Planer (Sommarläsning 9)

Maria bloggar bra och initierat på Vildvittra och Tystnad och kan allt om tv-serier, böcker och allehanda fiktiviteter. Hon är bibliotekarie och deltog i höstas i Whedonhelgen med en omtittningstext om Buffy, kan det bli bättre? Det är med stor glädje jag nu presenterar Marias inlägg i sommarläsningsserien.

Min plan var att inte ha någon plan. Att inte tänka på vad jag, av olika miljoner anledningar, ”borde” läsa. Jag skulle till och med lämna tillbaka (nästan) alla låneböcker på jobbet. Det slutade såklart med att jag lämnade tillbaka ett lass och lånade ett nytt, men men.

Bakom planer och förväntansfulla ord om ”sommarläsning”, eller bakom planen att inte ha någon plan, ligger väl en dröm om den ostörda läsningen, den som är långt bort ifrån kvällar då man är för seg för att läsa mer än två sidor eller avbrott för att man måste gå av tåget för att, eh, man har ju ett jobb att gå till. Hjälper planerna en att hitta den där perfekta lässtunden? Njä, knappast. Brukar jag, efter en ledighet, tycka att jag tog vara på den lästid jag hade? Njä, knappast. Internet, ni vet. Men ibland dyker de faktiskt upp, de där nästan perfekta stunderna.

Trots det flängiga i att ge sig av igen när man nyligen har kommit hem från en vecka utomlands, for jag och sambon till en stuga i Hälsingland några dagar. Syftet var att ”läsa, titta på träd och hålla käften”, som jag uttryckte det strax innan semestern när jag var väldigt trött och bara ville bort.

Och läsa och hålla käften var väl ungefär vad vi gjorde och det var alldeles utmärkt. Vi parkerade oss på varsin stol, med ett bord emellan med lite snask och drickbart (kaffe till honom och te eller juice till mig, eller öl till honom och whisky till mig), och bara satt där i nästan tre dagar och läste. Nåja, inte i ett sträck, men ni fattar. Vi blev lite brända på näsan och lite uppkäkade, men det var nästan-perfekt – och jag tycker inte ens om att sitta och läsa.

(Säng och soffa fanns såklart inomhus, tillsammans med myggen som verkade trivas bättre där än ute i sol och vind. Inomhus kändes det ofta som att jag ägnade mer tid åt att jaga mygg med böckerna som vapen än åt att faktiskt läsa dem. Tur att biblioteksböcker är plastade och lätta att torka av… Förlåt, jobbet. Hur vettigt är det att jaga mygg med böcker? Inte ett dugg, men där arméer av surrande irritationsmoment flyger in ramlar vettet ut. Jag tycker mig minnas att jag viftade med kniv mot de flygande kräken när jag lagade mat. Men nu har jag spårat ur lite.)

Jag har klämt in många trevliga saker den här semestern, och morgonen efter att jag skriver det här ska jag flänga iväg igen, men jag misstänker starkt att de där tysta timmarna blir ett av de bästa minnena.

Jag vill också ha en vecka med läsning, trädtittning och tystnad! Och att det där med att det går sådär med alla planer och ickeplaner är det bara att skriva under på, liksom det faktum att det aldrig blir så lite läst som när man är ledig…

7 svar på ”Planer (Sommarläsning 9)”

    • Mobilen låg nära till hands flera gånger, men jag lyckades i alla fall låta bli att slå den i väggen. (Därmot kastade jag den på en broms som satt på mitt ben, haha.)

      Svara
  1. Det låter som underbara lässtunder 🙂 Jag älskar att läsa ute i vår sommarstuga, det blir aldrig riktigt samma ro inne i stan..

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.