Little Bee

Om jag börjar med det negativa så är den version av boken jag läst (en pdf från förlaget) jobbigt full av korrekturfel, särskilt i inledningen, men det har man förhoppningsvis rättat till i den tryckta varianten så det är ingen stor sak. Och så har jag lite svårt att ta till mig slutet och vissa saker som händer där. I övrigt är Little Bee en förfärligt bra bok, med lika delar tryck på förfärlig som bra.

Little Bee är en flicka/ung kvinna som tvingas fly från sitt hemland och hamnar i England där hon efter två långa år på flyktingförläggning tar sig ut och söker upp ett journalistpar med vilka hon delar en förfärlig upplevelse på en strand i Nigeria. Det visar sig att händelsen inte bara präglar Little Bee utan också de båda journalisterna, Sarah och Andrew och i förlängningen deras son Charlie (aka Batman).

Det är inte svårt att förstå att det här är en djupt sorglig bok som inte bara tvingar till gråt över sakernas tillstånd i ”andra länder” utan också över att det faktiskt är allas ansvar hur människor behandlas i alla delar av världen. Den direkta kopplingen mellan vad som görs här och vad som då händer där är mycket tydlig och väl skildrad i boken. Att Little Bee sedan också råkar vara en väldigt humoristisk bok är mer oväntat. Little Bees observationer och tolkningar av det europeiska är pricksäkra och ofta lika underhållande som svidande, precis som betraktelsen över föräldraskap och identitet är det.

Little Bee är i det närmaste en fulländad bok som jag varmt rekommenderar till alla som vill kombinera läsning med skratt, allvar och tankar som stannar kvar en ganska lång evighet.

~Brombergs, 2012/Recensionsexemplar~

7 svar på ”Little Bee”

  1. Pingback: Little bee

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.