Rose! (Doctor who säsong 2)

Det har hänt igen! Det där som jag aldrig tror ska hända igen när det tar slut. En riktigt fantastiskt tv-serie som är skriven och gjord bara för mig… Det har varit Buffy, Firefly, Battlestar Galactica (bitvis i alla fall) och Torchwood. Och så tror man efter varje sådant där tittningsprojekt att man aldrig någonsin mer kommer hitta något så fantastiskt igen. Och så hittar man Doktor Who. 

Så säsong 2 är sedd och den är ju inte dåligt bra den säsongen (från nu utfärdas Allvarlig Spoilervarning för alla som inte sett och inte vill veta, jag kommer skriva om hur det slutar till och med…). Nionde Doktorn (Eccleston) är fortfarande saknad men jag älskar förstås tionde Doktorn (Tennant) ännu mer. Och Rose – fina obstinata, lätta att älska Rose. Och Jackie. Och Mickey. Det saknas verkligen inte karaktärer att bli huvudlöst förälskad i och trots att de alla strör oneliners omkring sig så blir de aldrig distanserade eller platta, de är bara sådana som man vill omge sig med hela dagarna.

Säsong 2 är så himla bra att jag måste anstränga mig för att inte gå igenom episod för episod… Giles från Buffy dyker upp, bara en sån sak. Där finns plåthundar och Dalekar och Cybermän och allt man kan önska sig. Fjärde avsnittet,  The girl in the fireplace, är riktigt galet bra, läskigt och sorgligt. Parallellvärldsprogrammen är också bra och dubbelavsnitten The impossible planet och The Satan pit är inget annat än fenomenala. Där slåss alla inblandade med frågor om tro, tilltro och kärlek. Jag älskar Oodsen och naturligtvis Alien-referenserna (och den allmänna Alien-känslan). Sen kommer det några riktigt fina avsnitt om ensamhet och utanförskap som förebådar det förfärliga slutet. De avslutande delarna bjuder på en fantastisk blandning av djup humor där Daleks och Cybermen konverserar varandra (obetalbar underhållning!) och riktig tragik när Doktorn och Rose skiljs åt. På riktigt. Sorgligt. Inga tårar den här gången men riktigt, riktigt ont i hjärtat…

Allt det här leder fram till ett konstaterande att jag precis som förutspåddes blivit förälskad i Tennants Doktor men jag har också fortsatt älska Rose – fina, modiga och ganska själviska Rose som gör det hon måste för att få uppleva verklighetens alla världar. Fina, fantastiska Rose som älskar resandet och Doktorn och gemenskapen med honom så mycket att hon måste gå sönder. Och hon vet det och väljer det ändå. Och nu står hon där på den där stranden… Och han flyger vidare i sin Tardis och kommer hitta någon annan och resa med och han kan inte ens säga att han älskar henne fast han gör det och man kan ju bli förtvivlad för mindre.

Frågan efter denna säsong rör således inte Doktorn utan hans partner, hur ska jag någonsin kunna klara mig utan Rose? Kan alla Who-experterna lugna mig på den fronten också? Ni gjorde ju ett så bra jobb vid doktorsbytet (och vi ses definitivt vid nästa doktorsbyte för jag kommer vägra byta ut Tennant).

19 svar på ”Rose! (Doctor who säsong 2)”

 1. Rose är alltid Rose, och man saknar henne otroligt mycket! Men jag lovar, det kommer fler personer i serien som man kommer tycka om — och sakna när de försvinner. Och ibland dyker Captain Jack upp, vilket alltid brukar betyda verkligen bra episoder (han håller sig inte bara i Torchwood). Oodsen, daleks och cybermen blir man heller aldrig av med helt och hållet…

  Med andra ord: ingen anledning till oro, mycket bra episoder väntar dig framöver! 🙂

  Svara
 2. Tyvärr ser det mörkt ut för dig på den fronten i ett par säsonger… Jag kan däremot lova dig att när Amy Pond dyker upp i säsong fem (där även doktorn byts ut) blir det åka av!

  Svara
  • Jag är inne i tredje säsongen nu och har inte fastnat för Martha Jones men det låter väldigt trevligt med en stark kompanjon när det är dags tt byta doktor, det kommer jag behöva…

   Svara
 3. Jag älskar också Doctor Who! Kan även lugna dig med att de companions som kommer efter bara blir bättre och bättre. Donna Noble är helt underbar! Håller med dig om att The Girl in the Fireplace är ett helt fantastiskt avsnitt!

  Svara
 4. Åh, blir så glad när jag läser om din kärlek till Doctor Who 🙂 det gör mig sugen att börja se serien från början igen, fastän jag ju upptäckte den i vintras och nyligen har sett den!

  När det häller Doktorns kompanjoner, så blev jag tyvärr inte så förtjust i Martha, som följer Rose, men serien är ju lika bra trots det 😉 åh, du har så mycket bra att se fram emot…!

  Svara
  • Jag brukar ( när jag hittar riktiga älsklngsserier) bli sugen på omtitt rätt omgående. Just nu är jag sugen på att se om Torchwood för att koppla allt jag glömt till Doctor Who, men först ska jag förstås resa färdigt med doktorn…

   Svara
 5. Jag har ju aldrig riktigt slutat sakna Rose… Först nu när jag ser om så har det värsta släppt något. Första gången jag såg säsong 3 så var inte heller jag så förtjust i Martha Jones men den här gången tycker jag väldigt mycket bättre om henne. Men Donna Noble gillade jag på en gång! 🙂

  Svara
  • Jag tycker om Martha Jones nu när jag ser säsong 3 men jag tycker inte att hon matchar Rose och det tycker ju inte hon eller Doktorn heller… Såg faktiskt färdigt säsong 3 igår (ligger liiite efter med skrivandet eller före med tittandet) och ser nu fram emot att få lära känna Donna Noble lite bättre.

   Svara
 6. Åh Rose, min älskade Rose! jag saknar henne fortfarande och kommer aldrig riktigt komma över att hon försvinner. Har sett alla säsongen som hittills kommit ut, och även om Donna Noble är underbar och även Amy Pond, så kommer vi aldrig få en till Rose.

  David Tennant är också min favoritdoktor, även om den som är nu vad han nu heter, också är bra, så är han inte David.

  Tror det är dags att se om serien från början nu i väntan på nästa säsong. 🙂

  Svara
  • Jag tror inte heller att jag kommer komma över förlusten av Rose riktigt och det är nog inte meningen heller. Doktorn saknar Rose så då fortsätter jag också med det…

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.