Flicka möter pojke

Äntligen har jag prickat av ännu en författare i min boktolva, och äntligen har jag läst Ali Smith. Jag har hela tiden trott att jag skulle gilla henne och hennes Flicka möter pojke men föga anade jag att jag skulle gilla den såpass mycket. Det är definitivt den bästa i min mytserieläsning såhär långt och en av årets bästa över huvud taget.

Redan i inledningsmeningen fångas jag och Smith slår fast att det här kommer bli något alldeles extra. Eller vad sägs om:

nu ska jag berätta om när jag var flicka, säger farfar.

och inledningen ljuger inte för det här är en berättelse om berättelser och om tillhörighet i könsroller, familj och vardag. Boken rör sig kring Midge och Anthea, de två systrarna som är så olika och har så svårt att förstå varandra. Men som också delar en stark kärlek och delade känslominnen av den där farfar från inledningen. Likt Anthea har jag svårt att förstå Midge och ändå är det hon som berör mig djupast, henne jag bär med mig vidare. Hennes kamp, sorger och förhoppningar. Hennes förvånande (också för henne själv) styrka när det verkligen gäller.

Jag kommer utan tvekan läsa mer av Ali Smith och är just nu mest sugen på hennes senaste There bit för the som finns på longlistan (dock ej den korta) till Orange Prize. Någon som läst den än? Mytserien och boktolvan ska jag förstås fortsätta att beta av. I sinom tid.

Albert Bonniers förlag, 2008

9 svar på ”Flicka möter pojke”

 1. ÅH! Du har ett underbart författarskap framför dig!!!! Har dock inte läst de senare, men kan inte tänka mig att Smiths kurva kan gå neråt.

  Svara
 2. Jag var inte jätteförtjust i Flicka möter pojke däremot tyckte jag mycket om hennes föregående bok som jag absolut inte kommer ihåg vad den heter just nu i skrivande stund.

  Svara
 3. Girl meets boy är underbar och har världens bästa inledningsmening! Av någon anledning har jag inte kommit mig för att läsa mer av Ali Smith, men någon ska det bli av, för jag har samlat på mig ett antal av hennes andra böcker.

  Svara
  • Jag har också flera av hennes böcker sen länge och har inte kommit mig för tidigare, och nu blev den första en bibblobok iaf…

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.