Bring up the Bodies

Bästa. Boken. Någonsin.
 
Räcker det så eller?
 
Jag vet ärligt talat inte vad jag ska skriva… Jag försökte häromdagen förklara för min man varför Mantel och Bring up the bodies är så bra. Gråtmild snyftade jag något om hur fantastiskt det är att få lära känna en karaktär (Thomas Cromwell) på djupet samtidigt som han själv gör det. Jag redogjorde osammanhängande för en scen där just det blir så tydligt för mig och det faller ju rätt platt som bokförmedlingsmetod. Jag har inte sett min man springa till bokhyllan och vittja Mantelsektionen än i alla fall…
 
Kanske är det för att jag alltid varit smått besatt av Anne Boleyns öde och läste mycket om det i tonåren som jag älskar det här så mycket. Kanske är det för att det är en så effektiv och ”bra” historia. Men det krävs ju något särskilt för att kunna berätta den också. Och Mantel är verkligen fantastisk med språket, hur hon håller tillbaka och sen droppar de viktiga orden som säger allt sakta, sakta. Hur hon inte bestämmer sig för om vi ska gilla Cromwell (eller någon annan) eller inte. De är alla rätt hemska och älskansvärda, som folk är mest. Och när Cromwell gör det historien säger att Cromwell gjorde så är det lika fasansfullt som alltid men jag förstår hur han fungerar och varför han gör det vilket gör allt ännu lite mer fasansfullt.
 
Wolf Hall var fenomenal, Bring up the Bodies är kanske ännu bättre och nu är det bara att vänta på den sista boken om Thomas Cromwell, smedsonen som tog sig till sidan av tronen (att det här är en oerhört intressant berättelse om klass har jag inte ens nämnt men det är det), och med tanke på vad som ska hända där så lär det inte bli mindre spännande. Hilary Mantel har nu också följt upp sitt mästerverk med ett till vilket gör mig ganska lugn inför fortsättningen, det är så skönt att kunna lita på en författare.
 
Jag har förstått att Hilary Mantel inte hör till de allra mest lästa i Sverige (hon är ju fortfarande inte översatt till svenska vilket hon borde vara) men finns det möjligen någon där ute som läst något annat av henne? Själv är jag nyfiken på den där boken om Franska revolutionen (A Place of Greater Safety) – någon som läst och kan säga om den är någonstans i närheten av så bra som Wolf Hall och Bring up the Bodies?

20 svar på ”Bring up the Bodies”

 1. Åh, det låter helt fantastisk! Jag är mitt inne i Wolf Hall nu och älskar verkligen. Längtar efter att sätta tänderna i denna också 🙂

  Svara
  • Vad roligt att du gillar den! Du kommer absolut inte bli besviken på Bring up the bodies, den fortsätter i samma stil och är alltså helt fantastiskt fantastisk 🙂 Tycker att avslutande delen skulle komma nu också 😉

   Svara
  • Vilken bok är det? Jag vill definitivt läsa mer Mantel men är lite fundersam på hur bra det är, kanske peakade hon först med Wolf Hall, å andra sidan kan det ju vara hur bra som helst. Måste undersöka…

   Svara
 2. läste bara halva wolf hall! den var underbar. UNDERBAR! sen fick jag influensa och var supersjuk och sen blev det bara inte av. men jag ska köpa och läsa om. Minnesbild: Wolf Hall på det lilla bordet på infektioneklinikens akutrum. jag läste medan jag väntade på recept på tamiflu. haha.

  Svara
  • Ja men jag tror faktiskt det, för att den utspelar sig under kortare tidsperiod och för att man får komma närmare. Läs!

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.