel: Eftersom jag bor i bokhandelstomt land så blir det mycket handlat på nätet. Favoritbokhandeln är annars ett superfint antikvariat på Öland som jag tyvärr tror har lagt ner nu. Det var beläget i en lada.

Favoritbibliotek: Det jag jobbar i förstås.

Antal lånekort: Ett kort för Värmlands (nästan) samlade bibliotek, ett för Karlstads universitet, ett för Borås stadsbibliotek, ett för Borås universitetsbibliotek, ett för Gävle stadsbibliotek och ett för Gävle högskolebibliotek. Så sex stycken alltså…

Använder som bokmärke: Helst mina fina Londonbokmärken men mest något som följer med när jag köper böcker (iaf från Book depository).

Favoritfärg på bok: Kan jag omöjligen svara på, det beror på omslagslayouten.

Favoritmat/snack vid läsning: Chokladerade mandlar.

Favoritdryck vid läsning: Te eller kaffe.

Favoritställe att läsa på: Läsfåtöljen längst ner i hörnet vid bokhyllan i vardagsrummet.

På den sidan hålls jag i den bok jag läser just nu: Vet inte exakt men ca 300 i A Game of Thrones.

Den här boken köper jag till en förälder: Mamma skulle helt klart vilja ha Ninni Schulmans senaste.

Den här boken köper jag till en partner: Eftersom min man inte brukar älska det jag älskar så får det bli presentkort med vidhängande tips, och så får han förstås läsa mina böcker (utom mitt ex av The Passage då, jag köpte en faktiskt en egen pocketutgåva till honom men det slutade med att han läste den som e-bok istället).

Favoritgenre: ? Jag kan nog inte definiera det, någon mörk genre…

Favoritformat: Inbunden.

Författarfavorit: Margaret Atwood

Den tjockaste bok jag läst: Det av Stephen King skulle jag tro, på ca 1400 sidor.

Den tunnaste bok jag läst: Den där boken av Magris (Som ni säkert förstår) var ju inte så tjock.

Favoritljud när du läser: Tystnad, eller på sin höjd dämpat bakgrundssorl.

Favorittidning: Magasinet Filter, men jag hinner aldrig läsa den tyvärr.

Prenumererar på: Ingenting längre.

Favoritbokblogg: Jättesvår fråga, läser i perioder väldigt många bra bloggar men Enligt O och Bokstävlarna är alltid intressanta på varsitt sätt.

Mitt bästa bokminne: Svårt att välja, någon av de där gångerna när jag hittat en bok som jag sedan kunnat försvinna in i på det där hänförda sättet – som Sookie-serien i början, Stad-serien, Emma osv, osv, osv… Och så bokmässorna och bokbloggsträffar förstås.

Senaste bokfyndet: Alla bokköp är fynd i min värld, men jag var särskilt glad över att få tag på Elizabeth Hands Walking the Moon på antikvariat häromveckan.

Senaste impulsköpta bok: Det mesta jag köper i bokväg är impulsköp…

En bra bok att ge bort: Det beror på vem den ska ges till, men en bok (nästan vilken som helst) är väl alltid en bra gåva.

Bokgenre som jag undviker: Jag försöker utmana mig själv med jämna mellanrum men det finns ju sådant jag inte läser så mycket av – som deckare och biografier. Och så har jag lite svårt för novellformen.

Så gör jag med böcker som jag inte vill ha längre: Skänker till Myrorna eller ger bort till släktingar.

Så här håller jag koll på vad jag läst: På bloggen och i läsdagboken + att jag har en bok där jag skriver upp alla böcker jag köper/får och alla böcker jag läser i en lång lista med betyg och allt.

Så här sorterar jag min bokhylla: Såväl jag som maken är bibliotekarier (även om det bara är jag som praktiserar yrket nu för tiden) så vi har i alla fall relativ ordning bland våra böcker. På bottenvåningen finns facklitteraturen ordnad efter ämne, på övervåningen trängs skönlitteraturen företrädesvis ordnat efter författarens efternamn men jag har också brutit ut några teman (vampyrer, poesi och snart också serier). Barn- och ungdomsböcker finns i nära anslutning till småfiktiviteternas rum på bottenvåningen.

Nästa bok jag ska läsa: Ingen aning faktiskt, är lite planeringsallergisk för tillfället.

6 tankar på “Hej bokkonsument

 1. Walking the Moon är en fantastisk bok och det är en väldigt förlust att den inte är i tryck längre. Men bra att den finns att få tag på ändå, åtminstone.

  1. Jag hittade den på ett litet amerikanskt antikvariat och fick då en billig men rätt välanvänd pocket så jag skulle verkligen önska att den fanns i nytryck. Jag såg dock att en annan av hennes tidigare böcker skulle komma i nytryck i sommar så förhoppningsvis är det kanske på g.

 2. Såååå, Death comes to Pemberley var inte bra? Jag blev lite till mig häromdagen när jag upptäckte att den fanns, men inget kort att satsa på, säger du?

  Erkänn att du hc-märkt alla skönlitterära böcker 😉

  1. Vi har faktiskt inte gjort det än men omöjligt är det inte 😉

   När det gäller boken så var den riktigt bra till att börja med men ungefär halvvägs in blev den rätt trist. Recension kommer nästa vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.