Minnen (sommarläsning 4)

Beroende av böcker är en blogg som alltid är läsvärd, inte minst som den varit med i såväl Whedonhelgen som Gardellördagen från i våras 😉 Skämt å sido så är den alltid läsvärd för att den är välskriven, genomtänkt och för att vi allt som oftast tycker lika om saker vilket alltid är trevligt. Och väldigt snart ska jag ta mig an Doctor Who också så ska du få hålla mig i handen och guida genom tittningen vilket jag ser fram emot mycket. Det är med stor glädje jag nu presenterar Beroende av böckers inlägg i sommarläsningsserien.

Jag har aldrig riktigt varit den där personen som ligger på stranden, slänger sig obekymrat i havet och har en perfekt solbränna när sommaren är över. Jag är snarare hon som trycker under ett parasoll, som två gånger per augusti långsamt (och pipande) glider ner i en stilla sjö och svär när tonåringar hoppar i från klipporna ovanför och stänker ner tant. Nu när jag är vuxen så är det så väldigt mycket lättare att få sitta i skuggan med en bok än det var när jag var liten, då hade man helt andra krav på sig både vad gällde hur aktiv man var och den där friska luften som alla jämt tjatade om att man måste få. Men jag hade två förtrogna: min mamma och mormor, när andra vuxna tjafsade så lät de två mig bara ligga på sommarstugans säng och läsa mina böcker. Låt flickan vara, var alltid mormors refräng. (Hon var för övrigt kvinnan som när jag var två år bäddade ner mig i sängen tillsammans med min nya trehjuling som jag vägrade släppa taget om. Man kunde helt enkelt inte göra fel i hennes värld.) Så trots att många vuxna utanför familjen hade åsikter om min låga aktivitetsnivå så fick jag ändå läsa väldigt mycket och läsa gjorde jag så ofta jag kunde. Somrarna var en fantastisk fristad från allt som var jobbigt i vardagen och jag plöjde igenom allt jag fick tag i, från Året Runt, Kalle Anka och Starlet till böcker. Det var sommar när jag läste Den oändliga historien, Vi Fem-böckerna, Kitty, Kulla Gulla, Grottbjörnens folk och alla de Wahlströmsböcker med röda och gröna ryggar som mina mostrar lämnat kvar från när de var barn i stugan. Fortfarande vet jag e x a k t hur det kändes att ligga i mormor och morfars hammock, gunga lite lätt med foten och fundera på om man orkar resa sig för att nå saftglaset som står precis utom räckhåll.

Sommarläsning kommer alltid ha med mormor och morfars stuga att göra även om det nu var länge sedan jag faktiskt låg där på lätt fuktiga lakan eller i hammocken och plöjde igenom en bok. Men i anden så är jag alltid där.

Jag älskar din mormor! Klart tjejen ska sova med trehjulingen om hon vill det 🙂 Jag är själv en skuggsittare och förfäktar flitigt rätten att få vara det, skönt att höra att vi är fler och att det finns dem som försvarar oss. Jag älskar allt det här vemodigt nostalgiska som kommer fram i våra inlägg om sommarläsning och som också finns i din fina text.

2 svar på ”Minnen (sommarläsning 4)”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.