Drömbokhandeln

Nu har jag också läst den, boken som verkar specialskriven för alla oss bokdyrkare, bokbloggare och bokfantaster.

Och jag är märkligt kluven… Jag älskar det bitskt lite knastrigt franska. Det akademiska och lite avståndstagande men varma. Det som är precis det jag förväntat mig. Det går rakt in i mitt bokälskande hjärta. Jag vill veta allt om bokhandeln, tankarna bakom, uppbyggnaden och så vidare. Jag får inte nog av lektörslistor och urval och det utopiska i att bygga en bokhandel med bara bra böcker. Jag gillar den där von obenattityden i den självklarhet som finns i tron att man faktiskt kan avgöra vad som är god litteratur bara sådär. Jag gillar det alltså som ironisk tanke och i den här boken, i verkliga livet är jag fullkomligt allergisk mot sånt.

Det är det jag gillar, och jag gillar det till den grad att jag knappt kan lägga ifrån mig boken men jag kan inte riktigt bry mig om karaktärerna. Jag vill vara med om deras boksamtal men skulle gärna hoppa över deras bakgrund, känsloliv och tankar om världen. Jag vill att boken bara ska handla om bokhandeln och låta människorna bli inventrier. Jag vet faktiskt inte vad som har tagit åt mig. Jag brukar vara en empatisk person som gillar att fördjupa mig i en god karaktär… Kanske är det helt enkelt det att tanken på att plocka ihop sin egen bokhandel utan tanke på det ekonomiska blir för mycket för mig? En sorts lyckooverload kanske. Jag tycker vi säger så i ett försök att få mig att verka lite mindre känslokall… Drömbokhandeln är en fin liten bok om böcker men vi förenas tyvärr inte, som jag trodde, i total kärlek. Men man kan ju inte få allt här i världen.

~Sekwa 2012 / Recensionsexemplar~

Andra om Drömbokhandeln: Och dagarna går…, Spetsig, Bokmalen, Fru E

3 svar på ”Drömbokhandeln”

  1. Karaktärerna? Jag har läst drygt 2/3 av boken och inte tänkt ett dugg på karaktärerna. Det är bara bokpratet jag tänker på och noterar. Hm.

    Svara
    • Egentligen är det ju det jag bryr mig om också men det skaver lite att jag hela tiden önskar att man kunde skippa kringberättandet och den där deckarartade gåtan.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.