Tröttman

För två veckor sen började jag jobba heltid efter flera år av arbetslöshet, plugg och småjobb här och där. Efter två veckor kan vissa saker konstateras.

 • Det är väldigt trevligt att ha ett jobb att höra hemma på och arbetskamrater som ger lite mer (= mycket mer) intellektuellt utbyte än katten…
 • Jag var ju lite orolig för hur det skulle gå med bloggen och det är jag fortfarande, jag måste jobba lite på att få in en rutin för det men än så länge har det ju blivit några inlägg i alla fall och uppstyrandet av Gardelldagen gick ju bra.
 • När det gäller läsningen så har den påverkats klart negativt av det där med heltidsjobb. Lästiden har förvisso inte minskat, kvällarna har alltid varit min boktid. Det som förändrats är orken. Jag är så trött på kvällarna att jag på sin höjd orkar spela hjärndött spel på mobilen. Jag hoppas att det blir lite bättre när jag vant mig och att jag ska börja orka igen. Hur gör alla ni andra som jobbar heltid? Har ni fått ge upp läsambitionerna eller blir det bättre när man hittar rutiner och får lite vana?

24 svar på ”Tröttman”

 1. Det går i vågor det där. Ibland går det så himla bra att kombinera heltidsjobb, ett halvaktivt socialt liv samt läsande/bloggande. Men så kommer januari och februari och allt (inte bara temperaturen) är nere på minusskalan… Det verkar vara den sång som sjungs på de flesta bokbloggar just nu, vi är många som inte o r k a r. Förstår att det känns extra tufft för dig som börjat jobba heltid just nu, när jag som har vanan inne knappt håller näsan ovanför vattenytan.

  Svara
  • Februari brukar vara lite seg ur många perspektiv så jag hoppas på bättring när våren kommer och rutinerna faller på plats.

   Svara
 2. Jag har ju sådan (o)tur att jag pendlar sammanlagt runt tre timmar varje dag, i alla fall en tredjedel av den tiden kan jag ägna åt läsning. På kvällarna läser jag oftast bara innan jag somnar, en halvtimme eller så.

  Jag tror att du kommer att vänja dig, tröttheten brukar alltid vara värst i början. Inte bara för att man jobbar hela dagen, det brukar också vara massor av nya intryck. Det tröttar ut det också. Men visst inkräktar ett heltidsjobb på läsningen 🙂

  Svara
   • Den sammanlagda timme jag spenderar på pendeltåget varje dag (en halvtimme på morgonen, en halvtimme på kvällen) är som gjord för läsning. Den andra halvtimman av varje resa är tunnelbana och byten, då går det oftast inte alls. Men jo, ibland somnar jag. 🙂

    Svara
 3. Det inkräktar definitivt på läsambitionerna och det är inte för inte som långhelger och semestrar hägrar som rena läsoaserna! Men man får rutin, säsong hjälper nog inte till i ditt fall och så är det bara att acceptera att var sak har sin tid… 🙂

  Svara
 4. Jag sitter i precis samma båt efter sex års plugg och numera heltidsjobb men hoppas på att jag vänjer mig snart. Läser på morgonen, lunchen och kvällen även om det går lite trögt på kvällen av samma anledning som din. Sen har jag i och för sig inte februarimörker men däremot februari-bakugns-hetta. Vet inte vad som är bäst för tillfället 🙂 Skönt att inte vara ensam i alla fall!

  Svara
 5. Jag tror också att det går i perioder, men visst undrar jag hur jag ska hinna med allt – och då har jag ju inte ens barn! Men det gäller väl att försöka sneaka till sig stunder även i vardagen där man hinner läsa, men först och främst tror jag nog det är allt nytt just nu som tröttar ut dig! Snart är våren (och pollenallergierna…) här! Och sedan sommaren, och sedan bokmässan! 😉

  Svara
  • Jag tror absolut på det där med att stjäla lästid när man kan. Problemet just nu är nog mest att jag inte har lust att läsa alls, troligen pga omställningen och den hemska månaden februari i uttröttande kombinera.

   Svara
 6. Har också svårt att hinna med läsningen och jobb samt allt det där andra. Har alltid en bok i ryggsäcken och läser på pendeltåget när jag orkar. När det är trångt på tåget så är det ganska smidigt att läsa böcker på mobilen, gillar verkligen att låna böcker på biblioteker till mobilen 🙂 Försöker få några stunder varje dag då jag läser, fast idag var jag så trött att jag bara stirrade rakt fram på hemresan…

  Svara
  • Jag försöker också ha en bok till hands hela tiden och tvångsläser lite ibland men läslusten är rätt död så jag gör annat (stirrar och sover 😉 ) och hoppas på bättre tider…

   Svara
 7. Har precis gjort förändringen att börja jobba enbart på dagtid och i en ny roll (jobbade tidigare även kväll, helg och natt) och känner att jag har svårt att hinna med (läs orka) läsningen. Tidigare har jag ju varit ensam hemma ett par timmar här och där, nu händer det aldrig och då är det så många som vill göra anspråk på mig och min tid att böckerna – som inte är så högljudda – hamnar lite i skymundan. Men jag hoppas också snart få in rutin på detta…

  Svara
 8. Jag vet. Att jobba heltid tar verkligen död på orken. Själv så har jag pendelavstånd som gör att jag läser en hel del till och från jobbet, men när jag väl kommer hem så är jag så trött att det oftast bara blir att kasta sig i soffan framför någon serie där jag inte behöver tänka spec mycket. Annars försöker jag läsa mkt på helgerna.

  Svara
  • Helgerna brukar bli ganska barnorienterade här med badhus och praktiskt plock men vissa perfekta helger lyckas jag trycka in någon timmes läsning också vilket alltid är lika härligt 🙂

   Svara
 9. Jag tycker snarare att jag hinner läsa MER när jag arbetar än när jag är ledig. Jag pendlar i två timmar per arbetsdag och då läser jag större delen av tiden. Annars ser mina barn – ett och tre år gamla -till att det inte blir så mycket lästid och läsro. För mig är det bloggandet som ryker först, läsa måste jag bara, men så är jag ju känd på förskolan som hon som läser böcker medan hon går barnvagnspromenader…

  Svara
  • Läsningen brukar gå före blogg för mig också men nu fattas lusten till det också, tror dock att jag kan vara på bättringsvägen 🙂

   Svara
 10. Det där har jag också klagat på sen jag började jobba heltid men det är bara att inse att lästiden och orken inte är som förr. Jag är glad om jag läser 8 böcker per månad nu jämfört med 15 eller fler pre-jobb. Att blogga ska vi bara inte prata om, det går så enormt upp och ner med blogglusten och -tiden.

  Svara
  • Jag tror absolut att jag kommer läsa mindre som heltidsarbetande, men tre till fyra böcker i veckan känns ändå inte helt normalt så det är ok 😉 Hur det ska bli med bloggen till slut vet jag inte, har dock svårt att tro att jag skulle vilja sluta helt. men färre inlägg blir det helt klart.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.