Jag ger upp!

Det händer inte ofta men nu ger jag upp en bok. Efter att ha läst 100 sidor in i Ön utan att den över huvud taget fått fart eller gripit tag så ger jag upp.

Jag vet inte när det hände senast att jag lät hundrasidorsregeln träda i kraft men nu är det alltså dags. Boken är inte alls dålig men den har inte det. Jag längtar inte efter den på jobbet, jag undrar inte hur det ska gå för folk, jag bryr mig helt enkelt inte. Jag är uttråkad. Och det är aldrig främjande för läsglädjen. Så jag slår igen min eboksvariant av Ön och lånar en ny istället. Det får bli Korparna, hoppas Bannerhed lyckas fånga mig bättre…

Brukar ni avsluta sega böcker innan de är utlästa eller är ni sådana som kämpar på och härdar ut?

25 svar på ”Jag ger upp!”

 1. Jag brukar försöka kämpa mig igenom böcker fast om de är sega men visst finns det gånger som det helt enkelt inte går. Om man fortsätter så är ju risken att man tappar all läslust och det vill man ju inte.

  Svara
 2. Vad trist. Jag älskade Ön, men det tog nog en tredjedel av boken innan jag kom till den slutsatsen. Fast du gör helt rätt i att ge upp, livet är för kort för att plåga sig igenom böcker man inte gillar! 🙂 På nästa bara.

  Svara
  • Det är lite det jag är rädd för när jag ger upp böcker, att jag skulle ha älskat dem om jag bara kämpat på… Men jag tror också att jag gjorde rätt i det här fallet dock, med det inte sagt att jag aldrig skulle ge boken eller författaren en ny chans.

   Svara
   • Jag är lite rädd att fastna i något slags duktighets-syndrom när jag läser klart bara för att kunna klappa mig själv på axeln, sätta en guldstjärna i kanten. När läsningen blir jobb istället för den bästa hobbyn jag har. Men jag vill samtidigt inte heller ge upp för tidigt, hasta mellan halvlästa böcker. Knepigt att hitta rätt balans där.

    Svara
    • Det är helt klart en svår balansgång, men det är när man inte känner den där lusten som man nog bör säga stopp för det får, som du säger, inte bli jobb.

 3. Jag har såvitt jag kommer ihåg endast gjort det fyra gånger i mitt liv: Peter Robinsons I ondskans spår (som jag aldrig kommer att läsa ut) Susanna Clarkes Jonathan Strange & Mr Norell, Justin Cronins The Passage (två böcker som jag VILL läsa. någon gång.) och Mark Billinghams Begravd (som jag faktiskt läser färdigt nu). Annars brukar jag läsa ut. Ön tyckte jag var bra faktiskt. Men smaken är som baken… 😉

  Svara
  • Smaken är absolut delad, The Passage slukade jag men jag kan också förstå hur man kan fastna. Jag lägger också väldigt sällan bort böcker men jag vill bli bättre på det, här läst ut allt för mycket dåliga böcker genom åren…

   Svara
 4. Jag har blivit allt bättre på att lägga ifrån mig böcker som inte fängslar mig. Varför slösa tid när det finns så mycket att läsa? Hundrasidorsregeln är bra för då ger man i alla fall inte upp för tidigt. Vissa böcker får helt enkelt vänta till bättre lästider och andra får helt enkelt vara. Själv älskar jag t.ex. Joyce Carol Oates men har konstaterat att man verkligen behöver vara på Oates-humör, annars går det bara inte.

  Svara
  • Jag tror också mycket på att det ibland inte är läge för vissa böcker som man någon annan gång älskar. JCO är ett bra exempel och jag tror att Ön också kan räknas dit.

   Svara
 5. Jag brukar inte heller vara den som ger upp, det är en konst som jag tyvärr inte behärskar så bra. Men just nu har jag slitit med en och samma bok i snart två månader, och nu är jag redo att låta den gå…

  Svara
  • Det är verkligen en svår konst men jag tror absolut att man mår bra av att vara lite upprorisk ibland och bara lägga bort boken, utan det obligatoriska dåliga samvetet…

   Svara
 6. Jag har nog hittills inte gett upp utan har valt att pausa. Ibland kommer en bok vid fel tillfälle i livet helt enkelt men visst finns det absolut kassa böcker. Ön tyckte jag si så där om men en bit in i boken läste jag om den verkliga händelse som låg till grund för det hela och då blev jag lite ivrig att läsa ut boken för att kunna jämföra.

  Svara
  • Jag håller med om tillfälle osv. Och Ön är absolut ingen dålig bok, det är bara inte min bok just nu. Kanske vid ett annat tillfälle och kanske med verklighetsbakgrunden som säkert skulle hjälpa mig att fastna också.

   Svara
 7. Jag har börjat lära mig att ge upp…Det finns så himla många böcker jag vill läsa att det är helt onödigt att tvinga sig igenom en bok som jag inte alls gillar, men som sagt – det är nyligt jag börjat tänka så…

  Svara
 8. Nej, livet är för kort och de olästa böckerna för många för att plåga sig igenom något men visst kan det vara jobbigt att undra..ifall det skulle ha vart värt det!?

  Svara
  • Ja, för det finns ju trots allt en hel del böcker som bjuder rejält motstånd men som sen också ger väldigt mycket tillbaka på sluttampen, svår avvägning helt klart…

   Svara
 9. Om en bok är seg, men ändå bra kämpar jag på och blir ofta belönad. En bok jag upplever som dålig ger jag 75 sidor, sedan bye bye.

  Svara
  • Jag brukar också resonera så men ibland, som nu med Ön, orkar jag inte med det sega fast det inte är dåligt. Känner dock viss oro över att missa den där belöningen dock…

   Svara
 10. Du får inte skriva sådana rubriker när du nyligen skrivit att du lider av bloggtrötthet…
  Jag ger upp böcker allt som oftast tycker jag, men det är mycket oftare nu än förr som jagtrgglar på trots allt i tanken att jag ska blogga om den… Oftast när jag lägger åt sidan så är det för gott. Jag tar itne upp boken igen, om det inte är något annat som gör att jag småte pausa. Mycket jobbläsning t ex.

  Svara
  • Förlåt 😉 Tanken på bloggandet har fått mig att traggla vidare med fler böcker än vad som är nyttigt, å andra sidan har det gett ett gäng oväntat stora läsupplevelser också…

   Svara
 11. Jag kämpar oftast på in absurdum. Boken kan ju bli bra på sista sidan …
  Men på sistona har hag blivit ”bättre” på att lämna böcker som inte är bra. Combüshens ”Spill” och Müllers ”Hjärtdjur” är två som jag gett upp.

  Svara
  • Det är lätt hänt att kämpa för länge, man vet ju aldrig om det vänder… Gäller att hitta någon sorts balans tror jag.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.