Den vita frun

Ibland hittar man precis den rätta boken vid precis rätt tidpunkt… Själv drabbades jag av det där ”följa upp fenomenalfantastisk bok”-dilemmat så snart jag lagt ifrån mig Bring up the bodies. Hur följer man upp årets bästa bok liksom? Svaret blev enkelt, tack och lov (det är annars sånt som kan sakta av läsningsflytet totalt) – det fick bli historisk underhållning i slottsmiljö, signerad Frida Skybäck.

Den vita frun utspelar sig på ett slott i Skåne, Maria följer med sin fosterfamilj till Borgeby från Stockholm och hamnar snart mitt i många små och stora förvecklingar. Ingenting känns egentligen överraskande, slutet blir som man tänker sig redan ganska tidigt och gåtan löses som man också räknar ut. Och det är så himla skönt!

Ett minus, som jag dock inte kan lasta författaren för är att jag blandar ihop alla de där männen – William och Alexander är till exempel två karaktärer jag rör ihop när de bara nämns vid namn (de delar ju också efternamn vilket komplicerar saken) vilket för med sig att jag inte vet riktigt vem som är vem på direkten alla gånger, detsamma gäller karaktärerna Elias och Hugo. Det ger sig ju dock efterhand så någon större irritation skapar det inte, det är bara att bläddra tillbaka någon sida…

Eftersom boken är välskriven (lite styltig på vissa ställen men jag tänker mig att det mer är författarens uppfattning av hur karaktärerna talar än ett skrivsätt), har flyt och eftersom jag bryr mig om Maria så sveps jag med i boken och slukar den faktiskt på bara några timmar. Perfekt avslappningsläsning, perfekt uppföljare på årets bästa, perfekt underhållning.

Andra som skrivit om Den vita frun: Bokomaten, Flickan och böckerna

 ~Frank förlag, 2012 / Recensionsexemplar~

2 svar på ”Den vita frun”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.