Turkanarapporten

Jag tycker faktiskt att man ska utmana sig själv ibland, gå utanför det invanda i alla fall lagom mycket. Därför händer det då och då att jag traskar ut i de okända markerna som befolkas av svenska deckare (senast i våras när jag läste Askungar och Män utan nåd). Jag har läst väldigt lite av de populäraste böckerna, och det är pinsamt och opraktiskt eftersom jag jobbar på ett bibliotek och inte alltid kan hjälpa de många som helst bara vill läsa sånt. Problemet är bara det att jag ofta inte känner någon lust att läsa (förutom Theorin då som jag nog ändå vill ge mig på)…

Men nu har jag i alla fall gjort ett försök, om än med en lite annorlunda bok i genren. I Christian Unges Turkanarapporten finns ingen polis i huvudrollen, inget Sverige att analysera, inget barn som försvinner. Här finns en läkare som rest från Sverige till Kenya för att arbeta och för att fly undan sitt havererade privatliv i Sverige och här finns en kvinna som försvinner. Mer berättar jag inte om handlingen för den är komplex och full av snirkliga vändningar som man mår bäst av att överraskas av.

Jag gillar verkligen hur karaktärerna skrivs fram, mycket mer genom det de gör och säger än genom beskrivningar. Dessutom tycker jag mycket om hur jag får ta del i ett vardagsliv i Kenya, det är inte ofta det händer att en världsdel som inte är ”vår” blir något annat än en vykortskildring men här blir det något påtagligt och kännbart levande. Boken är välskriven också, med ett bra driv. Allra bäst tycker jag nog om de delar där sjukvård bedrivs, det är fascinerande och känns äkta – de delarnas autencitet gör att jag vågar lita på författaren också i resten av boken och att jag faktiskt tror på den. Är det inte också lite intressant att den andra (det finns kanske fler men jag är som sagt dåligt insatt) svenska deckare som utspelar sig i Afrika och liksom Turkanarapporten vill säga något om världen och samhället, Karin Alfredssons 80 grader från varmvattnen också har en läkare, Ellen Elg, i huvudrollen? Det krävs kanske en yrkesskicklig läkare för att vi ska bry oss om Afrika?

Jag kommer inte börja sluka svenska deckare nu men kanske borde jag ge dem lite fler chanser, och nu har jag ju i alla fall en till bok att tipsa om när jag får frågan.

~Christian Unge Production, 2012 / Recensionsexemplar~

13 svar på ”Turkanarapporten”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.