Män utan nåd

Av någon anledning har det blivit något för mig så ovanligt som ett gäng svenska deckare på senaste tiden. Jag har läst Kristina Olssons Askungar (recension kommer) och Nilsson & Larancuents debut Män utan nåd. Den senare är den som ska avhandlas här och nu.

Handlingen utspelar sig i och omkring en advokatbyrå i Malmö. Huvudspåret i handlingen rör en man som sitter fängslad för ett mord han förvisso har begått men nu riskerar att utvisas till ett land där vedergällning och kanske till och med döden väntar honom. Boken lovar alltså redan i baksidestexten att bli en samhällskritisk känga rakt in i maktens korridorer och det blir den också. Möjligen kan jag känna att personteckningen är lite skakig ibland och detaljerna blir lite för detaljerade. Styrkan ligger definitivt i samhällskritiken. Och i det där med att den utspelar sig på en advokatbyrå, polisstationer är man ju lite trött på nu men här får man en deckare med lite Lagens Änglar-känsla istället och jag påminns om hur mycket jag gillade den serien när det begav sig.

Sammanfattningsvis är Män utan nåd en spännande historia med bra driv, jag kan definitivt tänka mig att läsa en fortsättning om författarna lyckas hitta en lika tankeväckande grundhistoria.

~Lindelöws, 2012 / Recensionsexemplar ~

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.