När ska man lyssna?

Jag har aldrig lyckats få till det där med ljudböcker. Förvisso pendlingslyssnade jag på Håkan Nessers Maskarna på Carmine Street för några år sen och gillade såväl boken som uppläsningen, det enda negativa var att jag ibland blev tvungen att köra in till vägkanten och gråta lite över allt elände… Sen lyssnade jag på några kapitel av Låt den rätte komma in också och tyckte väl att det var ok men stördes också över att det gick så långsamt, jag blev stressad över att det gått så himla mycket fortare om jag läst själv.

För några veckor sen skaffade jag, pga totalhaveri på min förra, en ny mp3-spelare och kände samtidigt att det var dags att ge lyssningsboken en ny chans. Jag laddade ner När skruven dras åt av Henry James på bibliotekets mediejukebox och lyckades helt utan krångel få in den på spelaren. Problemet är istället när tusan jag ska hinna lyssna. Tid som jag har att sitta ner i soffan med en bok ägnar jag ju åt pappers- eller e-böcker. När jag nattar barnen brukar jag läsa e-bok i mobilen men nu har jag testat att lyssna på skruven istället, vilket går sådär eftersom barnen har en småknölig nattningsperiod nu. Återstår då mina (nästan) dagliga promenader. Tyvärr måste jag säga att jag föredrar musik framför den ganska träiga När skruven dras åt som promenadsällskap, det är också ungefär det enda tillfället på min dag som jag återfinns utan en bok i min absoluta närhet och det där att rensa huvudet med musik eller fågelsång är rätt oslagbart. Det blir nog inte den här boken som ”frälser” mig heller. Så jag tänkte nog lägga ner det här med lyssningsböcker (man måste ju inte sluka böcker i alla former och färger för att leva ett fullgott liv- eller?), men först en sista chans. Jag blev ju häromdagen tipsad om Stephen Frys inläsning av Harry Potterböckerna. Första boken i serien fångade mig inte nämnvärt men kanske om Stephen Fry håller mig i handen att jag kan förstå den lille magikerns storhet. Kanske kan jag då också ta till mig ljudboken och tycka att den är en trevlig promenadkompis. En sak är säker – lyckas det inte den här gången heller så är nog inte ljudböcker något för mig.

Lyssnar ni på ljudböcker? När, hur och var i så fall?

21 svar på ”När ska man lyssna?”

 1. Jag har brukat lyssna mycket på ljudböcker på mina promenader, men nu var det länge sedan jag lyssnade på någon ljudbok, så jag har som kommit av mig där. Har även gjort försök att lyssna när jag tex lagar mat eller krattar och sånt, men det blir alldeles för upphackat då eftersom jag får pausa hela tiden när någon av barnen kommer och ska fråga något/säga något etc, då blir det bara jobbigt att lyssna…

  Svara
 2. jag klarar ljudböcker om jag ska ligga still o sola på stranden (hur ofta händer det med småbarn) eller om vi åker på långturer hela familjen (händer inte ofta det heller)
  Kan inte lyssna på dem när jag kör bil för jag tappar koncentrationen på boken – eller värre körningen. Det funkar möjligen med böcker jag läst förr o känner igen. Lysnade ju på Gardell i våras utan att krocka bilen men ljudboksfräls blir jag nog inte…

  Svara
  • Har också svårt vid bilkörning, sola gör jag i princip aldrig men de där långturerna som vi faktiskt gör kanske skulle funka

   Svara
 3. Jag älskar Stephen Frys inläsningar av HP-böckerna. Men jag lyssnar bara i sammanhang då jag normalt inte kan läsa. Såm när man är på bilsemester t ex. Eller om man kanske har ett stort städprojekt eller något. Man kanske flyttpackar? Annars blir jag liksom du bara frustrerad av att det hade gått snabbare att läsa själv, plus att jag försvinner iväg i tankarna rätt lätt.

  Svara
 4. Jag läser också när jag inte kan läsa och när jag gör sånt som jag inte behöver koncentrera mig nämnvärt på (så att man inte tappar fokus), som städning och promenader och träning och sånt.

  Och så älskar jag också Stephen Frys HP- läsning. Den är helt underbar!

  Svara
 5. Jag lyssnar på ljudböcker när jag tar tåget. Mycket trevligt. 🙂 Sedan lyssnar jag även om jag vaknar tidigt på morgonen och det inte är dags att gå upp än.

  Svara
 6. Jag lyssnar på ljudböcker vid de tillfällen jag inte kan läsa en vanlig bok 🙂

  Promenader/joggingturer
  På motionscykeln
  När jag lagar mat
  Dammsuger
  Viker tvätt
  Redigerar bilder i photoshop
  I bilen
  Påtar i trädgården
  Putsar fönsterna
  Målar
  Pysslar

  osv…
  Älska också Stephen Frys uppläsning av Harry Potter böckerna.

  Svara
  • Det finns onekligen stunder där ljudboken får plats, jag tror dock att ett problem jag har med dem är mitt behov av tystnad och lugn från intryck, därför städar jag gärna i tystnad till exempel. Men cykeltur/promenad till jobbet borde funka 🙂

   Svara
 7. Jag lyssnar mycket på ljudböcker. Så fantastiskt när man inte kan läsa. T ex lyssnar jag dagligen när jag cyklar till jobbet, när jag är ute och går, ligger i rabatterna, står och stryker eller städar. You name it. Och sen är det fantastiskt skönt att somna till ljudböcker, framför allt om det är böcker man redan läst ett antalgånger så att det inte gör något om man missar lite.

  Svara
 8. Jag joggar 3-4 ggr i veckan, alltid med en ljudbok i örat – perfekt för att ”glömma” att man springer 🙂 Ska i morgon avsluta nya Roslund & Hellström…

  Svara
  • Jag joggar ungefär 0 gånger i veckan men jag har tänkt försöka komma igång i sommar och då är nog en ljudbok för att glömma vad man gör en stor hjälp. Ska definitivt testa.

   Svara
 9. Jag lyssnar på ljudböcker lite till och från. Ex på bussen till eller från jobbet. Om jag inte orkar läsa min vanliga bok dvs. Annars när jag promenerar. Mycket lättare att hinna med att lyssna när man var föräldraledig, typ när man tog promenaden för att dottern skulle få somna in i vagnen. Jag är dock en periodare, ibland lyssnar jag på böcker och ibland så läser jag dem på ”riktigt”.

  Just nu gör jag både och. Om inte annat så är det ett perfekt sätt att somna på kvällen. 😛 Det är dock tur att jag fått tips om en audiobook-app för telefonen där man kan ställa in en gräns på hur långt den går innan man måste ruska på telefonen för att bevisa att man är vaken. 😉 (audiobook player 2 om någon är intresserad)

  Svara
  • Verkar jättebra med app som hindrar att man somnar ifrån för länge, är nog en risk för mig annars om jag är still och läser

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.