Tretton år (Sommarläsning 2)

Sommarläsning… När jag tänker på sommarläsning så hamnar jag automatiskt i sommaren 1989, sommaren efter sexan. Sommaren då vädret var fantastiskt, vi sov i kompisarnas lekstuga, såg Hulken på tv och blev vettskrämda av hans ögon när han förändrades. Vi badade massor och så läste jag. Allra troligast var inte det här alls sommaren efter sexan utan en sammanblandning av sommaren efter femman och sexan och kanske sjuan också (fast då mest med läsningen och inget av kompissakerna). Jag var med i bokklubben Läslusen och slukade böckerna som kom därifrån. Minns en serie om ett ställe som hette Chrystal Falls, minns tonvis av Kitty och så minns jag allra, allra bäst Judy Blumes Tretton år som jag älskade sönder och samman de där åren. Jag känner ett påtagligt fysiskt sug i kroppen när jag kommer att tänka på Tretton år igen. Som jag älskade den, som jag läste om och läste om och läste om. Den var min Jenny Han och Sarah Dessen (jag inbillar mig att det är ypperliga sommarböcker i den åldern). Och medan Kitty aldrig riktigt lockar till omläsning så gör faktiskt Tretton år det. Om jag vågar…

Är det någon annan där ute som läste och minns boken? Någon som vågat läsa om?

23 svar på ”Tretton år (Sommarläsning 2)”

 1. Åh, jag läste den också! Jättebra bok. Jag älskade nästan alla böcker från Läslusens bokklubb, som jag fick den via, men bäst av alla böcker därifrån tyckte jag att den som hette Bara för en sommar var. Jag känner precis som du inför Tretton år om den, det känns i hela kroppen när jag tänker på den!

  Svara
 2. Jag var också med i Läslusen och läste Tretton år! 🙂 Men jag minns inte så mycket vad den handlar om måste jag erkänna…

  Svara
 3. Även jag var Läslusen-medlem/freak och minns ”Tretton år”. Dock minns jag inte riktigt handlingen. Sommarloven var verkligen bäst under de där åren. Jag minns också att jag läste, läste och läste varvat med kompisar, hästar, bad och sena nätter med (skräck)filmer. 😀

  Svara
  • Det är definitivt något magiskt med sommarlovsminnen, troligtvis hade man ju tråkigt och regnigt ibland också men det faller lättare i glömska…

   Svara
 4. Åh, Tretton år! Jag var med i en annan bokklubbmen fick reklam för Läslusen där Tretton år fanns med och sedan började ett långt dividerande och klämmande på den i bokhandeln. Till sist köpte jag den och älskade den precis lika mycket som jag hade trott. Jag läste om den flera gånger men nu är det ju mer än ett halvt liv sedan, även om den fortfarande står i min bokhylla (jag har en ganska välsorterad barn- och ungdomsavdelning). Det finns en fortsättning också men nu minns jag inte titeln, faktiskt inte ens om den gavs ut på svenska eller om jag läste den på engelska.

  Svara
  • Fortsättningen hette tydligen Fjorton år på svenska… kreativt… de hette It’s Not the End of the World resp. Superfudge i original.

   Svara
   • Mycket fantasifullt 😉 jag vet inte om jag läst den faktiskt men jag vet att jag hade koll på att den fanns. Kanske läste utan att bli kär igen…

    Svara
  • Precis som jag då, gick i sexan och minns inte heller särskilt mycket om den… Har dock beställt den från bokbörsen nu så snart får vi återbekanta oss 🙂

   Svara
  • Det är lite läskigt det där… Jag har som sagt beställt den nu men om jag vågar läsa den också är ju en helt annan femma…

   Svara
 5. Jag läste den när jag var där runt 13 år, och jag tror att det blev en 3-4 omläsningar det året. Älskade den! Vågar dock inte läsa om den, rädd att den förlorar sin glans..

  Svara
  • Jag läste också om den upprepade gånger i flera år efter första mötet, en omläsning kan ju omöjligen vara lika magisk…

   Svara
 6. Jag var också medlem i läslusen back in the days. Vill minnas att det målas regnbågsnaglar i denna bok, dvs. en färg på varje nagel och att jag fann detta omotiverat coolt. Kan ha varit en annan bok, men det var den första snabba bilden som kom till mig när jag såg omslaget!

  Svara
  • Jag har knappt några minnen alls av vad boken handlade om men regnbågsnaglarna finns säkert med, återkommer och verifierar om jag vågar läsa den igen 🙂

   Svara
 7. Åh, jag minns att jag hittade en Judy Blume på semester i England med familjen, och läste den lite i smyg. Kan det ha varit denna? Minns ett mensfokus som tydligen gjorde stort intryck, för det är det enda jag minns…

  Svara
 8. Fast nej, rafter lite googlande har jag kommit fram till att det var ”Are you there God, it’s me, Margaret?” Inser nu att den är långt äldre än mig och att jag nog trodde den var ny st the time!

  Svara
  • Det är spännande med Blume, hon verkar ju ha skrivit en hel del men nu mest vuxenböcker. För mig är hon dock alltid ”Tretton år”-Judy =)

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.